Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 28.06.2012.
13:03
J. Arsenović - Vesti A

Progon pod zaštitom moćnika

Posle rušenja kuće u centru Prištine uglednog lekara i profesora Tomislava Đokića, do temelja je u istom gradu sravnjena i kuća Milanke Vesić. Vlasnici su odoleli ponudama za prodaju, a sada se njihov prkos naplaćuje uništavanjem imovine.

Sravnjeno sa zemljom: Mesto gde je bila kuća Milanke Vesić
 

Na sve to predstavnici međunarodne zajednice ćute dok su srpski političari, preokupirani pregovorima o vladi, zaboravili na kosovske Srbe i njihovu muku.
 

Pročitajte još:

* Minirana kuća srpskog profesora u Prištini

* Srušena još jedna srpska kuća u Prištini

- Svi ti incidenti govore da se zločin koji nije kažnjen nikada ne prekida, već će se ponavlja. Albanci su pod zaštitom međunarodne zajednice, pre svega SAD, ohrabrivani da Srbima, a pogotovu njihovoj imovini mogu da rade šta god hoće. Setite se samo koliko je srpskih crkava spaljeno, oskrnavljeno, koliko je grobalja zaorano i nikada nijedan nasilnik za to nije odgovarao - kaže za "Vesti" Dragiša Đoković, poslanik DS u prethodnom sazivu republičkog parlamenta.
 

Ni njegov radikalski kolega iz bivšeg skupštinskog saziva Ljubomir Kragović nije iznenađen sledom događaja.

Licemerni stranci

Ljubomir Kragović smatra da je najveća odgovornost na međunarodnoj zajednici.
- Ona koja je uspela da neverovatnom brzinom vrati sve one Albance, navodno proterane od Miloševićevog režima, a koja prognanim Srbima punih 13 godina ne obezbeđuje povratak na ognjišta. Kada Srbin ode i izjavi da želi da se vrati, u međunarodnim kancelarijama mu kažu da ne mogu da mu garantuju bezbednost, da nemaju dovoljno ljudstva da čuvaju njih i njihove kuće. A što treba da ih čuvaju kada su, kako kažu, stvorili demokratske institucije u otcepljenom Kosovu - pita se ironično Kragović.

- Sve ovo samo je nastavak progona uz prećutnu saglasnost svih međunarodnih činilaca koji su već 13 godina prisutni u pokrajini. Povratničke porodice se kamenuju, obnovljene kuće pale, obijaju, a toliko je prisutno međunarodnih snaga, toliko su novca uložili u edukaciju tih takozvanih novih kosovskih institucija, a da Albance nisu naučili da sa komšijama treba živeti, a ne da im se uništava letina i imovina - dodaje Kragović.


Iako pripadaju dijametralno suprotnim političkim opcijama, zanimljivo da je u prozivanju odgovornosti za sadašnju nestabilnost srpske imovine i života Srba na Kosmetu, oštriji Dragiša Đoković, čija je stranka bila okosnica prošle vlade.


- Povratak raseljenih Srba i pitanje njihove uzurpirane imovine nažalost, nije nametnuto u dijalogu Beograda i Prištine, a Beograd, uslovljen idejom da "EU nema alternativu" dovelo je do situacije da ne smemo ili ne želimo da se zameramo nikome na Zapadu. Kao posledica svega stradamo mi - Srbi na Kosmetu i naša imovina - kaže Đoković.


Ovaj demokrata sa Kosmeta kaže da je sve kritike na račun lošeg vođenja dijaloga sa Prištinom i šefa pregovaračkog tima Borka Stefanovića izrekao na stranačkim organima DS.


- Kao i na račun ministra Gorana Bogdanovića, kojeg ne treba amnestirati. Ništa nije urađeno dobro sa tim pregovorima, samo smo izgubili dobar deo onoga što smo imali - kaže razočarani Đoković.
 

Obili kuću Stefanovića

Porodična kuća Ugrina Stefanovića, Srbina povratnika u selu Babljak kod Uroševca, obijena je u utorak. Sin Ugrina Stefanovića, Bojan, rekao je Radiju KiM da su provalnici u kuću ušli kroz prozor i ispreturali stvari, ali da ništa nisu uzeli. Portparol Kosovske policije u Uroševcu Agim Gaši rekao je Radiju KiM da je policiji prijavljen upad u kuću u Babljaku, ali nije imao više informacija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.06.2012. 13:59
ovo zapad ne bi mogao bas da radi na svoju ruku , imali su precutnu saglasnost vladajuceg rezima sa dedinja ...
Četvrtak 28.06.2012. 20:26
. . . medjunarodni zlikovci-okupatori kao i njihovi siptarski mezimci ne bi smeli tako lakomisleno da zaborave, da će i njihova vladavina nasilja doziveti zasluzeni kraj, na šta Srbi moraju nazalost jos dugo da pričekaju. ž. Dacić
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online