Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 07.07.2012.
17:08
Politika A

Nova vlast sprema smenu Šoškića?

Scenario smene guvernera NBS Dejana Šoškića je spreman, a predsednik Tomislav Nikolić će mu na razgovoru predložiti da sam podnese ostavku, piše "Politika".

Guverner narodne banke Dejan Šoškić
 

Prema nezvaničnim saznanjima lista, u slu­ča­ju da ak­tu­el­ni gu­ver­ner od­bi­je predlog, prav­ni osnov na­ći će se u Za­ko­nu o Na­rod­noj ban­ci Sr­bi­je gde se ka­že da gu­ver­ner mo­že bi­ti raz­re­šen uko­li­ko ugro­zi osnov­ni cilj NBS.

Po mišljenju naprednjaka, jedan od najvećih propusta aktuelnog guvernera jeste u oblasti supervizije banaka. Nije jedini cilj centralne banke odbrana cena, već i stabilnost finansijskog sistema, saznajemo da je njihov stav. Na udaru nove vlasti naći će se i nekoliko viceguvernera.

Ako nova vlast zaista namerava da novac iz deviznih rezervi koristi za podsticanje privrede, kao što predlaže Dušan Bajatović, onda u tome, sasvim sigurno, neće imati podršku aktuelnog guvernera Dejana Šoškića, ali i velikog dela stručne javnosti.

Čini se, međutim, da su osećanja obostrana, pa ni prvi čovek centralne banke neće imati političku podršku takve vladajuće većine. Zato se sve češće u javnosti licitira s imenima kandidata za njegovog naslednika.

Ipak, ukoliko nova vlast bude pre isteka mandata smenila guvernera, a on se bira na šest godina i to s pravom reizbora, jedna stvar će biti potpuno jasna. Oni koji su se zaklinjali da će depolitizovati javna preduzeća izgleda žele da se, po političkoj liniji, reše prvog čoveka centralne monetarne institucije.

Bez obzira na to što Narodna banka nije javno preduzeće, to bi bio jasan signal da od gromoglasno najavljivane depolitizacije neće biti ništa. Istini za volju, Dejan Šoškić bez političke podrške nije ni mogao da sedne u guvernersku fotelju.

Za dve godine, koliko se nalazi na toj poziciji, Šoškić se nekoliko puta našao na udaru privrednika, ali su otrovne strelice ka njemu stizale i iz Nemanjine ulice. Privrednici su pokušali da se približe novcu koje on „čuva” u deviznim rezervama, a poslednji put povod za prozivku sa vladine adrese bio je pad dinara za oko 10 odsto od početka godine.

Milojko Arsić, član Saveta guvernera, kaže da bi se eventualnom smenom Dejana Šoškića, prekršio ne samo Zakon o Narodnoj banci, već i standardna praksa koja podrazumeva samostalnost i nezavisnost ove institucije.

POVEZANE VESTI

Subota 07.07.2012. 19:08
Srbi moji iz Rasejanja, i pametniji smo i ima nas skoro i vise nego okupiranih srbistanaca koji, ogrezli u prevarama i lopovluku i korupciji, lutaju i misle samo na sebe i danasnjicu..Samo jedan predlog: Ne otvarajte nikakve firme i ne kupujte nista vredno u okupiranoj otadzbini..cuvajte pare i za 2god ce sve biti duplo jeftinije !!!!! Sledi stampanje para i inflacija i pokrivanje nerada, lopovluka i plata za za besposlene partijske crve-glasace po javnim sluzbama, ogromne, nezasluzene, penzije za pandure i oficire posle nezasluzenih plata iz budzeta..penzije za lazne invalidske penzionere se nastavljaju (od svih invalidskih penzija, bar 80% je lazno)..sledi zaposljavanje novih..
Subota 07.07.2012. 17:26
A ko je Nikolicu finansijski savetnik ?! Nije valjda Dinkic taj koji sad povlaci konce do trezora. ?!!! Znam samo da Soskic nije clan ni jedne partije ! A sam ne moze da vodi monetarnu politiku i NBS, ako nema podrske vlade !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online