Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 08.06.2012.
19:18 >> 19:49h
Vestionline A

Može li Jeremićeva funkcija pomoći borbi za Kosmet?

Ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću izbor na mesto predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija među prvima je čestitao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, poručivši da je Jeremićev rad međunarodno priznat. Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kaže da će nova Jeremićeva funkcija olakšati borbu za pravdu i interese srpskog naroda na KiM. Međutim, s tim se ne slažu šef pregovaračkog tima s Prištinom Borislav Stefanović i profesor i bivši ambasador u Parizu Predrag Simić.

Dodik podržavao Jeremića, iako je BiH bila uzdržana u Ujedninjenim nacijama
 

"Prilika za promociju državne politike"

 

Novoizabrani predsedavajući Generalnom skupštinom UN Vuk Jeremić izjavio je danas da se s te funkcije ne može sprovoditi državna politika, ali da se ona može promovisati.

 

"To neće biti lak zadatak, moraćemo da radimo za sve članice. Ovo nije mesto s kojeg možete da sprovodite svoju državnu politiku, naravno to je mesto s kojeg možete da promovišete državnu politiku. Svet od Srbije očekuje liderstvo, predvodništvo i umerenost. I ja sam uveren da ćemo mi kao zemlja biti u stanju da odgovorimo na izazove", rekao je Jeremić.

Dodik je Jeremiću poželeo mnogo uspeha u obavljanju ove odgovorne dužnosti. "Izbor za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, jednog od najznačajnih tela ove međunarodne organizacije, predstavlja veliko priznanje za Vas lično i za Srbiju. Poverenje koje Vam je ukazano potvrda je da su Vaš angažman i delovanje, pre svega kao ministra inostranih poslova Srbije, prepoznati kao uspešni i kredibilni na širem međunarodnom diplomatskom planu", navedeno je u čestitki predsednika Dodika.

On je izrazio uverenje da će Jeremić profesionalno i odgovorno obavljati poverenu dužnost i tako doprineti glavnim ciljevima UN - jačanju mira i bezbednosti u svetu, boljem razumevanju među državama i narodima, poštovanju ljudskih prava i opštem napretku.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenio je danas da je izbor srpskog ministra spoljnih poslova za predsedavajućeg GS UN dobra vest, koja će olakšati borbu za pravdu i interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Mi se borimo za pravdu, a pravda je na strani srpskog naroda. Ovo će nam olakšati borbu, upravo na mestu gde se odlučuje o sudbini srpskog naroda", kazao je Marković.

Jeremićev izbor za predsedavajućeg GS UN potvrđuje ugled Srbije, ocenio je danas šef pregovaračkog tima Vlade Srbije u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

"Stvar je ugleda zemlje i dimplomatskog prestiža imati to mesto, i to potvrđuje ugled Srbije", kazao je Stefanović, dodavši da ne očekuje da će u Generalnoj skupštini UN biti mnogo tema koje se tiču Srbije.

Stefanović je rekao da je Jeremićev izbor dobra vest za Srbiju i dodao da mu čestita.

Nešto konkretniji bio je profesor Predrag Simić, koji je ocenio da današnji izbor Vuka Jeremića doprinosi ugledu i međunarodnom kredibilitetu Srbije. "Srbija sada ima mnogo veću težinu u međunarodnim odnosima", kazao je Simić, dodavši da će preko Jeremića Srbija sada biti uključena u sva svetska zbivanja.

"Samim tim i odgovornost Srbije je veća i biće uprta mnogo veća pažnja u poteze koji se vuku iz Beograda", ukazao je Simić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

On smatra da sa funkcije predsedavajućeg Generalne skupštine UN Jeremić neće imati direktan uticaj na zbivanja na Kosmetu i položaj tamošnjih Srba, ali će ipak moći da utiče indirektno.

"Njegov uticaj u mnogome će zavisiti i od poteza Beograda", ukazao je Simić.

On je Jeremiću čestitao izbor i ukazao da je to potvrda svih napora koje je sa funkcije ministra Jeremić ulagao četiri godine.

POVEZANE VESTI

Petak 08.06.2012. 19:41
Imaće sjajnu priliku DA NAM NA DELU POKAŽE I DOKAŽE ŠTA SMO OVIM DOBILI ! NADAM SE DA ĆE SE PONAŠATI KAO SRBIN A NE SLEPO IZVRŠAVATI NAREĐENJA NAŠIH NEPRIJATELJA.
Petak 08.06.2012. 19:52
Ovaj Dodik kao da zeli da postane predsednik Srbije - malo se zaneo!
Petak 08.06.2012. 19:22
Stefanovic, Simic...s njima su trebali na bildborde da Posteni za bolji zivot dobiju jos glasova.Imat ce uskoro ponovo priliku, cim se saopste uveti EU Srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online