Četvrtak 12.07.2012.
13:03
Z. Marjanović - Vesti

Davinić: Pale sve Dinkićeve maske

Prvoslav Davinić, nekadašnji ministar odbrane SCG
 

Tako je stavljena tačka na aferu koja je često pominjana i kao "pljačka veka". Njeni učesnici, pored ministra Davinića, oficiri Milun Kokanović i Jovica Vučković odlukom istog suda, takođe su oslobođeni odgovornosti.

Kako komentarišete odluku Višeg suda?
- Oslobađajuća presuda je logični ishod ovog procesa. Sud se ovim predmetom bavio više godina što mu je i omogućilo, a to je i sudija Vera Vukotić konstatovala prilikom obrazlaganja Odluke, da prikupi dovoljno dokaza iz kojih se moglo jasno videti da ni jedna optužba nije osnovana. Oslobađajuća presuda i za mene i za oficire je, zapravo, bila jedina moguća i jedina pravedna.
 

Skinuće sa vrata i "Satelit"

Do sada ste oslobođeni u pet od šest krivičnih postupaka. U toku je suđenje za "Satelit", da li i ko stoji iza ove afere?
- Od šest procesa u kojima mi se sudilo, Dinkić je pokrenuo dva, a Zoran Stanković ostale. I iza afere "Satelit" stoji Dinkić, ali kako je sudski postupak u toku, obavezan sam da o tome ne govorim izvan suda, ali to mi ne zabranjuje da kažem da očekujem, i to veoma opravdano, da ću i u tom predmetu biti oslobođen odgovornosti.
Da li nameravate da se ponovo politički angažujete?
- Ja sam već politički angažovan, ali o tome još ne želim da govorim.

Još 2005. ste tvrdili da je afera Pancir politički obračun sa vama. Ko je stajao iza te afere i zbog čega?
- Aferu je pokrenuo tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić. Radilo se o razmimoilaženju u stavovima u vezi vojne imovine. Takođe, razlog je i taj što nisam hteo da radim po nalogu Dinkića, a to se njemu, očigledno nije dopadalo.


Šta se Dinkiću nije dopadalo?
- Ja sam smatrao da vojna imovina pripada vojsci i da finansijska sredstva ostvarena prodajom viškova vojnih nepokretnosti treba da budu upotrebljena za potrebe vojske. Dinkić je smatrao da je to državna imovina i da njenom prodajom treba da se bavi čovek u koga je on imao poverenje. Radilo se o Aleksandru Radoviću koji je do 2004. bio direktor Uprave za prihode u Ministarstvu finansija Srbije. Dinkić je zahtevao da Radović bude postavljen za mog zamenika i da preuzme kontrolu nad budžetom, finansijama i prodajom vojne imovine u Ministarstvu odbrane. Eto, to je bila predigra za aferu "Pancir".


Da li je još neko od političara učestvovao u kreiranju te afere?
- Ne. Dinkić je bio dovoljno moćan da to sve uradi sam. Nažalost, oni koji su mogli da mu se suprotstave to nisu učinili, dopustili su da se ovaj, ali i drugi procesi, povedu na sudu.

Kakva je bila uloga medija u aferi?
- Mediji su reagovali na dva načina - oni koji su bili pod Dinkićevom kontrolom su to činili na njegovu inicijativu, a drugi su to činili zbog dobre priče koja prodaje novine, ali ne ulazeći u to šta je istina, a šta ne.

2024 © - Vesti online