Utorak 26.06.2012.
13:06
J. L. Petković - Vesti

Optužnice novinarima, amnestija političarima

Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije
 

- Ja ne znam da su novinari svojim radom doveli do ratnih zločina. Ako se neko ogrešio o profesiju trebalo bi mu suditi pred sudom časti, a ne u sudu za ratne zločine - zaključuje Brajović.

Kako komentarišete postupak Tužilaštva?
- Zabrinjava nas da se Tužilaštvo bavi time već dve, tri godine i umesto da izađe sa rezultatima, objavljuje knjige u kojima su sporne ocene nekih novinarskih radova iz tog perioda. To dovodi u sumnju da će se u tom procesu postupati dobro i ozbiljno. Na primer, izjava Slobodana Miloševića "Niko ne sme da vas bije" u analizi Tužilaštva se navodi kao vešta montaža, to sugeriše da je reč o novinarskoj manipulaciji, što je apsolutno neistinita i neobjektivna ocena. Takvih primera ima još.
 

Inicijativa pokrenuta u Dubrovniku

Očekujete li da će i u drugim državama bivše Jugoslavije protiv novinara biti pokrenuti sudski sporovi?
- Naravno, to bi bilo u opštem interesu. Ali, podsetiću da je inicijativa krenula od Nezavisnog udruženja novinara Srbije, i to na skupu održanom u Dubrovniku gde su bili i novinarska udruženja iz Hrvatske i BiH, Oebs i predstavnici Tužilaštva Srbije i Hrvatske. Hrvatski novinari su izašli sa stavom da je kasno da se takve stvari istražuju. Nas iz Udruženja novinara Srbije niko nije ništa pitao, niti smo bili uključeni u tu inicijativu, iako smo punopravan član međunarodne i evropske federacije novinara.

Koji su to primeri?
- Emitovanje filma o Špegeljovom švercu oružja iz Mađarske i nedozvoljenom naoružavanju Hrvatske. Zamera se Televiziji Beograd a ne onima koji su tada odlučili da se taj film prikaže, a to je vojno i političko rukovodstvo ondašnje države. Inače, aktuelni srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je u vreme rata devedesetih bio zamenik javnog tužioca u Beogradu, to tužilaštvo je nadležno i za medije. Nije mi poznato da je tada pokretao bilo kakav postupak protiv novinara, a ako je za to imao razloga, to je trebalo tada da uradi.


Neki od novinara su već ispitani?
- Znam i da su zvali neke novinare na razgovor. Ipak, mislim da je pristup pogrešan i da ne obećava uspeh. Niko od nas ne može da se bavi nečim za šta je nadležno Tužilaštvo, ali sam ubeđen da novinari svojim izveštavanjem nisu izazvali ni doveli do ratnih zločina ili genocida. Videćemo kako će to izgledati u sudskom postupku.


Verujete li da će se ova istraga dobiti sudski epilog?
- Pribojavam se da će se naći neki "mali" novinar i proglasiti krivim, iako u piramidi odlučivanja nikako ne može biti odgovoran za krivična dela ratnog zločina. Tim postupkom srpsko Tužilaštvo u potpunosti amnestira političare od odgovornosti za najgore zločine koji su se desili u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji. Siguran sam da ne nameravaju da pokrenu postupak protiv ljudi koji su tada bili na vlasti, a uticali na medije, što se uostalom dešava i danas.

2024 © - Vesti online