Subota 5. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 14.06.2012.
16:54 >> 17:34h
Srna A

"Gde god je Srbija, ne može biti Kosova"

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je da Kosovo ne može biti prisutno na sastancima Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), jer je ovaj forum rezervisan samo za suverene države.

Savet za regionalnu saradnju prikladan forum na kojem se može čuti glas etničkih Albanaca sa teritorije Kosova i Metohije: Vuk Jeremić

"Želim da budem jasan, gde god je prisutna Republika Srbija, ne može biti predstavnika 'republike Kosovo'", rekao je Jeremić, obraćajući se učesnicima 12 zemalja članica SEECP, među kojima je i BiH.

Lagumdžija: Izbor Jeremića dobar za region

 

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je, pred početak ministarske konferencije, da je izborom Vuka Jeremića na mesto predsedavajućeg Generalne skupštine UN konačno izabran neko ko dobro poznaje region.

 

"Ovaj današnji sastanak će biti prilika da svi zajedno čestitamo Vuku Jeremiću jer sam siguran da njegovo predsedavanje ovim telom svetske organizacije ne znači samo puno za Srbiju već i čitav region", naglasio je Lagumdžija.

On je rekao da je Savet za regionalnu saradnju prikladan forum na kojem se može čuti glas etničkih Albanaca sa teritorije Kosova i Metohije i da je to u skladu sa sporazumom o regionalnom predstavljanju Kosova, postignutom u dijalogu pod okriljem EU.

Statusno neutralni sporazum, koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, dodao je on, ne odnosi se na multilateralne forume koji su rezervisani za suverene države, poput SEECP.

"Raditi drugačije nema nikakv legitiman cilj. Radeći tako, vratili bismo unazad ono što smo učinili u promociji saradnje i stvorili pretnju miru i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi", rekao je Jeremić.

Podsećajući da se ove godine obeležava stogodišnjica Prvog balkanskog rata i da se regionalne aktivnosti 2012. godine održavaju pod sloganom "Od balkanskih ratova do balkanskog mira", Jeremić je rekao da to oslikava ono što zemlje regiona pokušavaju da učine - da potpuno transformišu i modernizuju svoja društva.

On je pozvao članice SEECP da još bliže sarađuju, kako bi region ispunio svoj strateški potencijal.

Jeremić je pozdravio rad Saveta za regionalnu saradnju i ocenio da je on "izvršna ruka" procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi te izrazio nadu da će za novog generalnog sekretara Saveta biti izabran Goran Svilanović.

On je rekao da je Srbija u 2011. godini predsedavala Centralno-evropskom inicijativom, Jadranko-Jonskom inicijativom i Inicijativom za pitanja migracija, azila i izbeglica, a da je sada na čelu Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.06.2012. 16:56
"....Želim da budem jasan, gde god je prisutna Republika Srbija, ne može biti predstavnika 'republike Kosovo'", rekao je Jeremić, obraćajući se učesnicima 12 zemalja članica SEECP, među kojima je i BiH. .." a zta bi reko siptar na to ? ..? ska probljem izbjacicemo srbiju .. :P
Četvrtak 14.06.2012. 18:02
Nažalost..kada "vladari iz senke" reše nekoga da napadnu..nije bitno ko je vladao..Njihova propagandna mašinerija sa lažima tipa "RAČAK" bi isto radila i napali bi nas!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online