Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 25.05.2012.
10:25
Večernje novosti A

Polja zasuta bojnim otrovima

Pet orlova belorepana uginulo je pre nekoliko dana u ataru bačkog sela Vajska zato što su na polju zasejanom sojom jeli ostatke otrovanog šakala, zvanično je potvrdio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, pišu beogradski mediji.

Foto: Ilustracija

Lovci koji su pronašli uginule orlove, koji su strogo zaštićena vrsta, pretpostavljaju da ih je ubio neki od pesticida koji se često zloupotrebljavaju na poljima. U Lovačkom savezu Srbije najviše sumnjaju na preparat "furadan" kojim se često suzbijaju insekti i glodari.

Bojište na livadi

Misterija je i posle dve godine šta je u banatskom selu Dobrici izazvalo munjevitu smrt čak 33 krave. Meštani pretpostavljaju da je reč o "furadanu", ali rezultati obdukcije nikada nisu objavljeni:
- Uvek nosim punu torbu špriceva s atropinom - rekao nam je tada veterinar dr Dragan Trajković, koji je spasao nekoliko krava u Dobrici. - Čak i koze koje su izuzetno otporne padaju kao pokošene od „furadana“, koji je, u suštini, bojni otrov.

Aktivna toksična spustanca u "furadanu" je karbofuran, proizveden u vojnim laboratorijama kao nervni bojni otrov. On, kao i zloglasni soman, sarin i tabun, izaziva haos u funkcionisanju nervnog sitema i brzu smrt. Zbog izuzetne toksičnosti ovo sredstvo je zabranjeno u EU, Kanadi i SAD, ali u Srbiji se još uvek može naći u slobodnoj prodaji.

- Izuzetno snažan otrov je ubio orlove munjevito, pali su na samo nekoliko metara od leša šakala - rekao nam je Marko Tucakov, stručni saradnik u Pokrajinskom zavodu za zaštitu životne sredine.

- Upotreba otrova u prirodi je veoma rasprostranjena u Srbiji i iz godine u godinu uzima veliki danak. Sve češće stradaju zaštićene vrste ptica i sisara posle konzumiranja otrovnog plena ili semenja tretiranih opasnim biocidima.

Sagovornik "Novosti" ističe da zbog trovanja ptica i divljači do sada nije osuđen nijedan počinilac. Ipak, on se nada će trovač belorepana biti otkriven i krivično gonjen čim budu gotovi rezultati obdukcije.

Otrovno seme

Pesticidi s karbofuranom namenjeni su zaštiti semena biljaka u čije tkivo se apsorbuju i tako odbijaju insekte. U praksi se koriste i kao sredstvo protiv glodara tako što se seme poprskano otrovom ručno polaže u rupe. Po pravilu, tako zatrovano seme smelo bi da se polaže isključivo u rano proleće, ali praksa je drugačija.

- Nema nikakve sumnje da su ptice otrovane, bilo da su jele meso otrovanog šakala ili glodare koji su jeli zatrovano seme - kaže prof. dr Dušan Orlić, s Naučnog instituta za veterinarstvo "Novi Sad", koji je obavio obdukciju. - Već na prvi pogled najveća sumnja pada na dve grupe otrovnih materija, među kojima su biocidi poznati pod trgovačkim imenima "furadan" i cink-fosfit.

U Lovačkom savezu Srbije podsećaju da je seme prskano "furadanom" u lovištu u Kaću pre nekoliko godina munjevito ubilo oko 1.000 fazana, 30 srna i tri divlje svinje.

- Užasnu toksičnost "furadana“ ilustruje podatak da srne nisu jele seme, već su pasle pšenicu i otrovale se isparenjima iz tla - kaže profesor Orlović. - Karbofurani deluju i kroz zdravu, a nezaštićenu kožu. Nesavesni ljudi često prave mamce od zatrovanog semena da bi suzbili glodare, a otrov se onda širi kroz lanac ishrane.

Stručnjaci Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede kažu da su zbog prevencije zloupotreba sredstava za zaštitu bilja od 2009. organizovali obuku za 3.000 proizvođača. Međutim, priznaju da još uvek ima problema.

POVEZANE VESTI

Petak 25.05.2012. 14:07
Заднјих 6-7 година је изразито повећан број шакала и уместо да се ловци више ангажују на редукованју шакала кроз одстрел, а то може бити и корисно, јер општинска ловачка уружења исплаћају отприлике око 4000 динара по одстрељеном шакалу. Неки и ако је то законом забрањено, ипак покушавају да их трују фуроданом, јер им је то лакше, па више потрују заштићених врста него штеточина. Одстрел шакала је популаран међу страним ловцима који долазе код нас у ловни туризам и уместо да страни ловци однесу свој трофеј шакала, решимо се штаточина и ловчка друштва зараде новац, ми по старом обичају и то што нам је на тацни дато, све на крају ЗАЈЕБЕМО!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online