Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 26.06.2012.
13:06
J. L. Petković - Vesti A

Optužnice novinarima, amnestija političarima

Na novinaru je profesionalna, a ne krivična odgovornost, jer ratni izveštači nisu bili deo organizovanog lanca koji su doveli do ratnih zločina, kaže Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, povodom predistražnog postupka koji je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo protiv NN lica, novinara i urednika pojedinih medija zbog pozivanja ili podsticanja na ratne zločine.

Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije
 

- Ja ne znam da su novinari svojim radom doveli do ratnih zločina. Ako se neko ogrešio o profesiju trebalo bi mu suditi pred sudom časti, a ne u sudu za ratne zločine - zaključuje Brajović.

Kako komentarišete postupak Tužilaštva?
- Zabrinjava nas da se Tužilaštvo bavi time već dve, tri godine i umesto da izađe sa rezultatima, objavljuje knjige u kojima su sporne ocene nekih novinarskih radova iz tog perioda. To dovodi u sumnju da će se u tom procesu postupati dobro i ozbiljno. Na primer, izjava Slobodana Miloševića "Niko ne sme da vas bije" u analizi Tužilaštva se navodi kao vešta montaža, to sugeriše da je reč o novinarskoj manipulaciji, što je apsolutno neistinita i neobjektivna ocena. Takvih primera ima još.
 

Inicijativa pokrenuta u Dubrovniku

Očekujete li da će i u drugim državama bivše Jugoslavije protiv novinara biti pokrenuti sudski sporovi?
- Naravno, to bi bilo u opštem interesu. Ali, podsetiću da je inicijativa krenula od Nezavisnog udruženja novinara Srbije, i to na skupu održanom u Dubrovniku gde su bili i novinarska udruženja iz Hrvatske i BiH, Oebs i predstavnici Tužilaštva Srbije i Hrvatske. Hrvatski novinari su izašli sa stavom da je kasno da se takve stvari istražuju. Nas iz Udruženja novinara Srbije niko nije ništa pitao, niti smo bili uključeni u tu inicijativu, iako smo punopravan član međunarodne i evropske federacije novinara.

Koji su to primeri?
- Emitovanje filma o Špegeljovom švercu oružja iz Mađarske i nedozvoljenom naoružavanju Hrvatske. Zamera se Televiziji Beograd a ne onima koji su tada odlučili da se taj film prikaže, a to je vojno i političko rukovodstvo ondašnje države. Inače, aktuelni srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je u vreme rata devedesetih bio zamenik javnog tužioca u Beogradu, to tužilaštvo je nadležno i za medije. Nije mi poznato da je tada pokretao bilo kakav postupak protiv novinara, a ako je za to imao razloga, to je trebalo tada da uradi.


Neki od novinara su već ispitani?
- Znam i da su zvali neke novinare na razgovor. Ipak, mislim da je pristup pogrešan i da ne obećava uspeh. Niko od nas ne može da se bavi nečim za šta je nadležno Tužilaštvo, ali sam ubeđen da novinari svojim izveštavanjem nisu izazvali ni doveli do ratnih zločina ili genocida. Videćemo kako će to izgledati u sudskom postupku.


Verujete li da će se ova istraga dobiti sudski epilog?
- Pribojavam se da će se naći neki "mali" novinar i proglasiti krivim, iako u piramidi odlučivanja nikako ne može biti odgovoran za krivična dela ratnog zločina. Tim postupkom srpsko Tužilaštvo u potpunosti amnestira političare od odgovornosti za najgore zločine koji su se desili u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji. Siguran sam da ne nameravaju da pokrenu postupak protiv ljudi koji su tada bili na vlasti, a uticali na medije, što se uostalom dešava i danas.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.06.2012. 13:23
Mile to su oni a mi smo na dijametralno suprotnoj strani od samozvanog tuzioca za ratne zlocine vukcevica i njegove kompanije. Pogledaj slucajeve Ganic, Divjak il posljednji slucaj hrvata iz Vukovara ili bilo koji drugi slucaj ubicama Srba pa ces da vidis kako samozvani tuzilac vukcevic nikada nije imao dovoljno dokaza. Koliko godina mu je trbalo da pokrene slucaj nestalih srba na kosovu i prodaje organa (zuta kuca) morao je potpuni stranac u savjetu evrope da digne buku prije nego li vukcevic nesto poduzme. Naravno sada su naredu novinari a mogao bi da sudi i djeci za izazivanje medjunacionalne mrznje jer se igraju rata izmedju nasih i njihovih. Nije to nase tuzilastvo, to su izrodi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online