Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.06.2012.
10:04
Blic A

Milion evra za izmeštanje nuklearnog otpada iz Vinče

Za premeštanje mlevenog uranijuma, takozvanog "žutog kolača", iz Laboratorije za materijale nuklearnog instituta “Vinča” na sigurnu lokaciju udaljenu svega nekoliko stotina metara, neophodno je oko milion evra. Drugi uslov je da novoizgrađeni Hangar 3 javnog preduzeća "Nuklearni objekti Srbije" dobije licencu za rad.

Foto:Arhiva
 

Nijedan od ova dva preduslova za sada ne postoji, što znači da će, kao i prethodnih 30 godina, radioaktivne materije i u narednom periodu ostati u kontejnerima u podrumu zgrade broj 14 u krugu Instituta za nuklearne nauke “Vinča”.

One će, očigledno i dalje biti izloženei opasnosti da, na primer, i neke naredne zime, kao što se desilo 20. februara ove godine, usled pucanja vodovodne cevi budu poplavljene.


Upravni odbor Instituta je usvojio izveštaj u kojem se konstatuje da je za sanaciju ove zgrade potrebno oko 115 miliona dinara, od čega je 90 miliona, zapravo, potrebno za dobijanje dozvola za premeštanje i samo skladištenje otpada u hangaru "Nuklearnih objekata Srbije".

Od direktora “Vinče” Jovana Nedeljkovića, međutim, zatraženo je da dostavi detaljnu specifikaciju troškova.


Dodatne izveštaje je i od Nedeljkovića, ali i od predsednika Upravnog odbora Dragana Domazeta zatražio i državni sekretar u Ministarstvu prosvete Prof. Dr Radivoje Mitrović, koji se pita kako je uopšte moguće da se tek posle 40 godina "neko seti da se u nekom podrumu nalazi nuklearni otpad".


- Ne verujem u ad hok informacije koje se pojavljuju. Zašto su svi ćutali, ili su govorili da je sve u redu, a sad im odjednom nedostaje jedan milion evra - kaže Mitrović koji bi sledeće nedelje trebalo da se sastane i sa Domazetom i sa Nedeljkovićem.

Mitrović je zatražio i da mu se zvanično dostave svi dopisi kojima je, eventualno, i ranijih godina ukazivano na problem u Vinči, ali kaže da on u poslednjih godinu dana - nije dobio nijedan takav papir.


Domazet, međutim, kaže za “Blic” da su u više navrata tražili pomoć od Vlade, ali da nikad ni na jedan dopis nisu dobili odgovor.


Sednica Upravnog odbora „Vinče“ je, inače, prekinuta u trenutku kad je na dnevni red stavljeno pitanje smene direktora Jovana Nedeljkovića, koje je pokrenula grupa naučnika i istraživača upravo iz Laboratorije za materijale.

Mada je sam Nedeljković pre dva dana za “Blic” rekao da taj zahtev uopšte nije video, te da ga ni UO nije dobio, Domazet potvrđuje da je takav zahtev stigao.


- Baš na toj tački je sednica UO i prekinuta. Od direktora smo tražili da objasni otkud dug Instituta prema Poreskoj upravi od 127 miliona dinara. Pretpostavljam da je to nasleđeno iz perioda kad je formirano javno preduzeće "Nuklearni objekti Srbije" i kada je “Vinča” jedno vreme finansirala plate zaposenih u NOS. Verovatno tada nisu imali novac i za poreze i doprinose na plate. Ne znam, međutim, da li je NOS kasnije novac vratio Institutu, i da li je u tom slučaju novac prebačen na račun države - kaže Domazet.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online