Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 02.07.2012.
13:13
E. V. A

Unmik i Euleks kriju krađe na Kosovu

Unmik i Euleks "gurnuli su u pesak" 11 istražnih dosijea o proneverama dela novčane pomoći od ukupno tri milijarde evra koju je Kosovu uputila Evropska unija i zbog toga je iz Evropskog parlamenta zatražen izveštaj Evropske komisije u Briselu, piše italijanska "Republika" pozivajući se na istragu EP.

List navodi da je imao uvid u tih 11 dosijea koji su povezani s optužbama Unmikovih i Euleksovih istražnih organa za pronevere u kosovskoj električnoj kompaniji i aerodromu Priština.

MUTNE RADNJE: IStrage o proneverama tapkaju u mestu
 

"Reč je o 11 dosijea vezanih za tri milijarde evra upućenih za obnovu bivše srpske pokrajine, ali za četiri godine Euleks, telo zaduženo za upravljanje pravosuđem Kosova, nije o tome dalo nikakve rezultate", podvlači rimski dnevnik i kaže da "o tome ćute kako UN, tako i Evropska unija".


"Republika" primećuje da je za nastavak mandata Euleksa ponovo odobreno 111 miliona evra, dok je za četiri godine misija EU na Kosovu potrošila pola milijarde evra "što je rekord s obzirom na postignute rezultate" i "mršave rezultate u otkrivanju pronevera oko novca EU namenjenog posleratnoj obnovi bivše srpske pokrajine".

Oli Ren: Nema volje


"Republika" podseća da je Evropski parlament i 2008. od tadašnjeg komesara Olija Rena tražio da rasvetli ove pronevere, ali je Ren poručio da je u pitanju "pomanjkanje volje u UN da se sarađuje s predstavnicima EU oko uvida i nadzora finansijskih pitanja".


List kaže da je Unmik upravljao svim tim firmama i napominje da UN i EU "jedan na drugog svaljuju odgovornost za to kako su oni koji su upravljali time trošili međunarodna sredstva za obnovu tih državnih kompanija".

"Ali ima i nešto ozbiljnije - to je da su ugovori koje su te dve međunarodne institucije potpisale, vezale ruke OLAF-u, telu EU za borbu protiv pronevera novca evropskih poreskih obveznika."


OLAF je mogao da krene u istragu "samo zajedno s Unmikom i morao je biti dat izveštaj isključivo šefu Unmika koji je imao diskreciona prava da to prosledi ili ne bivšem tužilaštvu Unmika, a što je sad Euleks".

Otud OLAF ni sad nije ovlašćen da o rezultatima istraga podnese izveštaj službama Evropske komisije, piše italijanski list i navodi izjavu funkcionera Evropske komisije Ruda van Enka koji potvrđuje da je od Unmika u više navrata traženo da dostavi dosijee o istragama, ali da je sve ostalo bez odgovora.   

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.07.2012. 13:23
Не занима ме, свеједно је да ли је завршило у џепу еулекса или шиптара. Не разликују се много.
Ponedeljak 02.07.2012. 15:33
Jos jedan u nizu dokaza o sprezi okupatora i siptarskih terorista u kriminalnim radnjama na okupiranom KiM. Inace o "pravodoljubivosti" svih ovih kriminalaca u ovom zlocinackom poduhvatu Srbi dobro znaju, jer za sve ove godine nije rasvetljen ni jedan jedini zlocin i za sve kriminalne aktivnosti niko ne snosi ikakvu odgovornost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online