Petak 08.06.2012.
19:18 >> 19:49h
Vestionline

Može li Jeremićeva funkcija pomoći borbi za Kosmet?

Dodik podržavao Jeremića, iako je BiH bila uzdržana u Ujedninjenim nacijama
 

"Prilika za promociju državne politike"

 

Novoizabrani predsedavajući Generalnom skupštinom UN Vuk Jeremić izjavio je danas da se s te funkcije ne može sprovoditi državna politika, ali da se ona može promovisati.

 

"To neće biti lak zadatak, moraćemo da radimo za sve članice. Ovo nije mesto s kojeg možete da sprovodite svoju državnu politiku, naravno to je mesto s kojeg možete da promovišete državnu politiku. Svet od Srbije očekuje liderstvo, predvodništvo i umerenost. I ja sam uveren da ćemo mi kao zemlja biti u stanju da odgovorimo na izazove", rekao je Jeremić.

Dodik je Jeremiću poželeo mnogo uspeha u obavljanju ove odgovorne dužnosti. "Izbor za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, jednog od najznačajnih tela ove međunarodne organizacije, predstavlja veliko priznanje za Vas lično i za Srbiju. Poverenje koje Vam je ukazano potvrda je da su Vaš angažman i delovanje, pre svega kao ministra inostranih poslova Srbije, prepoznati kao uspešni i kredibilni na širem međunarodnom diplomatskom planu", navedeno je u čestitki predsednika Dodika.

On je izrazio uverenje da će Jeremić profesionalno i odgovorno obavljati poverenu dužnost i tako doprineti glavnim ciljevima UN - jačanju mira i bezbednosti u svetu, boljem razumevanju među državama i narodima, poštovanju ljudskih prava i opštem napretku.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenio je danas da je izbor srpskog ministra spoljnih poslova za predsedavajućeg GS UN dobra vest, koja će olakšati borbu za pravdu i interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Mi se borimo za pravdu, a pravda je na strani srpskog naroda. Ovo će nam olakšati borbu, upravo na mestu gde se odlučuje o sudbini srpskog naroda", kazao je Marković.

Jeremićev izbor za predsedavajućeg GS UN potvrđuje ugled Srbije, ocenio je danas šef pregovaračkog tima Vlade Srbije u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

"Stvar je ugleda zemlje i dimplomatskog prestiža imati to mesto, i to potvrđuje ugled Srbije", kazao je Stefanović, dodavši da ne očekuje da će u Generalnoj skupštini UN biti mnogo tema koje se tiču Srbije.

Stefanović je rekao da je Jeremićev izbor dobra vest za Srbiju i dodao da mu čestita.

Nešto konkretniji bio je profesor Predrag Simić, koji je ocenio da današnji izbor Vuka Jeremića doprinosi ugledu i međunarodnom kredibilitetu Srbije. "Srbija sada ima mnogo veću težinu u međunarodnim odnosima", kazao je Simić, dodavši da će preko Jeremića Srbija sada biti uključena u sva svetska zbivanja.

"Samim tim i odgovornost Srbije je veća i biće uprta mnogo veća pažnja u poteze koji se vuku iz Beograda", ukazao je Simić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

On smatra da sa funkcije predsedavajućeg Generalne skupštine UN Jeremić neće imati direktan uticaj na zbivanja na Kosmetu i položaj tamošnjih Srba, ali će ipak moći da utiče indirektno.

"Njegov uticaj u mnogome će zavisiti i od poteza Beograda", ukazao je Simić.

On je Jeremiću čestitao izbor i ukazao da je to potvrda svih napora koje je sa funkcije ministra Jeremić ulagao četiri godine.

2024 © - Vesti online