Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 11.06.2012.
19:00 >> 19:44h
Beta A

"Treba da ispunite evropska očekivanja"

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas da Evropska unija od novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića očekuje da nastavi politiku približavanja zemlje Uniji.

Štefan File i Tomislav Nikolić
 

"Srbija mora da uradi ozbiljan posao pre otvaranja pregovora o pridruživanju. U oktobru ćemo razmotriti napredak, pre svega u dijalogu Beograda i Prištine, nema skrivenih zahteva", rekao je File u Beogradu na prijemu povodom stupanja na dužnost novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Evropski komesar je rekao i da je "od najveće važnosti" da Nikolić kao novi predsednik Srbije ispuni obećanja koja je dao srpskom narodu u vezi sa nastavkom reformi i približavanja EU.

File je rekao da Srbija mora da nastavi reforme, a kao posebno važne istakao je borbu protiv korupcije i sprovođenje reformi u pravosuđu.

"Došao sam da naglasim da je potrebno zadržati ritam u evropskoj politici i da na dnevnom redu sledeće vlade evropske reforme budu u samom centru pažnje", rekao je evropski komesar za proširenje i kao posebno važnu naglasio regionalnu saradnju.

File je Nikoliću rekao da građani Srbije i regiona od njega očekuju da kao novi šef države pomogne u daljem približavanju Srbije Evropskoj uniji.

"Treba da ispunite očekivanja vašeg naroda i čitavog regiona i da Srbiju prbiližite EU. Evropska unija želi napredak Srbije i ja sa nestrpljenjem očekujem produbljivanje saradnje sa vama i srpskim institucijama", rekao je File u obraćanju na prijemu povodom stupanja na dužnost novog predsednika Srbije.

File je ukazao da se Srbija suočava sa mnogim izazovima i da je važno da se nakon izbora 6. maja državne institucije vrate na posao i nastave reforme.

"Ima mnogo izazova u kontekstu ekonomske i finansijske krize. Građani Srbije očekuju sveobuhvatan odgovor radi očuvanja makroekonomske stabilnosti i stvaranja radnih mesta", rekao je File i poručio da EU "deli zabrinutost" zbog problema i da će biti "najsnažniji saveznik" Srbije.

"Evropska unija će biti vaš najsnažniji saveznik, stajaćemo rame uz rame sa vama i građanima srbije", istakao je File na prijemu kojem su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i javnog života Srbije i strane diplomate.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.06.2012. 19:46
ja bi mu lepo odgovorio,ako nam vratite Kosovo i Metohiju mogli bi razmislit o pridruzivanju evropi
Ponedeljak 11.06.2012. 20:07
Грешка Филеа - Николић треба да испуни СРПСКА очекивања, а ''европска'' и било чија друга, ако се поклопе са српским.
Ponedeljak 11.06.2012. 19:20
Dakle, Nikoliću pokazali put. Tamo, i ne skreći.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online