Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 12.07.2012.
05:37
Večernje novosti A

Dobrica Ćosić: Nisam trgovao Kosovom

"Više od 40 godina bavim se pitanjem Kosova. Duže nego ijedan srpski političar ili pisac. Zbog njega sam partijski kažnjen, još 1968. prestao da se bavim politikom, bio disident, kratko, čak, i predsednik nesrećne države. Ali, nikada nisam napisao da Kosovo treba civilizovano predati. Ne razumem zašto me novine i dalje tako olajavaju, tumače i prevode. To je više od laži i prevare. Vade polurečenice, pa citiraju kao stavove", rekao je za "Večernje novosti" pisac Dobrica Ćosić.

Dobrica Ćosić: Ne bih predao Kosovo, ni civilizovano, ni ratom
 

Veliki srpski književnik je, naime, spremajući se za kratak odmor van Beograda, reagovao na pisanje jedne beogradske novine, pa potom televizije, koje su, tobože, citirale njegov stav "da Srbija mora da civilizovano preda Kosovo".


- Nikada nisam trgovao Kosovom. Nikada ga ne bih predao, ni civilizovano, ni ratom. Ono što je moja stara ideja, koju sam javno predlagao i obrazlagao, bila je - podela Kosova. Ili tačnije, teritorijalno razgraničenje sa Albancima. Time su se jedno vreme bavili i najuticajniji balkanski pregovarači. Ta je ideja postala bliska i Zoranu Đinđiću. Ali to nije predaja Kosova. Nije ni prodaja - još energično, ali emotivno odgovara Ćosić.


Uz sve to, zaprepašćen je "konstatacijom" novina da je "poslednjih meseci sve aktivniji u promociji svog stava" i da je to "u Beogradu javna tajna".


- Moja "promocija" se svodi na moj kućni rad, sređivanje rukopisa, pomalo pisanja i noćne šetnje uz Dunav - sa malo gorčine kaže 92-godišnji pisac.


Pošto autori novinskog teksta navedenu rečenicu, istrgnutu iz konteksta, vade iz knjige "Kosovo" (za koju kažu da je "memoarska", a to je odabir najboljih Ćosićevih tekstova o Kosovu, izrečenih za 40 godina i knjigu je izdala Kompanija "Novosti", još 2004. godine), možda je najbolje citirati poslednji pasus, poslednjeg teksta u knjizi, jer on je sublimacija Ćosićevih teza. Taj pasus glasi:


"Ako su bitku na Kosovu 1389. Turci dobili na bojištu, Srbi su je dobili u duhu. I Srbi i Turci tu su bitku u vremenu izgubili. Odgovornost za budućnost nalaže danas Srbima i Albancima da vekovnu bitku za Kosovo ne reše na bojištu, nego za zelenim stolom: sporazumom, poštovanjem prava jednih i drugih i osvetu zamene saradnjom.


To je jedina mogućnost da i Albanci i Srbi ostanu pobednici na Kosovu."

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.07.2012. 08:52
Sta kazes??? "To je jedina mogućnost da i Albanci i Srbi ostanu pobednici na Kosovu." Ma da nebi, nece nikad Albanci biti pobednici na Kosovu. Nikad pomirenje i trajni mir dok nedobijemo Kosovo nazad. A ti koji to hoce nek se sele kod tih divnih sipaka na kosovo i nek prestanu ovdje prosipat pamet.
Četvrtak 12.07.2012. 09:16
cosix i micunovix dva fosila i dva titova poltrona , najveci krivci sto su opstine leposavic i mitrovica pripojili KiM posle drugog svetskog rata, (toboz boze da reshe problem) bolje je bilo za srbiju da ih je tito izbrisao gumicom ,kao rankovica.. cudo da se nisu setili siptarima da daju i krusevac ...
Četvrtak 12.07.2012. 09:30
Novine se previše bave demagogijom. Kvalitet je otišao u p.m.. Podržavam Dobricu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online