Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 17.06.2012.
02:31
Blic A

Ministar Obradović ili laže ne zna pravila mature

Uputstvo da se na maloj maturi kao tačni priznaju odgovori koji imaju pravopisne greške stiglo je za oba probna testa koje su osmaci imali, ali i na završnom testu prošle godine, iako ministar prosvete Žarko Obradović tvrdi da ono ne postoji. Na nedavno održanoj obuci za pregledače, nastavnici su dobili iste instrukcije.

Jednom rečju - političar: Žarko Obradović
 

Čim se pojavilo uputstvo da se kao tačni priznaju i pravopisno neispravni odgovori, pobunili su se nastavnici srpskog jezika i književnosti Moravičkog okruga. Oni su se obraćatili Ministarstvu prosvete, Zavodu za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja sa molbom da se ova odredba izostavi. Nezadovoljstvo je kulminiralo kada su na nedavno održanim obukama za pregledače dobili iste instrukcije.


- Na oba probna testa, ali i na završnom ispitu prošle godine, imali smo istu napomenu da se kao tačni priznaju i odgovori u kojima postoje pravopisne greške ako se u tim zadacima ne proverava poznavanje pravopisnih pravila. Deca su shvatila da se pravopisne greške tolerišu i izgubila su motiv da rade na tome. Na ovaj način se potpuno poništava naš trud da motivišemo učenike da se pravilno usmeno i pisano izražavaju - kaže Olivera Krupež, predstavnica Aktiva profesora srpskog jezika i književnosti Moravičkog okruga.

Napomene za pregledanje zadataka na polaganju male mature
 

Testove voze u maricama

Testovi završnog ispita iz maternjeg jezika i matematike za vikend će biti distribuirani školskim upravama. Materijal se transportuje u posebnim vrećama za novac, a obezbeđen je i dovoljan broj policijskih marica koje će ga voziti. Direktori škola u ponedeljak ujutro preuzimaju testove iz maternjeg jezika, a u utorak iz matematike. Odštampane su tri kombinacije testova. Ministar prosvete će u ponedeljak ujutro, u 9.45 sati izvući jednu od kombinacija koja će se rešavati iz srpskog, a u utorak jednu iz matematike. Đaci će testove rešavati od 10 do 12 sati. Na završnom ispitu biće 50 odsto nepoznatih zadataka, 25 odsto zadataka iz zbirki i 25 odsto delimično poznatih.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović tvrdi, pak, da nigde nije rečeno da se kao tačni odgovori priznaju i pravopisno nepravilni. On navodi da uputstvo za ocenjivanje za ovu godinu školama nije prosleđeno i da će to biti učinjeno tek kada se polaganje ispita završi. Međutim, Obradović nije objasnio zašto je nastavnicima-pregledačima na treninzima sugerisano da odgovore sa pravopisnim greškama priznaju kao tačne i zašto je to bio slučaj na probnom ispitu.


Nastavnici srpskog jezika kažu da ovako kontradiktorne informacije koje dolaze od čelnih ljudi Ministarstva prosvete pokazuju elementarno nepoznavanje završnog ispita.


Na prošlogodišnjem testu, osim onih koja se odnose na pravopis, bilo je i pitanja gde su učenici morali da upisuju odgovor. Odgovore na ta pitanja pregledači su morali da ocenjuju kao tačne iako se u njima meša ćirilično i latinično pismo, ako se vlastito ime napiše malim slovom. Pojedini profesori srpskog jezika zbog toga su odbili da ove godine budu pregledači.


Olivera Krupež kaže da će i ove godine biti pregledač, jer je to njena profesionalna obaveza i da neće ići protiv interesa đaka. Na pitanje kako će ocenjivati zadatke, nema dilemu.


- Ocenjivaću kako Ministarstvo prosvete kaže, da se obezbedi jednakost u celoj Srbiji. Međutim, nećemo stati sa borbom da se ova odredba izmeni - priča nastavnica Krupež.


Najavljeni protest nastavnika srpskog jezika koji je juče trebalo da se održi u Gimnaziji “Vuk Karadžić“ u Loznici, otkazan je. Od Aktiva profesora srpskog jezika stigao je samo kratak odgovor da za najavljeni skup nisu imali prostorije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.06.2012. 06:08
Па, услов је и био да ништа не зна кад је постављан за министра. А да ли неки српски министар нешто зна? Било би интересантно да наши министри прођу "текст инелегенције". Да ли би неки зарадио IQ већи од 30?! Имају они битније квалитете.
Nedelja 17.06.2012. 06:53
Testovi nisu ni potrebni. To je obično zamajavanje dece, i naknadno uzimanje dnevnica za komisije. Poznato je da je potreban jedan bod, a ne prepisuje samo ko ne želi. Samo dalje školovanje inače se odvija onako teško, koliko kome može biti. Posle srednje škole - beznađe.
Nedelja 17.06.2012. 18:41
Како онда да очекујемо да нам се деца описмене и да говоре и пишу чистим књижевним језиком, ако је већ на испитима дозвољено да им се призна неписменост. Посебно што су предиспитни тестови непотребни. Ако је то било дозвољено и раније онда није ни чудно што нам данашња штампа није за пример ученицима, као што је то некада била „ПОЛИТИКА“. Како очекивати да деца говоре и пишу књижевним језиком када се преко ТВ екрана чују, од стране министара, професора, ТВ водитеља и других, неправилности. Како очекивати добар превод неке књиге, а лоших је пуно, ако није научен ни свој језик.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online