Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 31.05.2012.
04:14
Vestionline A

Nikolić danas polaže zakletvu

Izabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiće danas zakletvu pred novim skupštinskim sazivom, koji će prethodno biti konstituisan potvrđivanjem mandata poslanika.

Najpre će u 10 sati biti održana konstitutivna sednica Skupštine na kojoj će biti potvrđeni mandati novih poslanika. Poslanici će prvi put položiti zakletvu koja glasi:

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!".

Tomislav Nikolić
 

Na posebnoj sednici koja je zakazana za 14 sati, Nikolić, koji će tako početi petogodišnji mandat, pred novim skupštinskim sazivom položiće zakletvu koja glasi:

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i
odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, koja do danas zamenjuje predsednika Republike, ranije je rekla da će sednica na kojoj će Nikolić položiti zakletvu, biti "posebna i svečana", a da su pozvani da prisustvuju svi kandidati koji su učestvovali na predsedničkim izborima 6. maja, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Konstitutivnom sednicom, koja će početi u 10 sati, predsedavaće najstariji poslanik Zaharije Trnavčević koji će tu dužnost obavljati do završetka konstituisanja - izbora predsednika, potpredsednika i sekretara Skupštine.

Skupština, koja ima ukupno 250 poslanika, konstituisana je potvrđivanjem mandata najmanje dve trećine poslanika čime ujedno prestaje mandat prethodnog saziva. Na jučerašnjem skupštinskom kolegijumu bilo je reči i o rasporedu sedenja u poslaničkim klupama na konstitutivnoj i posebnoj sednici.

Đukić Dejanović je kazala da će najveći broj poslaničkih grupa zadržati mesta koja su imali do sada, a da će mesta na kojima su sedeli poslanici Srpske radikalne stranke, partije koja nije prešla izborni cenzus, zauzeti poslanici Srpske napredne stranke.

Mandate će u novom skupštinskom sazivu imati 11 izbornih lista, od kojih je pet manjinskih, a u parlamentu bi svoje poslanike moglo da ima čak 40 političkih stranaka čiji se kandidati nalaze na izbornim listama stranaka koje su prešle izborni cenzus.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.05.2012. 09:49
"...ranije je rekla da će sednica na kojoj će Nikolić položiti zakletvu, biti "posebna i svečana"..." zna li neko od vas "posebnih" šta se dešava na KiM? i tamo je "svečano".... premlaćivanje Srba... i da li se uopšte neko od vas "posebnih" seća da je KiM teritorija Srbije? doduše - piše vam i Ustavu - čisto da ne zaboravite.... kad već polažete nekakve zakletve.... nekad je glava stradala za datu reč? a danas? pas rek'o-pas porek'o....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online