Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 11.06.2012.
00:10 >> 19:40h
B92, rts rs A

Inauguracija Tomislava Nikolića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio na inauguraciji da je evropski put Srbije put budućnosti i ekonomskog prosperiteta.

On će, kako je rekao, pomoći da taj put bude nastavljen, sarađivaće sa svima u svetu jer je to interes države, dok će u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje.

"Gradiću prijateljstva po svetu, jer Srbija nema pravo da ima neprijatelje. Evropski put Srbije je put budućnosti, put ekonomskog prosperiteta i pomoći ću Srbiji da taj put nastavi", istakao je Nikolić.

Pre predsednika Niklića, okupljenima se obratio evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas da Evropska unija od novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića očekuje da nastavi politiku približavanja zemlje Uniji.

"Srbija mora da uradi ozbiljan posao pre otvaranja pregovora o pridruživanju. U oktobru ćemo razmotriti napredak, pre svega u dijalogu Beograda i Prištine, nema skrivenih zahteva", rekao je File.

Inače, pre inauguracije, predsednik Nikolić i Štefan File imali su razgovore u kojima su, kako je naveo predsednik Srbije, pričali i o o načinima za vođenje daljeg dijaloga s Prištinom.

Na inauguraciji 1. 200 gostiju


Ranije, danas nešto pre 17 sati Nikolić je sa suprugom Dragicom Nikolić počeo da dočekuje goste. Kako je rečeno, pozvano je oko 1.200 gostiju, a među prvima su stigli funkcioneri Srpske napredne stranke.

Događaju prisustvuju lideri partija, verski poglavari, diplomatski kor i gosti iz inostranstva. U zgradi Predsedništva, tokom vikenda su obavljene poslednje pripreme za svečanost.

Od stranih zvaničnika inauguraciji prisustvuju ministar spoljnih poslova Turske, zamenica ministra spoljnih poslova Italije, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, ambasador Indije i Austrije, člana Predsedništva BiH.

Na svečanosti su i predstavnici Ruske Federacije, Slovačke, Grčke i Kipra, šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Danas će doći gosti svih godina - od matematičara i mladih naučnika iz Petnice do najstarijih, šahiste Svetozara Gligorića i glumice Marije Crnobori. Čaše i tanjiri takođe će biti ispunjeni tradicijom...

"Sve ono što jeste najlepše i najukusnije što Srbija može da ponudi ponudiće ova kuća u kojoj sedi predsednik republike. Hoće li tu biti i njegova rakija? Pa kako da ne! Ali ona se ne zove predsednikova nego Tomina rakija", rekla je Mitrović Marić.

Tominu rakiju piće i gosti iz inostranstva - najvažniji među njima evropski komesar za proširenje Štefan File. U Nikolićevom kabinetu očekuju dobre vesti.

"Mogu reći da je veoma dobra poruka što postoji veoma visok stepen saglasnosti između našeg predsednika Republike i evropskih zvaničnika o potrebi sprovođenja reformi u zemlji", rekao je Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije za međunarodne odnose.

Na pitanje da li činjenica da na inauguraciju od regionalnih lidera dolazi samo predsednik Crne Gore ukazuje da je potrebno promeniti retoriku u odnosu na ovu koja je do sada korišćena, Đurić kaže: "Politika predsednika republike je saradnja sa svima u regionu i sigurno je da će predsednik Nikolić odnosima u regionu pristupiti bez ikakvih predrasuda."

Inauguraciji Tomislava Nikolića iz regiona prisustvovaće predsednik Crne Gore Filip Vujanović i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Tomislav Nikolić 31. maja položio je zakletvu u parlamentu čime je stupio na dužnost predsednika Srbije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.06.2012. 09:44
СРЕЋНО ПРЕДСЕДНИЧЕ, ДА ОСТАНЕШ УПАМЋЕН КАО ПРАВИ СРПСКИ ПРЕДСЕДНИК А НЕ КАО ИЗДАЈНИК И ЈАЈАРА! ТВОЈЕ ПОСЛЕДЊЕ ИЗЈАВЕ НАС ОХРАБРУЈУ ДА ЋЕ БИТИ ТАКО!
Ponedeljak 11.06.2012. 10:16
A cujem i ova nasa pickica ne ide da ispostuje Srbiju....Hoce silom da se pravi brat sa hrvatima i muslimanima....
Ponedeljak 11.06.2012. 07:45
srecno Tomislave Nikolicu,i hrabro!! sledeca inauguracija neka bude,inauguracija naseg Kralja i Kraljevine Srbije,na mnogaja ljeta,na mnogaja ljeta.....na mnogaja ljeta!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online