Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 24.05.2012.
22:36

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Ceo manastir prešao kod Artemija

Igumanija ovčarsko-kablarskog manastira Vaznesenje Jelena (Đurić) saopštila je 24.maja, na manastirskoj slavi Vaznesenje Gospodnje, da su ona i njeno celokupno sestrinstvo obavestile nadležnog episkopa žičkog Hrizostoma (Stolića), da napuštaju Eparhiju žičku i prelaze u "Eparhiju raško-prizrensku u egzilu", na duhovno staranje kod raščinjenog episkopa bivšeg raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića), piše beogradski dnevnik Danas.

Raščinjeni vladika Artemije
 

Pod Radosavljevićevim arhipastirskim duhovnim starateljstvom trenutno ima više od 120 monaha, monahinja, iskušenika i iskušenica, kao i nekoliko sveštenika. Nakon dosadašnjih pojedinačnih prelazaka pod Artemijevo okrilje monaha i monahinja, kao i sveštenika iz nekoliko eparhija SPC, ovo je prvi institucionalni potez, da se celokupna monaška obitelj jednog manastira odlučila na ovakav korak. Ovo, inače, nije prvi slučaj otkazivanja poslušnosti nadležnom episkopu Hrizostomu Stoliću u Eparhiji žičkoj, s obzirom na to da se pre više godina sestrinstvo manastira Stjenik stavilo pod duhovno starateljstvo tzv. katakombne Istinske pravoslavne crkve u Srbiji, koju predvodi njihov episkop Akakije Stanković.
 

Prema pisanju Danasa, kao razloge prelaska pod Artemijevo duhovno starateljstvo, igumanija Jelena navela je "otvoreno deklarisanje patrijarha srpskog Irineja kao ekumeniste i pacifiste, kao i prećutno odobravanje ove jeresi i bezakonja, koje, u cilju njenog nametanja u SPC, sprovode neki pastiri: arhijereji, namesnici i parosi..."Sestrinstvo Vaznesenja se ovim činom, kako je objašnjeno, "ograđuje od besporetka i duhovnog otpadanja episkopata i sveštenstva od vere otačke", a vladici Hrizostomu zamera što se "ni na koji način nije ogradio od jeretičkog istupanja administrativnog vrha SPC, nego sprovodi bogoslužbene reforme koje su, kao crkvenorušilačke novotarije, samo prethodnica i pripravljanje puta za potpuni silazak Srpske crkve u duhovnu tminu bogoodstupničke jeresi ekumenizma".

Igumanija Jelena izjavila je za Danas da je pismom obavestila vladiku Hrizostoma o odluci sestrinstva, u kojem je osim nje i sedam monahinja. Ona ne očekuje da će biti bilo kakvih problema sa crkvenim vlastima, napominjući da "svako ima slobodnu volju da veruje u ono što hoće - Boga ili nešto drugo".

Kako "Vesti" nezvanično saznaju, i Sveti arhijerejski sabor SPC, čije je zasedanje upravo završeno u Beogradu, saznao je za odluku manastira Vaznesenje, kao i za to da je 21. maja na večernjem bogosluženju episkop raško-prizrenski u egzilu Artemije zamonašio četiri iskušenice iz ove ovčarsko-kablarske svetinje, ali javno nije saopšteno kakav je stav po tom pitanju zauzela najviša crkvena zakonodavna vlast. Ima međutim nezvaničnih nagoveštaja da bi "slučaj Artemije" trebalo ponovo razmotriti.

U okruženju vladike Artemija, "Vestima" je rečeno da su pojedini arhijereji nedavno slali poruke da žele da se sastanu sa njim, kao i da je on ranije dobijao signale u smislu da bi bilo poželjno da se izvini Saboru, a da će posle toga biti povučene prethodne saborske odluke o njegovom raščinjenju i uklanjanju sa Eparhije raško-prizrenske.

Niko međutim nije precizirao koji bi dalji saborski koraci bili preduzeti i da li bi se saborska odluka odnosila i na povlačenje izrečenih kaznenih mera njegovom monaštvu, kao i da li bi se Artemije sa celokupnim svojim sadašnjim monaštvom i sveštenstvom zvanično vratio na tron Eparhije raško-prizrenske, na Kosmet.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.05.2012. 22:58
neka se ugledaju i drugi manastiri, da'e Bog da se ujedinimo u Pravomslavlju!
Četvrtak 24.05.2012. 23:15
Мора Писмо да се испуни...Да остане мало...
Petak 25.05.2012. 01:30
По св.Јустину Поповићу и св. Н.Велимировићу екуменизам је свејерес и владика Артемије је доследан бранитељ православне вере и ревнитељ за њену чистоћу .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online