Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 12.07.2012.
13:03
Z. Marjanović - Vesti A

Davinić: Pale sve Dinkićeve maske

Prvoslava Davinića, nekadašnjeg ministra odbrane državne zajednice Srbija i Crna Gora nedavno je Viši sud u Beogradu oslobodio optužbi za zloupotrebu službenog položaja zbog ugovora za nabavku vojne opreme od zrenjaninske firme "Mile Dragić", potpisanog 2005.

Prvoslav Davinić, nekadašnji ministar odbrane SCG
 

Tako je stavljena tačka na aferu koja je često pominjana i kao "pljačka veka". Njeni učesnici, pored ministra Davinića, oficiri Milun Kokanović i Jovica Vučković odlukom istog suda, takođe su oslobođeni odgovornosti.

Kako komentarišete odluku Višeg suda?
- Oslobađajuća presuda je logični ishod ovog procesa. Sud se ovim predmetom bavio više godina što mu je i omogućilo, a to je i sudija Vera Vukotić konstatovala prilikom obrazlaganja Odluke, da prikupi dovoljno dokaza iz kojih se moglo jasno videti da ni jedna optužba nije osnovana. Oslobađajuća presuda i za mene i za oficire je, zapravo, bila jedina moguća i jedina pravedna.
 

Skinuće sa vrata i "Satelit"

Do sada ste oslobođeni u pet od šest krivičnih postupaka. U toku je suđenje za "Satelit", da li i ko stoji iza ove afere?
- Od šest procesa u kojima mi se sudilo, Dinkić je pokrenuo dva, a Zoran Stanković ostale. I iza afere "Satelit" stoji Dinkić, ali kako je sudski postupak u toku, obavezan sam da o tome ne govorim izvan suda, ali to mi ne zabranjuje da kažem da očekujem, i to veoma opravdano, da ću i u tom predmetu biti oslobođen odgovornosti.
Da li nameravate da se ponovo politički angažujete?
- Ja sam već politički angažovan, ali o tome još ne želim da govorim.

Još 2005. ste tvrdili da je afera Pancir politički obračun sa vama. Ko je stajao iza te afere i zbog čega?
- Aferu je pokrenuo tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić. Radilo se o razmimoilaženju u stavovima u vezi vojne imovine. Takođe, razlog je i taj što nisam hteo da radim po nalogu Dinkića, a to se njemu, očigledno nije dopadalo.


Šta se Dinkiću nije dopadalo?
- Ja sam smatrao da vojna imovina pripada vojsci i da finansijska sredstva ostvarena prodajom viškova vojnih nepokretnosti treba da budu upotrebljena za potrebe vojske. Dinkić je smatrao da je to državna imovina i da njenom prodajom treba da se bavi čovek u koga je on imao poverenje. Radilo se o Aleksandru Radoviću koji je do 2004. bio direktor Uprave za prihode u Ministarstvu finansija Srbije. Dinkić je zahtevao da Radović bude postavljen za mog zamenika i da preuzme kontrolu nad budžetom, finansijama i prodajom vojne imovine u Ministarstvu odbrane. Eto, to je bila predigra za aferu "Pancir".


Da li je još neko od političara učestvovao u kreiranju te afere?
- Ne. Dinkić je bio dovoljno moćan da to sve uradi sam. Nažalost, oni koji su mogli da mu se suprotstave to nisu učinili, dopustili su da se ovaj, ali i drugi procesi, povedu na sudu.

Kakva je bila uloga medija u aferi?
- Mediji su reagovali na dva načina - oni koji su bili pod Dinkićevom kontrolom su to činili na njegovu inicijativu, a drugi su to činili zbog dobre priče koja prodaje novine, ali ne ulazeći u to šta je istina, a šta ne.

Četvrtak 12.07.2012. 13:09
koliko ce jos maski da padne samo se ceka taj dan
Četvrtak 12.07.2012. 13:50
Nismo ni ocekivali da ce neko biti osudjen. Uostalom svaki put kada se opljacka narod za debelu sumu, niko ne bude osudjen. To je tako zato sto su svi vinovnici u talu i vlast i pravosudje i sami akteri odredjene afere. Narodski receno sve lopov do lopova.
Četvrtak 12.07.2012. 15:06
Astro Prle :D
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online