Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 13.06.2012.
03:11
Večernje novosti A

Mrkonjić: Ljut sam na Tadića, gura nas ka Tomi

"Ljut sam na Borisa Tadića jer još nije uspeo da formira novu skupštinsku većinu. Demokrate nas svojim oklevanjem guraju da se okrenemo pregovorima sa naprednjacima", rekao je za "Večernje novosti" Milutin Mrkonjić, potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i ministar za infrastrukturu, koji tvrdi da su stranke dosadašnje vladajuće koalicije već mogle da sastave novu vladu i da nastave posao.

Upro prstom u bivšeg predsednika Srbije: Milutin Mrkonjić
 

Prošlo je svega mesec dana od izbora, otkud toliko nestrpljenje Da nije, ipak, izazvano nekim nagovorima, obećanjima?

- Nestrpljivi su građani, moji građevinci, penzioneri, radnici koji krpe kraj sa krajem i boje se šta nosi sutrašnji dan. Ne pravi se vlada zbog političara i fotelja, nego zbog naroda. Neprijatno me je iznenadila sporost dosadašnjih partnera iz DS.


Zašto optužujete samo demokrate za neuspeh u pregovorima? I vi ste deo tog "dijaloga", možda tražite previše...

- Zato što je situacija čista. Stranke dosadašnje vlade imaju više poslanika nego u prethodnom mandatu. I, šta se čeka?! Ako ćemo da nastavimo dosadašnju politiku i velike državne poslove, zašto ne formiramo vladu. Mi, socijalisti, hoćemo čiste račune.


Bila je moguća nova većina u kojoj bi, pored demokrata i vas, bio i LDP, pa ste to odbili?

- Ne sme vlast u Srbiji da zavisi od državne politike LDP i Čedomira Jovanovića. Zašto u većinu ne bi ušao i URS koji je sada u vlasti? Za socijaliste je Kosovo sastavni deo Srbije, a Republika Srpska bratska i nama najbliža. Sa tom nacionalnom politikom mi se ne kockamo.
 

Dačić idealan premijer

Ima li istine u spekulacijama da je Dačić dobio ponudu od naprednjaka da bude novi premijer?

- Ponavljam, o kadrovskim rešenjima nismo razgovarali ni sa kim. Ali, smatram da bi Dačić na mestu premijera bio idealno rešenje za Srbiju. On se dokazao kao najtalentovaniji političar na našoj sceni i siguran sam da bi bio izvanredan predsednik vlade.

Stvara se u javnosti utisak da ključ buduće vlade ipak drži Dačić, koji bira između socijalista i naprednjaka...

- Pa, nismo mi najjača stranka u parlamentu da možemo da formiramo većinu. Rekli smo da želimo vladu sa DS. Što je ne formiraju? Mi ne kočimo, već sasvim suprotno - insistiramo da se pregovori ubrzaju.


Koliko ćete još čekati Tadića, pre nego što se okrenete SNS?

- Već se kasni. Jer, ako možemo da formiramo većinu i da sastavimo vladu, zašto to ne učinimo? Ukoliko je DS spreman da odustane od politike koju smo zajedno sprovodili u protekle četiri godine, neka to kažu otvoreno. Tada ćemo morati da potražimo partnere na drugoj strani.


Jeste li već nezvanično započeli pregovore sa SNS?

- Sve dok pregovaramo sa DS, nećemo se okretati drugim strankama. Uvek smo bili korektni, jasni i otvoreni. Ali, još jednom apelujem na DS da se presaberu i sastave većinu ako je to moguće.


Rekli ste da očekujete još jedan mandat u Ministarstvu za infrastrukturu? Hoćete li to tražiti i u eventualnim pregovorima sa SNS?

- Nismo pričali o kadrovskim rešenjima, već o principima, politici i ekonomskim potezima nove vlade. Ali, ja sam i sada na gradilištu i posao uopšte nisam prekidao. Hoću da ostavim iza sebe završen Koridor 10 i auto-put od Beograda ka Crnoj Gori. Ti poslovu ne mogu da čekaju da političari mesecima analiziraju po kabinetima ko će sa kim u vladu. Mora se preseći što pre.


Ipak, javno ste pričali da zaslužujete više mandata u budućoj vladi?

- Koalicija SPS-PUPS-JS dokazala je snagu na izborima i dobila veliko poverenje građana. U skladu sa izbornim rezultatima, zaslužujemo sve državne funkcije koje smo do sada obavljali, kao i neke nove. Tako su birači rekli.


Koliko je tačno da i Rusi "guraju" vladu naprednjaka i socijalista?

- Okrenuti smo i Zapadu i Istoku. Volimo Rusiju, ali o vladi se odlučuje u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.06.2012. 03:17
Bice da si ljut sto vise neces moci da gradis "piramide" i "cardake ni na nebu ,ni na zemlji"
Sreda 13.06.2012. 09:06
Đubre jedno BOSANSKO,Tadić te gura ka Tomi a ti genetski glupi Bosanac kao neznaš da je Toma pobedio na izbore i da je njegova stranka SNS dobila najviše mandasta,a i neznaš da je Toma Srbin Šumadinac a ti i Tadić došljaci iz bosne u srbiju,,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online