Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 02.06.2012.
15:18
Beta A

Dačić: Srbija nema stav prema Kosovu

Potpredsednik Vlade Srbije i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija mora odgovoriti čvrsto na napade na Srbe na severu Kosova i Metohije.

Dačić u Banjaluci

"Mora se odgovoriti recipročno. To je odnos u međunarodnoj zajednici. Kakva je to recipročnost, neka vode računa oni koji o tome govore. Ako neko misli da neko može da napada Srbe na severu Kosova nekažnjeno, onda Srbija nema nikakvu državnu politiku", kazao je Dačić novinarima u Banjaluci posle sastanka sa predsednikom RS MIloradom Dodikom.

On je dalje ocenio da Srbija nema jasnu politiku u pogledu Kosova i Metohije.

"Veoma je važno da Srbija ima jasne stavove o svim pitanjima, i o pitanju Kosova i Metohije, naravno i o drugim pitanjima, o Republici Srpskoj. Treba da imamo jasne stavove, da znamo koji su ti stavovi, da ih čvrsto branimo i da imamo odlučnost da ih sprovodimo", kazao je Dačić.

Navodeći da Srbija nema nijedan od tih stavova, on je rekao da zbog toga "stanje svaki put ide u sve lošijem pravcu".

"Ja se zalažem za hitno rešavanje problema Kosova i Metohije, zato što je to razarujuća rak rana odnosa u ovom delu Balkana i zato što pravedno rešavanje tog pitanja može da stavi tačku na te viševekovne sukobe", istako je Dačić.

On je ponovio da se zalaže za razgraničenje na Kosovu i Metohiji, ali da to nije državna politika.

"U Srbiji se ne slažu sa tim. Ne znam samo sa čim se slažu, jer ne preduzimaju ništa. Nije državna politika da se zalažemo za Srbe na severu Kosova, a državna politika je da branimo suverenitet na Kosovu. Pa kako ga onda branimo?", kazao je Dačić.

"RS je istorijska tekovina Srba"

Dačić i Dodik razgovarali o odnosima Srbije i RS

Govoreći o odnosu prema RS i BiH, Dačić je kazao da RS "istorijski možda i najveća tekovina srpskog naroda", dodajući da Srbija ima obavezu da pomaže punu realizaciju Dejtonskog sporazma, koji se ne može menjati bez saglasnosti dva entiteta i tri naroda.

Dačić je istakao i potrebu čvršće saradnje RS i Srbije u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim odnosima. Lider SPS-a je još kazao da će insistirati da nijedna vlast u Srbiji neće moća da osporava postojanje RS i daje konstatacije koje mogu ugroziti opstanak RS.

"Politiku koja bi govorila da je RS genocidna tvorevina, mi nećemo prihvatiti kao politiku Vlade Srbije", istakao je Dačić, navodeći da je RS sada Pijemont srpstva.

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da je veoma bitno da Srbija što brže dobije novu Vladu, navodeći da RS želi jaku Srbiju koja će determinisati procese u region.

"Situacija je bremenita i konstantno konflikta. RS želi da poštuje slovo Dejtonskog sporazuma… Važna nam je stabilna Srbija, ne da bi nas podstrekivala na ponašanja koja bi dovela do destabilizacije, već nam je važna Srbija, jer je potpisala Dejtonski sporazum", istakao je Dodik.

On je izrazio nezadovoljstvo što, kako je kazao, "međunarodne snage na Kosovu terorišu Srbe i umanjuju njihova prava, želeći korak po korak nasilnu integraciju srpske zajednice na Kosovu".

"Mora se reći da je međunarodna zajednica na Kosovu u funkciji jednog nelegitimnog režima i jedne nelegitimne države", naglasio je Dodik.

POVEZANE VESTI

Subota 02.06.2012. 15:25
KiM je pod okupacijom, a Dacic tudjim k*****,gloginje mlati, i prikuplja poene kod lakovernih.
Subota 02.06.2012. 16:07
U Srbiji se ne slažu sa tim. Ne znam samo sa čim se slažu, jer ne preduzimaju ništa. Nije državna politika da se zalažemo za Srbe na severu Kosova, a državna politika je da branimo suverenitet na Kosovu. Pa kako ga onda branimo?", kazao je Dačić. ovo je najveca istina,samo nije spomenuo i ljude koji se zalazu za predaju kosova,sutra verovatno vojvodine,raske oblasti. negde procitah da je namera nekih da srbiju svedu na prostor od oko 50 000 km2. i zamislite neko lukavo podmuklo radi u tom cilju. A SRBIJA CUTI ,DOMACINI SRBIJE GDE STE?
Subota 02.06.2012. 16:30
Pa koliko se sećam,Dačić je još uvek ministar policije,a predizborna kampanja je prošla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online