Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Četvrtak 31.05.2012.
14:16
Beta A

"Žandarmerija uvredila muslimanke upadajući im u sobe"

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić demantovao je danas da je policija pretresala njegovu kuću. On je optužio Žandarmeriju za "torturu" nad građanima Novog Pazara tokom akcije hapšenja osumnjičenih.

Muftija akciju Žandarmerije poredi sa zastrašivanjem iz vremena Miloševića

"Nisu pretresali moju kuću, ali su ispred nje demonstrirali silu, što je očito imalo za cilj svojevrsnu političku poruku i pretnje. Objavljivanje takve informacije koja nije otišla od mene ili nekog iz moje kuće govori samo o tome da se radi o akciji koja je imala za cilj da pretnje uputi ne samo preko policije nego i preko medija, koji permanentno rade u interesu onih koji su upotrebili policijske jedinice", rekao je Zukorlić.

Muftija je dodao da je njegov brat od tetke Nermin Smailović jutros privođen u policiju, ali da je brzo pušten.

Zukorlić je rekao da se hapšenje sprovodi pod izgovorom carinskih zloupotreba, ali "nesumnjivo uz prekomernu upotrebu sile i zastrašivanje građana".

"Upad u kuće i spavaće sobe u kojima se nalaze muslimanke koje se odevaju i ponašaju u skladu sa islamskim propisima, uz obijanja vrata, upotrebu sile i udarce kundacima ljudi koji spavaju predstavlja najgrublji oblik uvrede verskog i ljudskog dostojanstva, pre svih muslimanki. Sve to se desilo ovog jutra u Novom Pazaru i to dovodi do stanja ivice održivosti", rekao je on.

Policija je jutros počela hapšenja u više gradova u Srbiji, a još nije saopšteno koliko je uhapšenih i za koji prekršaj se terete.

Zukorlić je naveo da državni organi i policija imaju pravo i obavezu da se bore i deluju protiv svih nezakonitosti, ali da na tom putu nemaju pravo da krše zakon.

"Nema nikakve sumnje da ova akcija u Novom Pazaru ima političku pozadinu, zastrašivanje, kažnjavanje i ponižavanje onih koji nisu spremni da saviju kičmu pred političkim moćnicima ove države", rekao je muftija.

Zukorlić je za današnja dešavanja optužio i ministra za rad i lidera Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića.

"U Sandžaku i Bošnjacima će očigledno biti ovako dokle god se Rasim Ljajić pita za nešto u ovoj državi i dokle ima na raspolaganju specijalne jedinice ove države kako bi proganjali i kažnjavali one koje nije mogao okupiti u svoju političko-kriminalnu organizaciju", rekao je on.

On je upozorio najviše rukovodioce policije da moraju hitno preduzeti sve mere da se takvo ponašanje specijalnih policijskih jedinica više ne ponovi, jer je to "poigravanje sa stabilnošću ovog prostora".

"Ovakvo ponašanje podseća na Miloševićeve specijalne jedinice iz devedesetih godina. Nikakvi prekšaji ne smeju i ne mogu biti izgovor da se elementarno dostojanstvo i sloboda u sopstvenoj kući, pravo deteta na miran san, brutalno gazi", rekao je Zukorlić.

Prema njegovim rečima, ako se nastavi tako, Bošnjacima ne preostaje ništa drugo nego da se samoorganizuju u odbrani svoje časti, dostojanstva, kuće i elementarne ljudske slobode.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.05.2012. 14:25
Треба само да будете лојални грађани и неће бити никаквих проблема.
Četvrtak 31.05.2012. 14:21
šta je mufty? OVIM policajcima ne možete da izvlačite pištolje iz futrola?
Četvrtak 31.05.2012. 14:39
Policija svuda postupa na isti način...gledali smo scene upada u kuće i stanove...hapšenja...u mnogo mesta Srbije... Sad baš da čekaju da se neko obuče..to ne rade nigde u svetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online