Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 06.07.2012.
00:06
Večernje novosti A

Nikolić čisti tajne službe

Velike promene u obaveštajnim službama trebalo bi da se dogode uskoro - pišu beogradske "Večernje novosti" pozivajući se na izvore u Predsedništvu Srbije. Takav scenario mogao je da se nasluti kada se predsednik Tomislav Nikolić javno požalio na kvalitet informacija koje dobija od nadležnih službi. Nikolić je rekao da su izveštaji sročeni kao "da se u Srbiji ništa ne događa i da ih zato neotvorene vraća pošiljaocima".

Zamišljen, jer zna da mu treba velika i jaka metla: Tomislav Nikolić
 

Izveštaje o bezbednosti u državi, ali i svetu, predsednik Republike svakodnevno dobija od svih obaveštajnih službi, dok se detaljniji raporti šalju jednom nedeljno. Vanredni dopisi stižu ako se dogodi nešto nepredviđeno. I sve je "na papiru" regulisano tako da šef države u svakom trenutku bude informisan o dešavanjima na terenu.


BIA: Radimo strogo po zakonu

Iz Bezbednosno-informativne agencije tvrde da je upravo tako i u praksi. Odgovarajući na Nikolićevu primedbu, u BIA kažu da postupaju profesionalno, bez obzira na promene u kabinetu šefa države.


- Radimo strogo po zakonu i pridržavamo se Uredbe kojom je sve precizirano. Najviši državni funkcioneri informacije dobijaju prema utvrđenoj praksi - rekli su za "Večernje novosti" u BIA.


A Uredbom je propisano da se izveštaji o stanju bezbednosti, osim šefu države, šalju i predsedniku Vlade, potpredsednicima i prvom čoveku parlamenta. Manje važne podatke, po potrebi, dobijaju ministri, načelnik Generalštaba i direktor policije.


Od Zaharija Trnavčevića, koji trenutno "čuva" tron Skupštine do izbora novog predsednika, čuli smo da njemu ne stižu nikakvi raporti, niti ih je tražio od službi.


Premijer Cvetković zadovoljan špijunima

- Premijer redovno dobija izveštaje bezbednosnih službi i zadovoljan je kvalitetom informacija - rečeno nam je u kabinetu Mirka Cvetkovića.


Eksperti za službe bezbednosti navode da je Nikolić verovatno očekivao atraktivnije informacije, pa je reagovao kada su one izostale, ali podsećaju da mu mesto šefa države omogućava da zatraži dodatne podatke.
 

Vraćaju posle čitanja

Korisnici podataka dužni su da štite njihovu tajnost, navodi se u Uredbi o korišćenju poverljivih informacija. Pravila nalažu i da su dužni da dopise službi, odmah posle čitanja, vrate pošiljaocima. Obaveštajni materijal funkcioneri dobijaju u dve forme - dnevne i posebne informacije.

- Ne bi smelo da se dogodi da šef države ostane uskraćen za informacije i nije dobro kada je nezadovoljan službama bezbednosti. Međutim, treba imati u vidu da nema svakog dana prvorazrednih obaveštajnih saznanja, pa ne čudi kad su izveštaji ponekad nezanimljivi - objašnjava Zvonko Horvat, penzionisani pukovnik Vojno bezbednosne agencije.


Profesor Bogoljub Milosavljević, sa Univerziteta "Union", kaže da su Nikoliću, kao predsedavajućem Saveta za nacionalnu bezbednost, dostupne sve značajne informacije:


- Od službi bezbednosti on može uvek da zatraži sve podatke na određenu temu. Ali ne treba potpuno isključiiti ni "filtriranje" informacija. Službe gospodare informacijama i često žele da ih koriste za uticaj na donošenje odluka.


Stručnjaci predlažu da se za početak u Zakon o BIA unese odredba koja postoji u propisima o vojnim službama bezbednosti - da njen šef mora biti nestranačka ličnost, sa velikim iskustvom na obaveštajnim poslovima. Time bi se, navode, smanjio uticaj politike na rad agencija.

POVEZANE VESTI

Petak 06.07.2012. 06:45
Rekao bih dobra vest. Skoro sigurno te sadasnje nadlezne sluzbe kojim Nikolic nije zadovoljan su pod kontrolom Zapadnih sluzbi (CIA pre svih). Oni kroz te izvestaje predsedniku mogu vrlo lako da ga navedu na pogresne zakljucke, i na odluke koje njima odgovaraju. Srecom danas je moguce naci na nekim internet sajtovima besplatne informacije o dogadjajima u svetu, pa se jednostavnim poredjenjem moze videti jel nego prica gluposti il' mozda zeli da podvali i zavede. Uz relativno jeftine pretplate mogu se dobiti jos bolje informacije, ima ljudi sa vezama u visokim krugovima koji pisu te izvestaje.
Petak 06.07.2012. 10:02
vecina dansnjih stranaka bi valjalo da nestanu. valjalo bi da nestane i jugoslavija ,srbij i crna gora u beogradu. valjalo bi da nacionalni kadrovi bivsih jugo drzava ostavljeni u srbiji,ako im je do vlasti,nek u svojim maticnim republikama usrecuju svoj narod. nas su bas usrecili. nove stranke,novi ljudi!
Petak 06.07.2012. 09:51
ne postoji zemlja gde drzavljani drugih drzava,dvojni drzavljani,bez drzavljanstva,sa stecenim drzavljanstvom, mogu biti bilo sta vazno. samo jedna zemlja postoji,a zove se...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online