Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.07.2012.
10:08
Večernje novosti A

Još tri potpisa do vlade

Srbija dobija novu vladajuću većinu čiju će okosnicu da čine naprednjaci, koalicija oko socijalista i Ujedinjeni regioni Srbije. U sva tri politička tabora, Novostima" je potvrđeno da će u utorak biti potpisan koalicioni sporazum kao osnova za formiranje buduće vlade Srbije sa Ivicom Dačićem na čelu.

Scenario zajedničkog parafiranja strateškog dokumenta buduće vlasti još se priprema u stranačkim kuhinjama, ali ideja je da sporazum bude obelodanjen na "neutralnom terenu" u Skupštini Srbije.

Svakodnevno "šminkaju" koalicioni sporazum, koji će biti potpisan u utorak, kao osnova za formiranje buduće vlade Srbije sa Ivicom Dačićem na čelu
 

Prema saznanjima Novosti, Dačić, Vučić i Dinkić su od njihovog prvog trojnog susreta koji je održan u petak, praktično na stalnoj vezi. Oni svakodnevno "šminkaju" tekst koji neće, kako su nam preneli, biti izraz velikih reči i deklarativnog međupartijskog pomirenja već programski manifest buduće vlasti sa konkretnim političkim i ekonomskim ciljevima.

Kako nam je potvrdio mandatar Ivica Dačić, on bi trebalo da se u ponedeljak sretne i sa najbližim koalicionim partnerima iz JS i PUPS kako bi uneli zajedničke prioritete u koalicioni sporazum.

- Svaka stranka će ugraditi svoje osobenosti u objedinjeni dokument - rekao nam je Dačić.

Partija Jovana Krkobabića održaće pre toga i sednicu Predsedništva:

- Razgovaraćemo o političkom i ekonomskom programu koji bi trebalo da ima vladajuća koalicija - rečeno nam je u vrhu PUPS.

Gordon ne pritiska

Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon će razgovarati sa predsednikom države Tomislavom Nikolićem, ali i sa najvažnijim političkim faktorima u Srbiji. Kako je potvrđeno, očekuje se da glavna tema svih sastanaka bude Kosovo i Metohija odnosno kako će se buduća vlast postaviti prema tom teškom pitanju. U stranačkim centralama ne očekuju da Gordon izvrši pritisak da se formira neka drugačija koalicija, kako se spekulisalo.

Posle medijskih spekulacija da stranka penzionera zateže, da traže previše i ucenjuju, u svim stranačkim centralama smo čuli da je priča prenaduvana i da će Krkobabić sigurno biti deo parlamentarne većine.

Rukovodstvo URS već je ovlastilo Dinkića da u njihovo ime potpiše koalicioni sporazum i oni već spokojni čekaju susret trojke.

- Očekujem da u utorak sporazum bude i potpisan. Dogovor je već postignut - potvrdila nam je Suzana Grubješić, koja bi trebalo da preuzme funkciju potpredsednika vlade u oblasti evrointegracija.

Takođe, Dačić će ove nedelje razgovarati i sa ostalim parlamentarnim strankama kako bi ih upoznao sa osnovnim ciljevima nove republičke vlasti, a biće im ponuđeno i učešće u skupštinskoj većini.

- Podržavaćemo sve zakone koji su proevropski, ekonomski korisni i afirmišu manjinska prava - rekao nam je Balint Pastor, šef poslanika SVM.

Kadrovska kombinatorika nove vlasti još nije završena. Poznato je da će vlada imati 15 resora i ukupno 17 članova, a da će se portfelji raspodeliti po formuli: naprednjaci osam, koalicija oko SPS pet, a URS dva. S tim što će URS i SNS imati po jedno potpredsedničko mesto.

Prema procenama u svim strankama, novi ministri bi trebalo da polože zakletvu 24. jula.

I Brisel šalje izaslanika

 

Erato Kozaku Markulis, ministarka spoljnih poslova Kipra, zemlje koja je pre nekoliko dana preuzela kružno šestomesečno predsedavanje EU, posetiće u sredu Beograd, potvrđeno je "Novostima" u sedištu kiparske diplomatije u Nikoziji. Reč je o bilateralnoj poseti kiparske ministarke Srbiji, precizirali su diplomatski izvori na Kipru.

 

To će biti prva bilateralna poseta Erato Kozaku Markulis inostranstvu otkako je njena zemlja 1. jula preuzela predsedavanje EU i njeni tek drugi bilateralni razgovori u ovom periodu. Činjenica da je kiparska ministarka odabrala Beograd za svoju prvu posetu, govori o tesnim vezama između dve zemlje. - Kipar i Srbija imaju dobre odnose i zvanična Nikozija će sve učiniti što je u njenoj moći da pruži podršku vašoj zemlji na putu u EU - istakli su u ministarstvu spoljnih poslova na Kipru. Srbija mnogo očekuje od zvanične Nikozije koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Cilj je da se do kraja kiparskog predsedavanja, ove godine, dobije datum za početak pregovora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online