Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 28.05.2012.
03:34
Večernje novosti A

Masoni spremaju paradu u Beogradu

Kongres Konfederacije udruženih velikih loža Evrope, koji je ovog vikenda održan u Beogradu, pokazao je dve velike promene u ponašanju članova Bratstva slobodnih zidara. Prvo je potreba za ujedinjevanjem masonerija svih država sveta, a druga je potreba da izađu u javnost. Za razliku od SAD, gde je masonerija javna aktivnost i gde slobodni zidari organizuju svoje parade na ulicama američkih gradova, na Starom kontinentu Bratstvo slobodnih zidara je i dalje tajnovito.

Kongres masona u Beogradu
 

U Velikoj nacionalnoj loži Srbije (VNLS) zatvorenost i tajnovitost smatraju konzervativnim ponašanjem, koje žele da prevaziđu.
 

- Stvaranje ujedinjenih masonskih loža u svetu je odgovor na usitnjenost Bratstva slobodnih zidara, koje zbog toga gubi članstvo, a potom i društvenu moć. Istovremeno, masonerija radi na omasovljenju članstva i podmlađivanju, kako bi se mladi edukovali o masoneriji i lože popunile novim članovima. Mi od 2009. imamo sajt, koji posećuje nekoliko hiljada ljudi mesečno - kaže veliki majstor Dragoslav Pavlović, domaćin kongresa.
 

U Srbiji je u međuvremenu načinjen pokušaj da se masoni ujedine, ali se to zbog različitih interesa slobodnih zidara, kao i njihovih međunarodnih zaštitnika, nije dogodilo.
 

- Pokušali smo 2006. da ujedinimo sve masone i zato smo formirali Ujedinjenu veliku ložu Srbije (UVLS). U UVLS su ušle RVLS, VNLS, Veliki orijent i druge masonske obedijencije. Bio je to čin velikog ujedinjenja masona sa ovih prostora i ujedno poziv drugoj braći da ostvarimo masonski princip "ima samo jedan" - kaže veliki komander Dragutin Zagorac, koji je u međuvremenu postao starešina srpskih templara.
 

Ujedinjena velika loža Srbije čini napore da se približi dvema najvećim obedijencijama, i Velikoj nacionalnoj loži Srbije i Velikog regularnoj loži Srbije. Ova prva je naklonjena francuskim masonima Škotskog reda, a ova druga je pod zaštitom nemačkih masona.
 

Starešina Velike nacionalne lože, druge po brojnosti, sa 560 članova, veliki majstor Dragoslav Pavlović, radio je kao direktor u EI Niš, bio je predsednik Skupštine opštine Niš i devedesetih delegat Savezne skupštine. U Bratstvo slobodnih zidara Pavlović je primljen početkom veka, kada je bio aktivan u loži "Pobratim". Članovi VNLS su i Miro Krsmanović, veliki kancelar, i Dragan Đurić, iz Pariza, veliki komandir Crvene lože. Đurić je i priznati član Velike lože Francuske.
 

Ujedinjena masonerija je postojala do sredine šezdesetih prošlog veka, dok su Francuzi i Britanci delovali zajedno. Kada su se posvađali, počeli su da dele Bratstvo slobodnih zidara. Tako danas i u samoj Francuskoj, zemlji masona, postoje dve velike suprotstavljene lože - Velika loža Francuske i Veliki orijent.
 

Obe francuske obedijencije imaju snažan uticaj na srpske masone. Veliki orijent je, na primer, prošle godine imao svoj kongres i obred u Viminacijumu, što je prihvaćeno kao pokušaj da se srpski masoni približe i ujedine. Uz to, starešine Velikog orijenta Francuske, koji ovde imaju desetak loža, planiraju da u Beogradu održe naredne godine prvu paradu masona.
 

Velika loža Francuske je, u međuvremenu, ovog vikenda, imala svoj kongres zbratimljenih loža Evrope, a imaće ga opet krajem godine u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.05.2012. 06:28
Beogradom krv će liti, masonske parade neće biti!
Ponedeljak 28.05.2012. 06:30
ČEKAMO VAS!
Ponedeljak 28.05.2012. 09:50
slobo oprosti jos jednom. u sta se pretvori srbija,nek ide sve bestraga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online