Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 04.06.2012.
15:50
Kurir A

Hitna pomoć taksijem sa KS tablicama prevozi hitne pacijente do Vranja!

Srbi u Kosovskom pomoravlju ne usuđuju se posle novih mera kosovske vlade da automobile sa gnjilanskim (GL) registracijama koje je izdao MUP Srbije izvezu van svojih dvorišta. Slična je situacija i sa sanitetskim vozilom ambulante iz Kosovske Kamenice, koja je izmeštena u Ranilug, pa su za pacijenta koji je bio u kritičnom stanju i morao da se hitno prebaci u Vranje iznajmili taksi vozilo sa KS tablicama.

Bolje da pacijenta pošalju taksijem nego da umre na putu dok im oduzimaju tablice

Kako je rekao predsednik opštine Kosovska Kamenica Boban Jevtić, to važi i za zdravstvene ustanove koje za prevoz bolesnika do Vranja iznajmljuju taksije jer je kosovska vlada počela da primenjuje uredbu po kojoj nije dozvoljeno voziti automobile sa registracijama koje izdaje MUP Srbije.

Policija Kosova najavila je da će oduzimati takve tablice, ali i automobile, što je izazvalo uznemirenje među Srbima. Šef pregovaračkog tima Beograda za razgovore s Prištinom Borislav Stefanović rekao je ranije da takva najava nije u skladu sa dogovorima dve strane i da je reč o samovolji Prištine.

Jevtić je rekao da ogromna većina Srba koji žive u Kosovskom pomoravlju nije preregistrovala automobile na KS tablice kako su zahtevale vlasti u Prištini, i da od 1. juna vozila u sredinama gde žive Srbi ne prolaze.

"Niko se ne usuđuje da izveze automobil sa GL tablicama, čak ni kada su najhitniji slučajevi u pitanju. Ni Zdravstvena ambulanta Kosovska Kamenica, koja je izmeštena u Ranilug, ne sme da koristi svoje vozilo, pa su za pacijenta koji je bio u kritičnom stanju i morao da se hitno prebaci u Vranje iznajmili taksi vozilo sa KS tablicama", kazao je Jevtić.

Prema njegovim rečima, u Kosovskom pomoravlju vlada prava pometnja među Srbima koji nikada nisu bili u goroj situaciji nego sada.

"Kosovska policija ima pojačane patrole i koliko mi je poznato, od 1. juna oduzeta su dva, tri vozila sa GL tablicama na području opštine Kosovska Kamenica. U sredinama gde žive Srbi prođe i po dva, tri sata da ne prođe nijedan automobila, i to ne samo prema prelazima ka centralnoj Srbiji nego i između susednih srpskih sela", rekao je Jevtić.

Iz Policijske uprave Vranje su rekli da je promet putničkih vozila na prelazu Končulj, na regionalnom putu Bujanovac - Gnjilane, od 1. juna smanjen 30 do 40 odsto, a da je u centralnu Srbiju iz pravca Kosova i Metohije za protekla četiri dana ušlo ukupno šest vozila sa kosovskim (RKS) tablicama i četiri vozila sa KS tablicama.

U istom periodu, prema podacima PU Vranje, na prelazu Končulj nije prošlo nijedno vozilo sa GL registracijom. U Kosovskom pomoravlju, u opštinama Kosovska Kamenica, Gnjilane, Novo Brdo i Vitina živi oko 30.000 Srba.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.06.2012. 16:24
zemljo otvorise se , H3bu ko gde i kako stignu ...svaka cast kako ste se izdogovarali prosle godine a sto je najzanimljivije bice jos gori , jer vazali popustaju do bola !
Ponedeljak 04.06.2012. 16:49
Zato im je direktorica Rada Tarajkovic usla u vladu Tacija, zbog ovakvih ponizenja. Pa ona je jos uvek direktor, skandal.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online