Četvrtak 24.05.2012.
12:12
N. S. Preradović - Vesti

Mediji od Tadića pravili sveca

Zoran Gavrilović

Smatrate da su novinari loše odradili posao u izbornoj kampanji?
- Novinari kao novinari znaju da rade svoj posao, ali mehanizam održivosti medija u Srbiji, nefunkcionisanje strukovnih udruženja i odsustvo sindikalnog organizovanja onemogućuju novinarima da budu novinari. Mediji u Srbiji generalno gledano su promovisali političare i bili vrsta izloga za reklamu stranaka. To je stvar uređivačke politike medija.


Cenite da su novinarski standardi niski?
- Tako je. Mediji su nastavili sa niskim standardima, uključujući nepotpisane novinarske tekstove, nepoznate izvore, izveštavanje iz studija. Malo je ili gotovo da nema istraživačkog novinarstva.


Zbog čega je tako?

- Treba sačekati finansijske izveštaje koji će stranke podneti Agenciji za borbu protiv korupcije - koliko reklama su imale stranke i političari u medijima i koliko su za to platili. Jedno od objašnjenja zbog čega su mediji pustili stranke da se reklamiraju kroz novinarske izveštaje jeste i to što televizije i novine u Srbiji često ne žive od tiraža i gledanosti, nego zapravo od reklame. Ne mora da znači da su te reklame

Novinarstvo na margini


- Novinarstvo u Srbiji je na margini, a novinari priželjkuju da pređu da rade u PR agencije, da bi bili bolje plaćeni. Tokom ovog istraživanja radili smo sa kolegama iz Slovačke, koji su bili iznenađeni niskim nivoom kritičnosti u srpskim medijima, ali i teškim položajem novinara.

plaćene u novcu. Postoje i drugi načini plaćanja, ali prvo moramo sačekati izveštaj koji će dobiti Agencija za borbu protiv korupcije.


Prema vašem izveštaju o ponašanju medija u kampanji za drugi predsednički krug kandidat DS-a je bio favorizovan?
- Predsednički kandidat Boris Tadić i koalicija "Izbor za bolji život" u najvećem broju medija imali su veću zastupljenost i češće su pozitivno predstavljani nego kritikovani. Radili smo istraživanje koje je obuhvatilo šest televizija, pet dnevnih novina i četiri internet portala. Najveću naklonost prema Tadiću su iskazivale TV Vojvodina i Studio B. Tomislav Nikolić, kandidat SNS-a, najnegativnije je predstavljen u dnevnom listu "Blic". Kad je reč o štampanim medijima i izveštavanju o učesnicima u kampanji u drugom krugu predsedničkih izbora, "Blic" je imao najveću disproporciju. Procenat pozitivnog predstavljanja Tadića je 82,3 odsto, a kod Nikolića 14,4 odsto. Skoro dvostruko je više bila prisutna koalicija "Izbor za bolji život", što je slučaj i kod "Večernjih novosti" i "Politike".   

2024 © - Vesti online