Četvrtak 28.06.2012.
13:03
J. Arsenović - Vesti

Progon pod zaštitom moćnika

Sravnjeno sa zemljom: Mesto gde je bila kuća Milanke Vesić
 

Na sve to predstavnici međunarodne zajednice ćute dok su srpski političari, preokupirani pregovorima o vladi, zaboravili na kosovske Srbe i njihovu muku.
 

Pročitajte još:

* Minirana kuća srpskog profesora u Prištini

* Srušena još jedna srpska kuća u Prištini

- Svi ti incidenti govore da se zločin koji nije kažnjen nikada ne prekida, već će se ponavlja. Albanci su pod zaštitom međunarodne zajednice, pre svega SAD, ohrabrivani da Srbima, a pogotovu njihovoj imovini mogu da rade šta god hoće. Setite se samo koliko je srpskih crkava spaljeno, oskrnavljeno, koliko je grobalja zaorano i nikada nijedan nasilnik za to nije odgovarao - kaže za "Vesti" Dragiša Đoković, poslanik DS u prethodnom sazivu republičkog parlamenta.
 

Ni njegov radikalski kolega iz bivšeg skupštinskog saziva Ljubomir Kragović nije iznenađen sledom događaja.

Licemerni stranci

Ljubomir Kragović smatra da je najveća odgovornost na međunarodnoj zajednici.
- Ona koja je uspela da neverovatnom brzinom vrati sve one Albance, navodno proterane od Miloševićevog režima, a koja prognanim Srbima punih 13 godina ne obezbeđuje povratak na ognjišta. Kada Srbin ode i izjavi da želi da se vrati, u međunarodnim kancelarijama mu kažu da ne mogu da mu garantuju bezbednost, da nemaju dovoljno ljudstva da čuvaju njih i njihove kuće. A što treba da ih čuvaju kada su, kako kažu, stvorili demokratske institucije u otcepljenom Kosovu - pita se ironično Kragović.

- Sve ovo samo je nastavak progona uz prećutnu saglasnost svih međunarodnih činilaca koji su već 13 godina prisutni u pokrajini. Povratničke porodice se kamenuju, obnovljene kuće pale, obijaju, a toliko je prisutno međunarodnih snaga, toliko su novca uložili u edukaciju tih takozvanih novih kosovskih institucija, a da Albance nisu naučili da sa komšijama treba živeti, a ne da im se uništava letina i imovina - dodaje Kragović.


Iako pripadaju dijametralno suprotnim političkim opcijama, zanimljivo da je u prozivanju odgovornosti za sadašnju nestabilnost srpske imovine i života Srba na Kosmetu, oštriji Dragiša Đoković, čija je stranka bila okosnica prošle vlade.


- Povratak raseljenih Srba i pitanje njihove uzurpirane imovine nažalost, nije nametnuto u dijalogu Beograda i Prištine, a Beograd, uslovljen idejom da "EU nema alternativu" dovelo je do situacije da ne smemo ili ne želimo da se zameramo nikome na Zapadu. Kao posledica svega stradamo mi - Srbi na Kosmetu i naša imovina - kaže Đoković.


Ovaj demokrata sa Kosmeta kaže da je sve kritike na račun lošeg vođenja dijaloga sa Prištinom i šefa pregovaračkog tima Borka Stefanovića izrekao na stranačkim organima DS.


- Kao i na račun ministra Gorana Bogdanovića, kojeg ne treba amnestirati. Ništa nije urađeno dobro sa tim pregovorima, samo smo izgubili dobar deo onoga što smo imali - kaže razočarani Đoković.
 

Obili kuću Stefanovića

Porodična kuća Ugrina Stefanovića, Srbina povratnika u selu Babljak kod Uroševca, obijena je u utorak. Sin Ugrina Stefanovića, Bojan, rekao je Radiju KiM da su provalnici u kuću ušli kroz prozor i ispreturali stvari, ali da ništa nisu uzeli. Portparol Kosovske policije u Uroševcu Agim Gaši rekao je Radiju KiM da je policiji prijavljen upad u kuću u Babljaku, ali nije imao više informacija.

2024 © - Vesti online