Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 06.06.2012.
10:44
Srna A

Tači prihvata pregovore o statusu severa?

Premijer privremene vlade u Prištini Hašim Tači spreman je da prihvati posebne pregovore o rešenju statusa severa Kosova, potvrđeno je Srni u izvorima bliskim Tačiju.

 Tači želi dijalog sa Srbima

Tači nastoji dobiti širu političku podršku koalicionih partnera, od kojih je za sada samo njegov zamenik Bedžet Pacoli prihvatio da se pitanje statusa severa Kosova reši kroz dijalog sa tamošnjim liderima Srba, uz posredovanje međunarodnih zvaničnika.

Tači pod pritiskom međunarodne zajednice traži, kako tvrdi izvor Srne, da se oko ovog pitanja objedine sve političke partije iz vladajuće koalicije i da predlog podrži

Demokratski savez Kosova - najveća opoziciona politička partija kosovskih Albanaca.

"Bez podrške Ise Mustafe, Tači ne sme započeti pregovore o rešenju statusa severa Kosova, jer bi to značilo kraj njegove političke karijere", prenosi izvor.

Srnin izvor navodi da je Tači u poslednjih nekoliko dana u više navrata razgovarao sa Pacolijem i Mustafom oko sačinjavanja strategije za sever Kosova.

U kancelariji EU u Prištini ocenjuju da je izvesno da pitanje severa Kosova izmiče kontroli i domaćih i međunardnih subjekata.

"I jedni i drugi postaju svesni da se linija razdvajanja severnog i južnog Kosova sve više utvrđuje, da je Kfor pod pritiskom Tačijevog savetodavnog tima akcijom deblokade puteva dodatno zakomplikovao situaciju i objedinio Srbe", ocenjuju u prištinskoj kancelariji EU.

Oni ponavljaju da je predstavnik EU za Kosovo Samjuel Žbogar savetovao Tačiju i vladi Kosova da se uzdrže od jednostranih poteza i rešenje potraže u pregovorima.

Proglašavanje teritorija tri srpske opštine i područja severne Mitrovice zabranjenim zonama za kretanje pripadnika Euleksa dodatno je uzdrmalo pozicije Tačija - tvrde njegovi saradnici. Oni su uvereni da je Tačijeva "slamka spasa" objedinjavanje političkih lidera oko stava da se rešenje potraži u pregovorima sa liderima Srba.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović rekao je Srni da lideri Srba sa severa Kosova odbacuju bilo kakve pregovore sa takozvanom vladom Kosova i traže da se pregovori vrate pod okrilje Saveta bezbednosti, te da se Unmiku vrati mandat utvrđen Rezolucijom 1244.

"Ne postoji mogućnost da predstavnici Srba sa severa Kosova sednu za pregovarački sto sa delegacijom nazovi-države Kosovo. Ta država ne postoji za nas i zato nema pregovora sa njom", kaže Ivanović, naglašavajući da pregovori mogu biti vođeni samo pod okriljem Saveta bezbednosti UN.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.06.2012. 11:10
Терористи је мјесто у затвору, с њима нема преговора!
Sreda 06.06.2012. 11:27
Od pocetka je plan 7%-93% trasiran u medjunarodnim krugovima.Sve igre zastrasivanja su imale bas to za cilj.NATO zna da pred svetom ne sme da dozvoli jos jednu Oluju, tako da je sve pripremano za dogovor, ALI DA VLADA SRBIJE DA SAGLASNOST KA OTCEPLJENJU OSTATKA. Naterali su Srbe da oni traze nekakvih svojih bednih sedam odsto preko atmosfere straha kroz medije u Srbiji. Umesto da Albanci traze entitet u okviru Kosmeta, ako im se da pravo naroda, kao prvo od strane parlamentarne vecine. Ne samo da Srbija daje zeleno svetlo nemogucoj misiji, nego jos da pristanu i na 7% , a ne 70% koliko imaju zapisano katastrom. Zrtva postaje zlocinac, a zlocinac biva nagradjen. Bezalternativni latini..
Sreda 06.06.2012. 14:19
KOLKA JE OVO MAFIJA.taci JE TRGOVAO SA ORGANIMA I TO ZNA CEO SVET.on NIJE OSUDJIVAN I NIJE U ZATVORU.SVAKI SRBIN KOJI URADI I NAJMANJU STVAR KOJA NIJE PO ZELJI amerima ZAVRSI U ZATVORU.TO JE NEPRAVDA KOJU SRBIJA TRPI OD NASTANKA albanije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online