Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Ponedeljak 28.05.2012.
01:46
Politika A

Sveštenici dobijaju državne penzije

Namera države da uredbom dozvoli da se sveštenicima iz republičkog budžeta uplaćuju doprinosi za penziju izaziva različite reakckije u javnosti. Jedni smatraju da takvo rešenje potrebno, jer su sadašnje penzije sveštenika male i neizvesne, do onih koji misle da je to diskriminacija prema ostalim građanima.

Država sveštenicima uplaćuje penzijsko i zdravstveno osiguranje
 

Država je rešila da "osigura starost" sveštenika donošenjem uredbe po kojoj će im iz republičkog budžeta biti uplaćivani doprinosi za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje.

U Ministarstvu vera i dijaspore navode da uredba, suštinski, nije ništa novo: poslednjih sedam godina sredstva se već izdvajaju za ove namene kroz projekat "Pomoć sveštenicima, monasima i verskim službenicima u pograničnim i ekonomski nerazvijenim područjima radi regulisanja doprinosa za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje”. Tim projektom obuhvaćeno je 320 sveštenika i verskih službenika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica.

"U budžetu za 2012. godinu taj projekat raspolaže sa 93 miliona dinara, tako da će ta sredstva biti upotrebljena za nove obaveze. Značajna razlika proizlazi iz činjenice da je država za 320 sveštenika i verskih službenika do sada uplaćivala doprinose prema školskoj spremi i vrsti posla koji obavljaju, dok će po novom biti obuhvaćeni svi, ali prema minimalnoj osnovici, koja po svešteniku na godišnjem nivou iznosi 77.981 dinar", kažu u Ministarstvu vera i dijaspore.

Primedbe da je odredba diskriminatorska prema drugim kategorijama građana, koje su se mogle čuti u delu javnosti, do njih, kažu, nisu došle. Naprotiv, u resornom ministarstvu smatraju da je odredba duboko pravedna i humana, piše "Politika".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.05.2012. 06:56
* Хоће ли држава свештеницима плаћати порезе и доприносе за пензије? Ако све буде ишло по плану порески обвезници у Србији ће плаћати око три милиона евра годишње за порезе и доприносе за пензијско и социјално осигурарање свештеника. Наиме, свешеницима у Србији, од којих многи зараде месечно и четири просечне српске плате, држава ће усково плаћати доприносе јер је процењено да тако треба . A Ja sa 30 god. staža ispušio i otišo na ulicu pa se sad slikaj , ni plate ni penzije . JEL I TO TAKO TREBA , EBEM TI DRŽAVU .
Ponedeljak 28.05.2012. 09:09
Ово нема везе са мозгом из више разлога. Ако Држава плаћа доприносе за свештенике онда нека истих ослободи оне који се изјашњавају као атеисти. Ако Држава плаћа доприносе свим свештеницима по минималној основи нека то важи и за владике и патрике, јер ако се обичном попу укида право које стиче на основу стручне спреме то нека буде и са владикама! Ако Држава плаћа доприносе за свештенике, онда свим владикама који већ примају пензију државну,по ма којој основи, и поред ње редовну плату од Цркве,а неки и плату на Факултету, буде ускраћена или пензија или да се одрекну ових других плата.Неприродно је да неко има све, а већина ништа. Нека почну од Патријарха па наниже, уштедело би се много пара.
Ponedeljak 28.05.2012. 08:48
Ako Crkva uplacuje doprinose za penziono u budzet ,ne vidim problem. Primecujem da kad imaju dosta "besnih" vozila, mogu da izdvoje i za penzije ( sad ,kolike ?- je pitanje! ali vecina gradjana je na minimalcu). Znam samo da GLADNI NECE biti - osim donacija koje daju vernici- kompanije- Crkva ima sopstvenih prihoda sa vise strana -- od zemljista,verskih sluzbi,proizvodnje i prodaje relikvija itd. Problem je sto vecinu donacija daje bas sirotinja a "medvedi" cuvaju pare u slamarici za drugi zivot ( jer imaju toliko da ne mogu potrositi za svog sadasnjeg zivota)!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online