Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
26
Sreda 16.05.2012.
03:36
Press A

Zašto vladike kriju svoje limuzine?

Srpski episkopi juče su na zasedanje Sabora SPC u Patrijaršiju došli "inkognito", vešto sakrivajući svoje skupe automobile od očiju javnosti, što nekoliko prethodnih godina nije bio slučaj.

Luksuzna vozila parkirana iza zgrade Patrijaršije
 

Ipak, to ne znači da su vladike došle gradskim prevozom ili pešice, već su ove godine vozila bila skrivena od očiju javnosti, parkirana iza zgrade Patrijaršije, gde nije dozvoljeno snimanje.
 

Zavet skromnosti je bar prividno bio ispoštovan pa su vladike u 9,45 sati izašle iz patrijaršijskog dvora i ušli u Sabornu crkvu, gde je svetom arhijerejskom liturgijom, koju je predvodio patrijarh Irinej, označen početak redovnog majskog zasedanja.

Iako dnevni red sabora nije poznat, portparol SPC vladika Irinej bački rekao je da će biti razmatrana tekuća pitanja crkvene prosvete, kao i teškoće sa kojima se Crkva suočava u Crnoj Gori i Makedoniji. Ipak, najveće interesovanje izazivaju najavljena penzionisanja vladika mileševskog Filareta, vranjskog Pahomija, banatskog Nikanora i episkopa srednjoevropskog Konstantina.

Patrijarh Pavle o "skromnosti" vladika


Da podsetimo, o pojedinim vladikama i njihovoj ljubavi prema luksuzu često je govorio blaženopočivši patrijarh Pavle, o čemu svedoči i njegova biografija "Budimo ljudi", koju je napisao crkveni hroničar Jovan Janjić.
 

Naime, kada je patrijarh Pavle jednom prilikom krenuo na večernju službu, video je ispred Patrijaršije mnoštvo crnih luksuznih automobila. Upitao je đakona: "Čija su ovolika kola?", a kada je dobio odgovor: "Naših vladika, vaša svetosti. Došli su na Sabor", patrijarh je prokomentarisao: "O, Bog ga video, šta bi tek bilo da nisu dali zavet skromnosti".

POVEZANE VESTI

Sreda 16.05.2012. 03:45
Mene je deda vaspitavao i ucio kako su popovi lopovi, ali da Bog postoji. Bio sam klinac, ali zapamtio sam te reci. Sad kad vidim kako deru narod za krstenja,vencanja,sahrane...Neka nam je Bog u pomoci,nama vernicima. Isus je propovedao na poljani, ucio narod pravoj filozofiji zivota, a ne kao ovi hostapleri koji samo naplacuju beskorisne rituale i ceremonije, i nikad ne dizu narodu moral.
Sreda 16.05.2012. 04:16
Немојте демоне називати ''владикама'', срамота је. Срамота су они могао бих рећи 90% јер их је ударила пара у главу а и почели да се мешају у политику, осећам да ће за пар година и у изборним кампањама бити. Не треба очајавати, нико не верује у попа, владику итд... Верује се у Бога и цркву као кућу Божију. ЈЕДИНИ ПРАВИ МЕЂУ ЊИМА КОЈИ НЕ ПРИХВАТА НИШТА КАТОЛИЧКО У ЦРКВИ ЈЕ ЕПИСКОП РАШКО ПРИЗРЕНСКИ АРТЕМИЈЕ, КОЈИ ЈЕ ПРОТЕРАН САМО ЗБОГ ТОГА ШТО ЈЕ ПОШТЕН А УМЕСТО ЊЕГА ДОШЛИ ЛОПОВИ. БОЖЕ СПАСИ НАС ОД ОВИХ ДЕМОНА.
Sreda 16.05.2012. 03:48
Bice razmatrano..."...kao i teškoće sa kojima se Crkva suočava u Crnoj Gori i Makedoniji"...a sta je o nevidjenim teskocam sa kojima se suocava narod u Srbiji, ekonomskoj bedi koja preti da bude jos gora, a o moralnom o psihickom posrnucu i dezorijentaciji da i ne pricam? Ali do onih koji se u ovakvim mocnim masinama voze ti problemi i ne dopiru, ne doticu ih. Imaju oni dovoljno svojih problema sa cistkama, nepotizmom, borbom oko vlasti i moci, podmetanjima, klanovima i obracunima u svojim redovima. Podsecaju na zalost na neke vec vidjene u filmovima, samo im one prugaste caksire i kratkocevke nedostaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online