Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.01.2010.
12:01
M. Č. Matović - Vesti A

Patrijarh Irinej - ponos rodne Vidove

U rodnoj kući novog srpskog patrijarha Irineja, preuređenoj pre nekoliko godina, u kablarskom selu Vidova, desetak kilometara udaljenom od Čačka, uklještenom između Zapadne Morave i Kamenice, zatekli smo vižljastu i vedru domaćicu Desanku Gavrilović (78), snahu novog poglavara SPC.

Pomogao da se obnovi: Patrijarhova rodna kuća
 

Sledilo je obavezno domaćinsko posluženje, pa je potom započeo neposredan i srdačan razgovor o momačkom životu Desankinog devera, njegove svetosti Irineja.

"Moj pokojni suprug Vukoman, koji je, laka mu zemlja, ispustio dušu pre četiri godine, nije bio bogat. Imali smo kućicu sa dva odeljenja i nešto zemlje i šume. A, sada vidite kolika je sada ova naša kuća. Sve je to moj Vukoman sa svojih deset prstiju podigao uz pomoć sinova Predraga (52), koji je vodoinstalater i radi u Moskvi i Zorana (49), koji se leči u Beogradu. Mnogo nam je pomogao i Miroslav, moj Bato!"
 

Moj Bato

"Od prvog dana kada sam zakoračila prag kuće Gavrilovića moga devera Miroslava zvala sam Bato, kao i moj muž. Bio je, zaista, lep i pristojan momak. Kasnije su me prekoravali što ga i kao srpskog vladiku zovem Bato, ali on se nije ljutio. Naprotiv, uvek mi je govorio da mu je to milije nego da ga zvanično zovem", priča Desanka.

Telefon u prizemlju povelike kuće stalno zvoni. Javljaju se rođaci i prijatelji da Desi čestitaju što je njen dever postavljen za poglavara SPC. Prve komšije su po hladnom vremenu već bile na časti. Uglas su kazivali da su ponosni što je "njihov" Miroslav izabran za srpskog patrijarha.
 

"Svi smo više nego radosni. I moji sinovi. Predrag je zvao iz Moskve. Snaje su, takođe, ponosne kao i unuka Jelena, koja se nedavno udala. Inače, Miroslav je bio odličan đak, ali je još kao momčić odlučio da se zamonaši, što je učinio u manastiru Rakovica. Posle toga je otišao u manastir Preobraženje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Na navaljivanje igumana Jevstatija otišao je u Bogosloviju u Prizren, a školovanje je nastavio na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Sećam se da mu je svojevremeno patrijarh German slao razglednice", priseća se Desa.
 

Nije zaboravio rodni kraj

Desanka nam je još napomenula da je bila veoma radosna, ali i pomalo i tužna kada je njen dever rukopoložen za vladiku.
"Veliko je to priznanje postati srpski vladika. Srce mi je bilo puno. Ali, pomalo sam bila i tužna kada je na ovoj svečanosti moj dever Miroslav rekao da se odriče svega zemaljskog i svih svojih na zemlji! Nikako mi to nije bilo po volji, a ni jasno. Inače, moj Bato je kada je postao srpski vladika i dalje često dolazio kod nas u selo, a posećivao je i manastire po Ovčaru i Kablaru. Uvek je govorio da nikada neće zaboraviti rodni kraj, a naročito svoju porodicu."

Sestra Milijanka (76), koja se udala za Budimira Kovačevića u Vidovi, teško je bolesna i mogla je samo kratko da prozbori.
 

"Svi smo radosni. Naš Miroslav je uvek bio naša dika i ponos!"
 

Na kraju naše posete Desanka nas je zamolila da zapišemo da svi u Vidovi i okolini vele da je "njihov Miroslav divan čovek, vazda naravski raspoložen, nenametljiv, da voli da ćaska sa ljudima, da sasluša i posavetuje svakog"...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online