Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 24.05.2012.
12:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Dačić neće sa Čedom

Pregovori o formiranju nove vlade Srbije nisu odmakli kako se to očekivalo. Kako stvari stoje, SPS-u ne smetaju ni Boris Tadić ni Dragan Đilas, kao mogući kandidati za premijera, već najava da će deo buduće parlamentarne većine biti i koalicija Preokret Čedomira Jovanovića.

Socijalisti ni da čuju za njega: Čedomir Jovanović

Očigledno da Jovanović poznat po tome što priznaje "kosovsku državu", a Republiku Srpsku smatra za "genocidnu tvorevinu", nije po volji socijalista. Spekuliše se i da neki od odbora SPS-a iz unutrašnjosti vrše pritisak na vrh stranke da novu vladu napravi sa - naprednjacima.


Lider socijalista Ivica Dačić jasno je rekao "da mu je veoma bitno koje će stranke činiti buduću vladu Srbije".


- Nikakvi dogovori nisu postignuti ni sa kim, ni o parlamentarnoj većini, niti o personalnim pitanjima, jer niti je DS, niti SNS ili bilo koja druga stranka uputila našoj koaliciji bilo kakav predlog o formiranju vlade. Više puta sam izjavljivao, i pre i posle izbora, da je za našu koaliciju najbitnije pitanje - ko ulazi u vladu i koja je politika te vlade - rekao je predsednik SPS-a.

Branko Radun


Podsetimo, lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić kazao je da će dogovor DS-a sa koalicijom SPS-PUPS-JS verovatno biti postignut, i da je moguće da će se u drugoj fazi uključiti i Preokret i URS Mlađana Dinkića, a da u buduću parlamentarnu većinu treba uključiti i stranke manjina.

Po njegovoj oceni formiranje vlade moglo bi potrajati duže nego što bi bio slučaj da je lider demokrata Boris Tadić pobedio na izborima iz prostog razloga, što će Tomislav Nikolić dati mandat kandidatu naprednjaka da sastavi vladu.


Politički analitičari smatraju da je za Socijalističku partiju Srbije rizično upuštanje u bilo kakvu vlast sa LDP-om, Čedomira Jovanovića. Analitičar Branko Radun kaže za "Vesti" da je vrlo verovatno da će SPS izgubiti poverenje svojih glasača, ukoliko bude na istoj strani sa Čedinom partijom.


- Meni deluje malo verovatno da će Dačić pristati da bude deo vladajuće većine sa Jovanovićem. SPS bi u tom slučaju imao ozbiljnih problema sa svojim članstvom i glasačima. Mislim da oni niti žele, niti mogu da rizikuju koaliciji sa LDP-om. Socijalisti imaju patriotske stavove, a Jovanović nema takve stavove i prihvata nezavisnost Kosova. Rizična po socijaliste je i koalicija sa Tadićem, a sa Čedom je fatalna. - kaže on.

Radun dodaje da, iako se o tome javno ne govori, postoje spekulacije da će biti dogovora oko mogućnosti da Srpska napredna stranka formira vladu sa Socijalističkom partijom Srbije i Demokratskom strankom Srbije Vojislava Koštunice.

Janjić: Đilas gura Tadića u provaliju


Analitičar Dušan Janjić smatra da insistiranje Demokratske stranke da Tadić bude premijer uopšte nije fer, i da iza svega stoji druga struja Demokratske stranke na čelu sa Draganom Đilasom.


- Uopšte nije fer da sklanjaju Tadića na ovakav način. Guraju ga u provaliju. Nakon dva mandata i neuspelih predsedničkih izbora guraju ga u premijersku fotelju. To će mu totalno upropastiti rejting i imidž. Ukoliko žele nekog drugog čoveka da vodi stranku, mogli su to i drugačije da urade. Već se javno govori da u DS-u postoje dve struje - Tadićeva i Đilasova, pa je jasno ko je sve ovo smislio - kaže Janjić.


Vukomanović: Neka DS odluči

 

Potpredsednica SPS-a Dijana Vukomanović izjavila je da toj stranci ne smeta da budući premijer Srbije bude ili lider DS Boris Tadić ili njegov zamenik Dragan Đilas.


- Odluku o premijeru iz DS-a treba da donesu organi te stranke. SPS nije ničiji tutor, ali saradnja na nivou lidera stranaka Tadić i Dačić pokazala se kao funkcionalno i efikasno partnerstvo. Đilas je takođe dokazao svoj legitimitet i sposobonost - rekla je Vukomanović.

 

Vulin: Jorgovanka zaslužuje mandat

 

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke još uvek nije započela razgovore o formiranju vlade ni sa jednom strankom, a novoizabrani predsednik države Tomislav Nikolić će mandat za formiranje nove vlade poveriti najpre Jorgovanki Tabaković, izjavio je Aleksandar Vulin, lider Pokreta socijalista.


- Mi ćemo probati da vladu formiramo poštujući principe, ako uspemo - uspemo, ako ne - vraćamo mandat - rekao je Vulin.


Njegov kolega Dušan Janjić, pak, smatra da bi najbolja kombinacija bila koalicija Srpske napredne stranke i Demokratske stranke, kojima bi se možda priključile i neke druge manje partije.


- Ne verujem da će Dačić biti u istoj vladi sa Čedom. Ukoliko Zapad bude insistirao da Tadić pravi većinu sa LDP-om, to znači da žele da nastave krizu u Srbiji. Bilo koja kombinacija da bude konačna, ova vlada neće trajati četiri godine - kaže Janjić za "Vesti".


Poslednjih dana se takođe spekuliše da je iz zapadnih diplomatskih krugova i Tadiću i Nikoliću poručeno da je najbolje da njih dvojica formiraju vladu. Prema nezvaničnim informacijama, lideri ove dve stranke svaki dan dobijaju predloge da koalicije okupljene oko SNS-a i DS-a formiraju prvo parlamentarnu većinu a zatim i vladu.
Pojedini ambasadori javno su poručili "da je to najbolja opcija za Srbiju". 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.05.2012. 12:07
Evro raste, dinar pada: odosmo mi u Afriku!
Četvrtak 24.05.2012. 12:11
hehehe... "ambasadori poručili".... pa ma*ku vam **bem podaničku !!! imate li kičmu? nikoliću - narod je rekao svoje! šta sad opet amortizuješ i čekaš? pa nismo glasali za tebe da se ti šetkaš po ambasadama? to je mogao i tadić da nastavi da radi! ne glumi Kneza Milana !!! nisi mu ni do kolena....
Četvrtak 24.05.2012. 12:10
ovo neki odlomak iz gej ljubavnog romana?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online