Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 05.06.2012.
15:18
Srna A

Galuči: Sever da ostane u Srbiji, ostatak KiM da se "otcepi"

Nekadašnji administrator UN za sever Kosova Džerard Galuči smatra da je uspostavljanje "punog autoriteta" Srbije u severnom regionu jedini način da se obezbedi dugoročan mir i stabilnost, te da bi to omogućilo bolje pozicioniranje nezavisnosti ostatka Kosova.

Ovde potpis

Na svom blogu "Izvan zidova" /Outside the Walls/ Galuči ističe da treba prihvatiti realnost da Priština ne može da vlada severom Kosova. U isto vreme, navodi on, Srbija ne može da očekuje da ikada više vlada delom Kosova južno od Ibra.

Galuči objašnjava da to "ne bi bila podela, nego crtanje linije odvajanja Kosova iz Srbije".


A do ovakovog rešenja moglo bi doći na tri načina:

1. Srbija bi jednostavno mogla da nametne svoja prava kako bi vratila taj deo kosova koji i dalje efektivno kontroliše (kao što su i Albanci uzeli svoj deo).

2. Zatim srpskoj policiji bi moglo da bude dozvoljeno da se vrati na sever Kosova u okviru Rezolucije UN 1244.

3. Takođe, nova rezolucija Saveta bezbednosti UN mogla bi da okonča mirovnu misiju UN i NATO na Kosovu i da prizna Ibar kao novu granicu koja razgraničava dve strane.

Ništa od ovoga ne bi zahtevalo od Beograda da prizna nezavisnost Kosova, ali bi oslobodila put da se približi susedima - objašnjava Galuči.

On veruje da bi se lideri kosovskih Albanaca žalili, pretili nestabilnošću na jugu Srbije i u Makedoniji i još više se okrenuli Velikoj Albaniji. Kosovo bi i dalje moralo da bude posmatrano i pomagano od strane EU. Ali, navodi on, ovim pitanjima bavi se Kvinta od 2008. godine.

"Očuvanje mira" je stiglo do svog kraja na Kosovu zato što su Kfor i Euleks stali na jednu stranu i upotrebili silu da bi nametnuli jednostrani režim. Vreme je da se nastavi dalje, da se završi faza `čuvanja mira` i da se nametne dogovor koji bi otvorio put za pravi mir", zaključuje Galuči.

Galuči ocenjuje da je akcija NATO-a kojom su prisilno otvoreni putevi na severu Kosova 1. juna doveli do nove runde nasilja. On ističe da se Srbi sa severa Kosova nisu predali i teško da će to učiniti.

"Akcije poput političkih hapšenja srpskih pripadnika UNMIK-a i napad NATO 1. juna samo će ojačati njihov otpor da budu deo nezavisnog Kosova. Možda je to i bio nečiji cilj", smatra Galuči.

Moguće je, objašnjava on, i da su "tvrdoglavci" iz Kvinte pomislili da bi bilo dobro da novom srpskog predsedniku, u trenutku kada je preuzeo dužnost, očitaju "lekciju", te da mu "saspu u lice" da se odrekne Kosova i predoče brutalnu realnost da NATO i EU mogu da mu unište politički život povećavajuči ulog na toj teritoriji.

Prema njegovim rečima ova akcija je viđena i kao dobar način da se "ublaže" stavovi lokalnih Srba "pre nego što ih pritisnu da prihvate Potemkinovu administraciju postavljenu od strane Prištine".

"Ali to nije delovalo niti će delovati. Verovatno je zatvorilo vrata bilo kakvom kompromisu kroz dijalog.... Srbi nemaju nikakav razlog da veruju bilo kakvom sporazumu koji ih stavlja u bilo koji odnos sa Prištinom", objašnjava Galuči.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.06.2012. 15:25
Kosovo i Metohija je deo Republike Srbije... trenutno pod okupacijom...
Utorak 05.06.2012. 20:59
istina je da neki politicari celo kosovo poklanjaju ,a neki ljudi kazu celo kosovo. pa kad ste takvi junaci, idite recite celo kosovo politicarima koji iz beograda bi da poklone celo kosovo. kompromis je uvek razumno resenje,a podela je kompromis i razumno resenje i za nas i za njih. podela je kompromis,a i za podelu se treba izboriti mudrom politikom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online