Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 21.06.2012.
06:14
Večernje novosti A

Maturski testovi prodavani na ulici za 1000 dinara!

Nekoliko roditelja beogradskih osnovaca tvrdi da su testovi za maturski ispit iz matematike, koje su osmaci polagali 19. juna, mogli da se kupe ispred škola i to za hiljadu dinara!

Ko nije hteo da uči, mogao je da kupi test na ulici

Kako prenose “Večernje novosti” u jednom od tri testa, koji su mogli da se kupe na ulici, zadaci su bili identični onima koje su mali maturanti polagali u utorak.

Autentičnost druge dve kombinacije može da utvrdi samo Ministarstvo prosvete i nauke.

Ta dva testa, inače, trebalo je da ostanu zaključana, jer su đaci mogli da vide samo onu kombinaciju koju je ministar Žarko Obradović "izvukao" tog dana, dok su ostale dve zapečaćene u sigurnosnim kesama, poput onih u kojima se transportuje novac.
 

Prijave stigle i do policije

 

U Ministarstvu prosvete kažu da su sve pristigle prijave prosledili MUP-u Srbije


- Sve tri dojave za moguće falsifikate i zloupotrebe testa iz matematike dobijene od direktora jedne škole, građanina koji se predstavio kao roditelj jednog osmaka, kao i novinarke jednog dnevnog lista prosledili smo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije na dalju proveru – potvrdio je pomoćnik ministra prosvete i nauke za osnovno i srednje obrazovanje Zoran Kostić.

Roditelji tvrde da je svaka od tri kombinacije koštala hiljadu dinara, a deca su ih kupovala na ulici ispred škola. Oni su kivni zbog ovog slučaja i tvrde da zadaci nisu "procurili" iz škola, već pre procesa štampe. Jer, na primer, kombinacija broj jedan, koju su deca polagala, u uličnoj verziji je test broj tri, ali su zadaci i njihov raspored identični.
 

- Test smo kupili posle polaganja, upola cene, kako bismo ih imali kao dokaz o nečijoj malverzaciji. Moje dete je odličan đak, nije prepisivalo i imaće dobar uspeh na maturi. Na časove srpskog jezika potrošili smo 9.000, a na matematiku 14.000 dinara. Dete je učilo, spremalo se i nije fer da zbog sve dobre dece ovakve malverzacije prođu nekažnjeno i deca koja se nisu spremala ostvare bolje rezultate - kaže jedan od nezadovoljnih roditelja za "Novosti"
 

U OŠ "Braća Baruh" roditelji su se žalili direktoru Dragomiru Ivanoviću, koji je ceo slučaj prijavio načelnici Školske uprave Beograda. On garantuje za školu, ali ne zna šta se dešavalo na ulici.
 

- U školi propusta nije bilo. Lično odgovaram za testove i svi su na broju. Ovde su bila i tri policajca, dežurni nastavnici, supervizori, sve je proteklo besprekorno. Roditelji su mi prijavili da su čuli za prodaju testa iz matematike, moj posao je bio da obavestim nadležne, što sam odmah i učinio – tvrdi Ivanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.06.2012. 07:59
срам их било, 1000 динара, одмах да спусте цијену!
Četvrtak 21.06.2012. 09:10
Cudna mi cuda,pa uvek je to bilo tako testovi su se uvek provaljivali,i uvek su mogli da se nabave "ispod ruke"!1000 dindzi -mnogo je brate
Četvrtak 21.06.2012. 12:00
Ti testovi i sluze za prodaju !! Ako nisi cele godine dokazao da si nesto naucio .... zar ce test to da ispravi za 2h koliko se resava !? ......( Nepoverenje u nastavni kadar ili skolski program ?)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online