Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 24.05.2012.
12:12
N. S. Preradović - Vesti A

Mediji od Tadića pravili sveca

Prema količini nekritičkog istraživanja u vreme izborne kampanje mediji u Srbiji mogu se uporediti samo sa medijima u Tadžikistanu i Azerbejdžanu, kaže u razgovoru za "Vesti" Zoran Gavrilović, istraživač Biroa za društvena istraživanja.

Zoran Gavrilović

Smatrate da su novinari loše odradili posao u izbornoj kampanji?
- Novinari kao novinari znaju da rade svoj posao, ali mehanizam održivosti medija u Srbiji, nefunkcionisanje strukovnih udruženja i odsustvo sindikalnog organizovanja onemogućuju novinarima da budu novinari. Mediji u Srbiji generalno gledano su promovisali političare i bili vrsta izloga za reklamu stranaka. To je stvar uređivačke politike medija.


Cenite da su novinarski standardi niski?
- Tako je. Mediji su nastavili sa niskim standardima, uključujući nepotpisane novinarske tekstove, nepoznate izvore, izveštavanje iz studija. Malo je ili gotovo da nema istraživačkog novinarstva.


Zbog čega je tako?

- Treba sačekati finansijske izveštaje koji će stranke podneti Agenciji za borbu protiv korupcije - koliko reklama su imale stranke i političari u medijima i koliko su za to platili. Jedno od objašnjenja zbog čega su mediji pustili stranke da se reklamiraju kroz novinarske izveštaje jeste i to što televizije i novine u Srbiji često ne žive od tiraža i gledanosti, nego zapravo od reklame. Ne mora da znači da su te reklame

Novinarstvo na margini


- Novinarstvo u Srbiji je na margini, a novinari priželjkuju da pređu da rade u PR agencije, da bi bili bolje plaćeni. Tokom ovog istraživanja radili smo sa kolegama iz Slovačke, koji su bili iznenađeni niskim nivoom kritičnosti u srpskim medijima, ali i teškim položajem novinara.

plaćene u novcu. Postoje i drugi načini plaćanja, ali prvo moramo sačekati izveštaj koji će dobiti Agencija za borbu protiv korupcije.


Prema vašem izveštaju o ponašanju medija u kampanji za drugi predsednički krug kandidat DS-a je bio favorizovan?
- Predsednički kandidat Boris Tadić i koalicija "Izbor za bolji život" u najvećem broju medija imali su veću zastupljenost i češće su pozitivno predstavljani nego kritikovani. Radili smo istraživanje koje je obuhvatilo šest televizija, pet dnevnih novina i četiri internet portala. Najveću naklonost prema Tadiću su iskazivale TV Vojvodina i Studio B. Tomislav Nikolić, kandidat SNS-a, najnegativnije je predstavljen u dnevnom listu "Blic". Kad je reč o štampanim medijima i izveštavanju o učesnicima u kampanji u drugom krugu predsedničkih izbora, "Blic" je imao najveću disproporciju. Procenat pozitivnog predstavljanja Tadića je 82,3 odsto, a kod Nikolića 14,4 odsto. Skoro dvostruko je više bila prisutna koalicija "Izbor za bolji život", što je slučaj i kod "Večernjih novosti" i "Politike".   

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.05.2012. 12:19
diktatura.
Četvrtak 24.05.2012. 12:16
Demokratija je konačno zaživela, ali: mnogo loše stojimo!
Četvrtak 24.05.2012. 13:38
Све личи на гебелсовску пропаганду:"100 пута изречена лаж,на крају постане истина". Да смо нормална држава, неко коме је деда био усташа никада неби могао политички да напредује.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online