Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 11.09.2015.
09:39
Srna A

Pre 101 godinu rođen je patrijarh Pavle

Na današnji dan rođen je pokojni patrijarh Pavle, najomiljeniji poglavar Srpske pravoslavne crkve, koga je srpski narod za života nazivao svecem.

A. Čukić
Patrijarh koga je narod voleo i poštovao

Patrijarh Pavle, čije je svetovno ime Gojko Stojčević, rođen je 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci u Slavoniji, u porodici zemljoradnika. Preminuo je 15. novembra 2009. godine na Vojnomedicinskoj akademiji, a sahranjen je u manastiru Rakovica, kod Beograda.

Za 44. srpskog patrijarha izabran je 1. decembra 1990. godine, kada je zamenio bolesnog patrijarha Germana. Na mestu poglavara Srpske pravoslavne crkve proveo je 19 godina.

Patrijarh Pavle je u rodnom selu Kućanci kod Donjeg Miholjca u Slavoniji završio osnovnu školu. Nižu gimnaziju završio je u Tuzli, Višu gimnaziju i šestorazrednu Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Dve godine je studirao medicinu u Beogradu, a pre odlaska u Gimnaziju proveo je jedno vreme na pripremama za školu u manastiru Orahovica.

Drugi svetski rat zatekao ga je u rodnoj Slavoniji, odakle je prebegao u Beograd, gde je, da mogao da se izdržava, radio fizičke poslove na građevinama i na dokovima. U proleće 1942. njegov školski drug jeromonah Jelisej odveo ga je u manastir Svete trojice u Ovčaru, a od 1944. radio je kao veroučitelj i vaspitač u Banji Koviljači, u Domu za decu izbeglu iz BiH. Te godine je oboleo od tuberkuloze. Do 1946. godine bio je u manastiru Vujan, gde se izlečio od tuberkuloze.

Zamonašio se 1948. u manastiru Blagoveštenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i dobio ime Pavle koje mu je dao iguman Julijan Knežević. Te godine je rukopoložen u čin jerođakona, a od 1955. dve godine je bio na postdiplomskim studijama u Atini.

Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 29. maja 1957. godine. Hirotonisan je u beogradskoj Sabornoj crkvi 22. septembra 1957. od patrijarha Vikentija i episkopa pakračkog Emilijana, zvorničko-tuzlanskog Longina i žičkog Germana. U oktobru te godine ustoličen je u Prizrenu od episkopa Germana i zahumsko-hercegovačkog Vladislava. Na Kosovu je proveo 33 godine.

Na vanrednom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 1. decembra 1990. godine, kojem je predsedavao zagrebačko-ljubljanski mitropolit Jovan, zamenik tada obolelog patrijarha Germana, biran je novi patrijarh između trojice kandidata tajnim glasanjem.

S obzirom da nijedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova izbor je obavljen žrebom na apostolski način, tako što je arhimandrit tronoški Antonije izvukao ime budućeg patrijarha.

Patrijarh Pavle ustoličen je 2. decembra 1990. godine u Sabornoj crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Beogradu i tada je poručio da mu je jedini program rada Jevanđelje. Posetio je brojne pravoslavne crkve - carigradsku, aleksandrijsku, jerusalimsku, rusku, bugarsku, rumunsku, grčku, gruzijsku, kao i srpske eparhije i parohije u Americi, Kanadi, Australiji, Mađarskoj i Rumuniji.

Objavio je dve knjige "Pitanja i odgovori čtecu pred proizvodstvo" i "Devič, manastir svetog Joanikija Devičkog". Zaslugom patrijarha Pavla objavljeno je i dopunjeno izdanje "Srbljaka".

Od 13. novembra 2007. patrijarh Pavle bio je na lečenju u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, a 8. oktobra 2008. podneo je molbu Svetom arhijerejskom Saboru Srpske pravoslavne crkve da mu "zbog zdravstvenih razloga i nemoći" dozvoli da se povuče iz aktivne službe. Molba patrijarha Pavla na Saboru Srpske pravoslavne crkve 11. novembra 2008. godine nije usvojena.

Preminuo je 15. novembra 2009. godine na Vojnomedicinskoj akademiji, a sahranjen je u manastiru Rakovica, kod Beograda. Više od pola miliona ljudi prisustvovalo je na ulicama Beograda poslednjem ispraćaju patrijarha Pavla.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Budi human u svakoj nevolji
Petak 11.09.2015. 10:59
+++Вjечнаја памјат у Царству Небеском+++
Petak 11.09.2015. 16:01
I nikada umreti nece.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online