Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 07.06.2012.
12:31
Beta A

Koštunica odbacuje optužbe oko Kosova

Bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica negirao je tvrdnje nemačkog diplomate Volfganga Išingera koji ga je optužio za neuspeh razgovora o Kosovu 2007. godine, kao i da je od Srbije želeo da napravi "aneks Rusije".

Išinger: On (Koštunica) nije imao ništa korisno da predloži osim da kaže "Ne" na predloge; Koštunica: Išinger nije izneo nijedan predlog koji bi podrazumevao očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije
 

Išinger je u ime Evropske unije bio član Trojke koja je učestvovala u pregovorima o Kosovu 2007. godine kada je Koštunica bio predsednik Vlade Srbije. Nemački diplomata je za prošli broj beogradskog nedeljnika Vreme kazao da je osnovni problem u razgovorima o Kosovu bio stav Koštunice koji je na sve predloge odgovarao negativno.

"On (Koštunica) nije imao ništa korisno da predloži osim da kaže "Ne" na sve iznete predloge", rekao je Išinger.

Koštunica je za novi broj "Vremena" objavljen danas, kazao da je istina, međutim, da je Išinger u pregovore ušao "sa jedinom idejom i ciljem: da Kosovo na kraju postane nezavisno uz dobrovoljnu saglasnost srpskih vlasti".

"I nema nikakve sumnje, to se lako može proveriti i posvedočiti, da Išinger tokom pregovora nije izneo nijedan predlog koji bi podrazumevao poštovanje i očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije. S druge strane, predstavnici Srbije su polazeći od uporednih iskustava predlagali rešenja koja su bila legalna, kompromisna, funkcionalna i održiva", naveo je predsednik DSS.

Prema njegovim rečima, srpska strana je na kraju iznela konkretan model najšire autonomije i statusa najpovlašćenije nacionalne manjine za kosovske Albance, pri čemu se autonomni status Kosova oslanjao na rešenje statusa Hong Konga u Kini.

Koštunica je dodao da je Išinger sve predloge srpske strane ignorisao i iznova predlagao modele nezavisnosti Kosova, pa i nije mogao da dobiji drugačiji sem negativni stav Srbije.

"Narodna skupština me nije ovlastila da pregovaram o komadanju Srbije i davanju saglasnosti na nezavisnost Kosova, već je moj mandat bio isključivo da pregovoram o kompromisnom rešenju unutar formalnog očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Koštunica i odbacio tvrdnje Išingera da je "blokirao progres koji je mogao biti u interesu srpske nacije".

"Progres srpske nacije o kome govori Išinger u suštini jeste neka vrsta pristajanja na nezavisnost Kosova. Išinger smatra da sam ja tu vrstu progresa blokirao jer nisam pristao da dam saglasnost na bilo koji model nezavisnosti Kosova. Suština oko koje se ni tada ni danas ne možemo složiti, jeste najnačelnije pitanje kome pripada pravo da
odlučuje šta je u interesu Srbije", naveo je Koštunica.

Prema njegovim rečima, Išinger može da govori šta je u interesu Nemačke ili EU, ali pravo da govori o interesima Srbije pripada njenom narodu i njenim predstavnicima.

Išinger se u intervjuu upitao da li je Koštunica možda mislio da Srbija "treba da bude aneks Rusije".

"Za mene je jednostavno i uvek bilo neprihvatljivo da Srbija, kao stara država i srpski narod kao stari državotvorni narod, budu nečiji aneks, bilo da je reč o Nemačkoj, Evropskoj uniji, ili, kako se Išinger izrazio, da bude aneks Rusije. Zalagao sam se i zalagaću se uvek da Srbija bude samostalna i slobodna država, čemu su tolike generacije Srba težile i po čemu je istorija Srbije posebno prepoznatljiva", naveo je Koštunica.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.06.2012. 13:07
Koštunica je rekao istinu..Predlagali smo sve vidove autonomije ali već je na zapadu bio zacrtan cilj...nezavisno kosovo... Sreća je da će i Nikolić nastaviti tim putem i raditi ono što narod očekuje a ne 4-ti rajh.... Ovim putem da pohvalim Glišiča iz DVERI koji je sinoć u Piramidi razbio pristrasnu voditeljku .i gošću prozapadne provenijencije.. BRAVO SRBINE !
Četvrtak 07.06.2012. 13:37
KOSTUN JE POSTEN.UVEK JE BRANIO KOSOVO I BRANICE GA.
Četvrtak 07.06.2012. 13:08
Nacisti predložili dobra rešenja a Srbi ih nisu prihvatili, kuda ide ovaj svet???Slažem se da Srbija postane ruski aneks, ali samo ako Rusi stave tačku na nacističku nemačku!Ne prođe ni 50 godina a nacistička čizma ponovo na srpskoj zemlji, umesto štuka tornada, zlo koje nikad nije mirovalo vratilo se ponovo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online