Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Ponedeljak 28.05.2012.
01:46
Politika A
Namera države da uredbom dozvoli da se sveštenicima iz republičkog budžeta uplaćuju doprinosi za penziju izaziva različite reakckije u javnosti. Jedni smatraju da takvo rešenje potrebno, jer su sadašnje penzije sveštenika male i neizvesne, do onih koji misle da je to diskriminacija prema ostalim građanima.
Ponedeljak 28.05.2012.06:56
* Хоће ли држава свештеницима плаћати порезе и доприносе за пензије? Ако све буде ишло по плану порески обвезници у Србији ће плаћати око три милиона евра годишње за порезе и доприносе за пензијско и социјално осигурарање свештеника. Наиме, свешеницима у Србији, од којих многи зараде месечно и четири просечне српске плате, држава ће усково плаћати доприносе јер је процењено да тако треба . A Ja sa 30 god. staža ispušio i otišo na ulicu pa se sad slikaj , ni plate ni penzije . JEL I TO TAKO TREBA , EBEM TI DRŽAVU .
Ponedeljak 28.05.2012.09:20
Баш тако! Не видех у мом граду да неко од попова подиже глас због лошег положаја верног Народа по разно-разним фирмама и сл. али се нагледах како се у бијела лица љубе са многима који искоришћавају запослоне закидајући им плате и слично. Погледајте само на интеренту колика је блиска сарадња појединих владика са Ротари клубом и сличним организацијама где се врте, или се прича, да се врти велики новац. Ово никако није добро, јер ће Народ и даље наставити да пуни и Државну и Црквену касу али му лакше бити неће!
Ponedeljak 28.05.2012.08:48
Ako Crkva uplacuje doprinose za penziono u budzet ,ne vidim problem. Primecujem da kad imaju dosta "besnih" vozila, mogu da izdvoje i za penzije ( sad ,kolike ?- je pitanje! ali vecina gradjana je na minimalcu). Znam samo da GLADNI NECE biti - osim donacija koje daju vernici- kompanije- Crkva ima sopstvenih prihoda sa vise strana -- od zemljista,verskih sluzbi,proizvodnje i prodaje relikvija itd. Problem je sto vecinu donacija daje bas sirotinja a "medvedi" cuvaju pare u slamarici za drugi zivot ( jer imaju toliko da ne mogu potrositi za svog sadasnjeg zivota)!!
Ponedeljak 28.05.2012.09:54
Evo ti nastavak teksta : јер цркве и верске заједнице за то немају новца па се око 2.000 свештеника пред пензију суочи са чињеницом да до пензионог решења не може да дође јер нису измирене обавезе према Фонду ПИО.
Ponedeljak 28.05.2012.10:01
Попови на сав глас кукају како на јадевите јаде успевају Црквене Општине, а не свештеници!, да им исплате доприносе Епархији за пензионо и здравствено па би требало проверити где завршава тај новац годинама? Ради се сигурно о много већој суми од оне за коју оптужују и суде без суда Владики Артемију! Другим речима попови не дају ни сада ни динара за те доприносе јер им плаћају Црквене Општине, парохије на којима су, али опет тај новац изгледа не стиже до фондова којима је намењен! Легална пљачка или несавесно управљање или неспособност?- нешто јесте и треба то испитати и Народ заштитити од свега тога.
Ponedeljak 28.05.2012.09:09
Ово нема везе са мозгом из више разлога. Ако Држава плаћа доприносе за свештенике онда нека истих ослободи оне који се изјашњавају као атеисти. Ако Држава плаћа доприносе свим свештеницима по минималној основи нека то важи и за владике и патрике, јер ако се обичном попу укида право које стиче на основу стручне спреме то нека буде и са владикама! Ако Држава плаћа доприносе за свештенике, онда свим владикама који већ примају пензију државну,по ма којој основи, и поред ње редовну плату од Цркве,а неки и плату на Факултету, буде ускраћена или пензија или да се одрекну ових других плата.Неприродно је да неко има све, а већина ништа. Нека почну од Патријарха па наниже, уштедело би се много пара.
Ponedeljak 28.05.2012.09:16
Мада,ако са тачке обичног верника погледамо на ово онда треба очекивати да попови добију и статус службеног лица који имају и полицајци јер као што видимо попови врло успешно сарађују са милицијом у пребијању верника који у Цркви траже Христа Богочовека,а не положај роба. Искрено мислим да нас обичне, мене сигурно, највише иритира став харачлије који попови заузимају према народу, па тек онда цене. Нека се мало наши попови на свим положајима зашто Народ толико кука на цене треба или молитви, па зато што у пракси испада да је новац главна тема (разлог), брига и циљ од стране попова када их обављају за нас јер луксузан живот има цену, а попови га имају док Народ то нема и не може да има!
Ponedeljak 28.05.2012.09:45
Pa jeste realno posto je Spc drzavna institucija. Na zalost nije Pravoslavno ali sve se moze kad se hoce :) No realno stvari bi trebale izgledati ovako: Crkva treba da bude Pravoslavna. Drazava da vrati oduzetu imovinu,pa Crkva da stvori uslove da se sama stara o svojim Svestenicima, vernicima.....Ovako je isto kao i kod katolika crkva je na drzavnom trosku
Ponedeljak 28.05.2012.09:56
"Црква" о државном трошку са Синодом који се претвара у чисту римску курију на "православан" начин. Уместо да раде на обожењу и тиме на спасењу човека, већина попова, раде на свом обоготворавању. Лепо је о том погубном процесу писао Преп.Јустин Ћелијски у свом делу Достојевски о Европи и словенству.
Ponedeljak 28.05.2012.10:04
Тако је!! Неће држава да врати одузету земљу црквама и манастирима,тако да је логично да свештеници имају право на пензију као и сви запослени. Ради се о великим површинама шума и обрадивог земљишта.
Ponedeljak 28.05.2012.11:52
Kao prvo sto 90% ljudi tj. vernika nezna a treba da zna jeste da POPOVI nisu duhovna lica, kako je to nekad bilo i sto bi trebalo da budu, nego su PREDUZETNICI !!! Ovo vam kazem jer sam bio na seminaru poreske uprave gde jasno u klasifikaciji delatnosti stoji da su svestenici svrstani u grupu zajedno sa Advokatima i jasno stoji da je svaki svestenik preduzetnik !!! Prakticno to izgleda ovako: Svaki svestenik, pop, vladika imaju svoje registrovane preduzetnicke radnje, delatnost im nije vezana samo za crkvene poslove vec je prosirena, a njihova je DOBRA volja da li ce i koliko ostavljati crkvi preko koje us angazovani !!! To vam je slicno kao taksista i taksi udruzenja !!! Ovo je SRBIJA !!!
Ponedeljak 28.05.2012.11:53
Ovo je opet neko polovicno i nedoreceno resenje, koje samo otvara prostor za politicke i ostale zloupotrebe i svakakve komentare. Jednom treba resiti status crkve u Srbiji, po izabranoj ali jasnoj osnovi, ili dati nekoliko resenja i pustiti narod da se izjasni, uvazujuci i vernike i one koji to nisu, demokratski. A i crkva treba da predlozi reforme i svoj status, onako kako oni vide, a ne sve skriveno, ispod mantija, zamracenim automobilima i skrivenim sastancima. Dok se tako ne uradi takva delimicna resenja ostaju nepravedna i uvek ce neko biti nezadovoljan i ostecen.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)