Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 01.06.2012.
22:17 >> 22:20h
Beta A

"Krajnje je vreme da vlast reaguje na pravi način"

Beograd na akciju Kfora na severu Kosova, u kojoj je tokom uklanjanja barikada bilo povređenih, ne sme reagovati samo saopštenjem već mora zatražiti sednicu Saveta bezbednosti UN, ocenjeno je u Demokratskoj stranci Srbije (DSS).

Beograd mora da zatraži sednicu Saveta bezbednosti UN: DSS

"Krajnje je vreme da vlasti Srbije reaguju na pravi način. Nije dovoljno saopštenje da se optuži akcija Kfora već se mora upotrebiti jače, pre svega diplomatsko sredstvo i tražiti sednicu Saveta bezbednosti sa činjenicama i utrvđivanjem pravog stanja stvari kada je odonos Kfora prema srpskom naorodu u pitanju", izjavio je funkcioner DSS Slobodan Samardžić.

Prema njegovim rečima, Kfor se ponaša kao vojska albanske države Kosovo i teroriše srpsku zajednicu u nameri da ostvari osnovni cilj - da Srbija digne ruke od Kosova i da srpska vlada prizna nezavisnost Kosova.

"Srpska vlada je odista tome bliska, ali nikakvo priznanje, za sada ne dolazi u obziru, tako da Kfor pokušava da taj ustupak Beograda izdejstvuje i upotrebom sile protiv nedužnog civilnog stanovništva", kazao je on.

Samardžić, koji je bio i ministar za Kosovo i Metohiju, ocenio je da je Kfor današnjom akcijom u mestu Rudare manifestovao ponovo svoju silu i nasilje i nasrnuo na građane koji su čuvali barikadu koja, kako je naveo nije smetala Kforu da prolazi. Prema njegovoj oceni akcija je izvedena jer je procenjeno da je neobično važno da misija manifestuje silu. Kfor je danas uklonio barikade u opštini Zvečan, a u selu Rudare došlo je do sukoba u kom su povređena najmanje trojica Srba i dva vojnika Kfora.

Jedina preostala barikada je ona na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

 

Jovanović: Rešavati probleme, a ne ugrožavati živote

Situacija na severu Kosova je krajnje ozbiljna i svi u ovom trenutku moraju da se ponašaju politički razumno i odgovorno i da se ne zaklanjaju iza rutinskih apela na sve strane, rekao je danas predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.

Više nema vremena za kalkulisanje, nemušte izjave ili saopštenja: Jovanović

"Više nema vremena za kalkulisanje, nemušte izjave ili saopštenja. Onaj ko želi da bude politički lider u Srbiji, pre svih predsednik Srbije, dužan je da makar sada, posle svega i uz veliko zakašnjenje, razume i jasno saopšti istine o kojima smo mi govorili još prošlog leta, kada je koncept barikada i klinča Srba sa međunarodnom zajednicom dugo podržavan iz Beograda", naveo je Jovanović.

U pisanoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta Jovanović je istakao da nijedan sunarodnik na Kosovu ne sme više da bude izložen sukobima i rizicima po život i da nijedna politika nije toga vredna.

"Naročito ne ona koje se stalno zaklanja iza fraza o nacionalnom jedinistvu, bez spremnosti da kaže šta bi to jedinstvo podrazumevalo, kakva je korist za kosovske Srbe u sukobu sa međunarodnom zajednicom i Prištinom", dodao je Jovanović. Prema njegovim rečima, zato ni danas problem barikada i njihovog uklanjanja ne može biti sveden na pitanje odnosa predsednika opština na severu Kosova i zvaničnika međunarodnih trupa.

"Te barikade su poslednji ostaci pogrešne i tvrdoglave politike koja mora da se zameni novom i realnijom politikom, koja neće robovati rejtingu i popularnosti, nego voditi računa o interesu svih Srba na Kosovu. Vreme je za političke odgovore na neodrživu situaciju, provizorijim koji tamo vlada, sve otvoreniji politički sukob između Srba sa severa Kosova i Beograda, nepoverenje koje je samo produbljeno tokom izborne kampanje i nakon izbora", naveo je predsednik LDP.

Jovanović je ocenio da novi koncept politike prema Kosovu, racionalniji i okrenutiji konkretnim životnim problemima, može da bude napravljen i naveo da je LDP spreman da o njemu javno razgovara, bez kalkulisanja i vrlo otvoreno, između ostalog i u procesu formiranja nove Vlade, nezavisno od toga ko će biti vlast a ko opozicija.

"To je odgovorost nas političara u Srbiji, zato što cenu naših odnosa ili zabluda ne mogu više da plaćaju ljudi koji na Kosovu žive", kazao je Jovanović.

POVEZANE VESTI

Petak 01.06.2012. 22:21
кад видим овог наркобосса, немам седам дана напретка.
Petak 01.06.2012. 22:26
Dajte jednom kazite ko treba da reaguje, ko,ko,ko, dosta vise zmurke, sve ce da nas pobiju zbog zapada i ovde i na kosovu. Vreme je za istinu, zajebite ekonomiju ionako jos 1000 god. da radiomo ne mozemo dug da vratimo. Nema realnog razgovora o Kosovu, to su implementacije domacih plaacenika, svaki pregovor sa Pristinom vodi ka priznavanju nezavisnog kosova, to je svima jasno.
Petak 01.06.2012. 22:32
Kako se smeje kao da mu je Djilas obezbedio "stan"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online