Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Subota 02.06.2012.
16:24
Blic A

Gde sahraniti Teslu? Pitanje je sad!

Povodom 120. godišnjice jedine posete Nikole Tesle Beogradu u javnosti se ponovo rasplamsala rasprava o tome gde bi pepeo ovog velikana trebalo da počiva.

Urna sa pepelom Nikole Tesle za sada stoji u muzeju

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ponovo je apelovao na grad Beograd da razmotri mogućnost pohranjivanja urne sa pepelom Nikole Tesle na Svetosavskom platou ili, eventualno, u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Iz Udruženja "Sveti Sava" pozdravljaju ovaj apel i nadaju se da će imati efekta, ali iz Muzeja Nikole Tesle ponavljaju da je mesto posmrtnim ostacima velikog naučnika upravo u tom zdanju.

Duško M. Petrović, predsednik Izvršnog odbora Udruženja "Sveti Sava", koje je krajem prošle godine obnovilo ovu inicijativu, pošto su je još 2006. godine pokrenule pojedine vladike SPC, nada se da će ovog puta dobiti neki zvaničan odgovor.

Teslina posmrtna maska

"To što neko od potomaka Teslinih rođaka ima drugačije mišljenje, nije nikakav argument, jer on nije imao naslednika, s obzirom da nije imao decu. Uostalom, neka pitaju njih da li bi oni želeli da budu sahranjeni na groblju ili u muzeju. Grob u muzeju - kako to besmisleno zvuči", kaže Petrović.

Iz Muzeja Nikole Tesle, međutim, odgovaraju da se njihov stav nije promenio još od 2006. godine

Urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle predstavlja kulturno dobro koje pripada zbirci memorijalnih predmeta koji se čuvaju u Muzeju. Pored urne, u ovoj zbirci se nalazi posmrtna maska Nikole Tesle (pet gipsanih odlivaka), kao i posmrtni otisak Tesline desne ruke. Ova zbirka predstavlja jedinstveni memorijal o Nikoli Tesli - navode u Muzeju.

POVEZANE VESTI

Subota 02.06.2012. 16:41
Taj skromni čovek koji je podario struju čovečanstvu i čiji su projekti i planovi i sada daleko ispred našeg vremena zaslužio je da se u svakoj crkvi SPC na planeti nađe po zrnce njegovog pepela... Tako bismo ojačali i veru našu a njegov delić bi oplemenio i svaki Božanski dom.
Subota 02.06.2012. 19:13
Najveci naucnik u istoriji,pola sveta ne zna za njega.U Srbiji mi ucimo o tamo nekim americkim naucnicima koji nisu postigli ni priblizno koliko je postigao Tesla.
Subota 02.06.2012. 17:59
Tesla je rekao "Ja verujem u boga ali ne u onom obliku kako ga predstavljaju danasnje religije".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online