Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 11.07.2012.
05:22
J. L. Petković - Vesti A

Gračanica: Čije smo mi žrtve?

Dok asfalt odvaja đonove, limene bele kutije u kontejnerskom naselju Padalište u Gračanici cvrče od vreline koja žari stalno prebacujući 30 stepeni. Žitelji, interno raseljeni Srbi pokušavaju da uhvate dah u improvizovanoj hladovini. Jedina česma je i jedini spas, ali nema razbacivanja vode. Zbog naraslih dugova mogu da ostanu i bez tog "luksuza".

Nema gde da se vrati: Dobrila Radenković
 



Tu su više od šest godina. Od 24 porodice stanovništvo se i množilo, pa proredilo. Na kraju su ostali oni kojima je decenijama život kao letnji užegli dan - bez nade da će ikada doći olakšanje.


Ljiljana Ulamović iz Đakovice je otišla 1999, pod kiriju je živela u centralnoj Srbiji, da bi se pre sedam godina vratila čekajući krov nad glavom.


- Živimo kao psi po slami. Niko ni od Srba, ni od Albanaca da nas obiđe. Ni predsednici opština, a tek iz Beograda da ne pričam! Ovde se ne poštuju osnovna ljudska prava. Šta smo mi ovde? Čije smo mi žrtve - razočarano pita ova 48-godišnjakinja.
 

Jedina česma u dvorištu

Privremeni kontejnerski smeštaj postao joj je stalno stanište. U kuće izgrađene po Gračanici uselili su se drugi, a "prekobrojni" i dalje čekaju trošeći zdravlje.


- Nabijeni smo u ovim kontejnerima i nema nam spasa. Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je sagradilo kuće, ali umesto da prednost imamo mi koji smo interno raseljeni, državni sekretar Zvonko Stević je dao mig i mnogi koji imaju smeštaj uselili su se u te kuće - žali se Ljiljana Ulamović.

- Astmatičar sam. Socijalno ne primam od decembra, pa živim od vazduha. Ako nekome treba, idem i čistim za parče hleba. U kontejneru sam živela sa sinom, snahom i unučićima, ali sam im rekla da se vrate u Srbiju. Nije bilo hrane za sve.


Dane stanari Padališta krate sedeći na gajbicama, kraj ofucanog stola na kojem se

 

ispod izlizane maslinaste farbe nazire JNA. Sve su odavno jedni drugima ispričali, ali težak život vrte ispočetka sve u nadi da će ih možda neko čuti.


Dobrila Radenković, poreklom iz Kosova Polja, razgrnula je zavesu na vratima svog doma sa brojem 54.

Unutra su samo preko potrebne stvari, osim karte Srbije, jedinog "ukrasa" koji zauzima pola zida. Sve što se nalazi u tih 10 kvadrata - dva kreveta, ormar, dve police, sto, stolice, sudopera vrelo je kao žeravica:


- Najgore je uveče kada je vreme za spavanje. Tada ne mogu da dišem. I ja sam astmatičar. Pumpe kupujemo i delimo ih, a kada se gušimo ne smemo da potrošimo sve, jer šta ćemo posle. Pisali smo opštini i tražili jednokratnu pomoć, ali nismo ništa dobili - priča Dobrila.

Ova deca sanjaju o igračkama
 


Dobrila nema gde da se vrati. I u Kosovu Polju je iznajmljivala stan.


- Ovde sam živela sa sinom, snajom i unukom i očekivala da ću dobiti krov nad glavom. Na kraju sam ostala sama. Čekam, ako dobijem stan, vratiće se i oni, ali ako ostane ovako - sigurno neće dolaziti nazad. A ja? Ne znam - kaže Dobrila.


Kontejnersko naselje ima dva kupatila - muško i žensko, ali kažu da zbog 7.000 evra duga za vodu moraju da se ustežu od kupanja. Kako je toliki račun odrezan ljudima koji žive u bedi, niko od stanara ne ume da objasni. Osim vode, plaćaju i struju. Mnogi znaju za njihovu muku, kao i da u naselju živi sedmoro dece, ali razumevanja je malo.

 

Pomoć taksiste Milivoja

Najveću pomoć meštanima Padališta pruža lokalni taksista Milivoje Ivanović. U kontejnerskom naselju on je stekao dobre prijatelje. Uvek je tu kada treba da ih odveze kod lekara ili doveze šta im je potrebno. Kada im ponestane novca, spreman je da sa njima podeli i svoje parče hleba.


Kao i sve mališane na svetu, ni malene žitelje Padališta vrućina ne može da svrti. Na pitanje kako su, Aleksandra Banić, Marveta i njen brat Šerif Beriša odgovaraju uglas:


- Pa, teško nam je. Jednom su nam isključili struju, pa nismo imali skoro godinu dana. Nismo je imali ni preko zime. Uh! Baš je bilo hladno!

Živi od vazduha: Ljiljana Ulamović

Devetogodišnji Nikola Stević hvali se da je tada Aleksandri dao rukavice, inače, ne bi mogli da se grudvaju.


Najmlađa žiteljka ovog naselja, dvogodišnja Anđelina Statovci želi da ima lutku. Ova deca imaju mnogo želja, ali ne traže mnogo.


- Evo, imamo ovu vijaču. Nekad imamo i neku loptu, a ponekad i neku igračkicu, pa se svi zajedno igramo po ceo dan - pričala je Marveta koja bi volela da ima "vinks" lutku.


Dečja srca poželela su i spajdermena ili nindža kornjače, a kažu, dovoljna bi bila i košarkaška lopta...

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Spas od nevolja u pravi čas
Sreda 11.07.2012. 08:40
Tako je ssheperi, svima se nama isto pise. Nas su zavadili da bi oni bolje zivjeli i zadrzali svoju stolicu.kad smo mogli prije zasto ne mozemo i danas?
Sreda 11.07.2012. 10:44
Blago zemlji koja ima ovakvu omladinu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online