Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 03.07.2012.
09:07
Večernje novosti A

“Đinđić bio za trampu severnog Kosova i južne Srbije“

Sa Zoranom Đinđićem smo imali vrlo dobre odnose i s njim sam razgovarao o toj ideji da ni mi ni Srbi ne možemo izaći na kraj sa Kosovom i Albancima, navodi u autobiografskoj knjizi “To sam ja“ bivši makedonski premijer i prvi lider sada vladajuće VMRO-DPMNE, Ljupčo Georgijevski. On ističe da je Đinđić bio saglasan sa idejom o razmeni teritorija sa Albanijom i delovima Kosova.

Zoran Đinđić je, navodno, bio raspoložen za razmenu teritorija sa Albancima
 

- On se složio, i ja sam mu tada ukazao na tu ideju o zameni teritorija i stanovništva smatrajući da je to u interesu Makedonije - precizira Georgijevski da je to vreme pre 1999, ulaska NATO na teritoriju južne srpske pokrajine i kasnije ratne makedonsko-albanske krize u Makedoniji 2001.


Georgijevski otkriva da je Đinđiću predložio da se pomenuta razmena izvede “zajedničkim zamenama Srbije i Makedonije vizavi Albanaca“. Objašnjava da to nije podrazumevalo podelu Makedonije - “već trampu“.


- Namera je bila da napravimo trampu teritorije sa Albanijom, a oni takođe da učine nešto slično sa Kosovom. Ja sam govorio o Maloj Prespi i Zapadnoj Makedoniji, a on da to da učini sa severnim Kosovom i Južnom Srbijom - zapisao je Georgijevski.


On ocenjuje da je Đinđić “bio raspoložen za tu ideju, mislim i da mu se dopadala“. Potvrđujući taj utisak, u tekstu sećanja, on je naveo reagovanje bivšeg srpskog premijera: “... Što se mene tiče, ja ću još sutra, ako je potrebno, staviti zid, ima mnogo ovde usijanih glava u Srbiji...“ međutim, priznaje Georgijevski, “nismo uspeli tu ideju da sprovedemo do kraja“.
 

Karikatura istorije

Georgijevski tvrdi da su falsifikati makedonske istorije vrlo ozbiljni i veliki.

 

Ljupčo Georgijevski
 

 

“Žao mi je što je makedonska istorija ostala poslednja komunistička istorija u Evropi. Žao mi je što se na falsifikovanu komunističku istoriju nadogradila karikaturalna istorija sa antičkom Makedonijom, jer očigledno, jedna laž izaziva drugu“.

O Đinđiću on u knjizi kaže da “nijednog političara ne možete idealizovati, on je bio realan političar, napravio je promene u Srbiji, napravio osnovnu tranziciju, nasledio velike probleme sa svim tim udbaško-mafijaškim strukturama i na kraju bio njihova žrtva“.


U delu knjige o zvaničnim dozvolama vlasti u Skoplju 1999. za NATO agresiju na tadašnju SRJ, Ljupčo Georgijevski navodi da je praktično učinjeno “više nego što je zahtevano“.


- Tu su bile dve faze. Prva faza je bila - zahtev za dozvolu preleta aviona. Mi smo, mogu reći, zajedno sa (Kirom) Gligorovom, koji je bio predsednik, tu dozvolu dali odmah. Saveznici NATO, recimo Grčka, ili Bugarska, Rumunija, sporili su te prelete. Niko od njih nije to želeo, međutim, mi smo jednostavno bili na putu i morali smo da im to damo.


- Drugi zahtev je bio kada su me pozvali u Belu kuću, možda 30-ak dana pre kapitulacije Miloševića, kada je Olbrajtova direktno zatražila od mene dozvolu za napad kopnenih snaga sa naše teritorije. Oni su već bili pripremili plan za ulazak kopnenih snaga. Albanija nije bila reljefno strateški dobra i najpovoljnija je bila Makedonija. Moram da kažem da smo mi tu saglasnost dali, iako nikada nije stupila na snagu - otkriva Ljupčo Georgijevski.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.07.2012. 09:24
Sta da ti kazem nadam se da ce neki bitan stanovnik BJRmakedonije preneti ovo sto cu da ti napishem ti gov@nce neopavano prodana duso, 3,14cko izdajnika, al ima pravde, daces ti pola makedonije albaniji pola bugarskoj ,ako ima neka zemlja da je gora banana drzava od srbije a ono je tvoja, ako se u nekoj zemlji vishe oseca okupacija nato snaga ono je tvoja, vidim dokle ste stigli sto ste dali nebo i zemlju za agresiju na srbiju , mnogo ste dobili , bugari i rumuni su bar dobili ulaz u eu-ropiju, a vi ste dobili Q-rtz da izbodete oci ... !@$#!@$#!@$!@$!@$!@ , pa jos imate M()()da da ganjate nase svestenike , milu vam !@$!@$!@$!@$ ....
Utorak 03.07.2012. 09:41
Ovom bugarinu ne verujte ljudi ni rec. Otkako je izgubio vlast i postao niko i nista na politickoj sceni ne prestaje da prica o bugarima(sad se i sam javno deklarise kao jedan od njih). Inace ne stedi ruzne reci o Srbima.
Utorak 03.07.2012. 12:53
Ja zivim u MK ovaj je debilcina teska ...svi se sprdaju snjim svi se ismejavaju snjim nije neki faktor ...covek je lud ima dokumenta iz ludnice ali zapadu trebao i postavili su ga za premijer zapad trazi vakve budale ....oterali su ga is vrmo sadasnje vmro ima dobre odnese sa srbijom naravno i oni sum marioneti zapada kao i svi na balkanu manje vise ...bitno je to sto narod kao narod voli srpski narod ...osim neki kao ovoj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online