Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 15.05.2012.
14:43
rts rs A

Cvetković: Opet mi se pokvario avion!?

Zbog kvara na vladinom avionu "falkon", predsednik Vlade Srbije i ministar finansija Mirko Cvetković nije otputovao u Brisel gde je trebalo da učestvuje na sastanku ministara ekonomije i finansija Evropske unije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Nesrećni Falkon i nesrećni premijer

Predsednik Vlade Srbije i ministar finansija Mirko Cvetković nije otputovao u Brisel gde je trebalo da učestvuje na sastanku ministara ekonomije i finansija Evropske unije, zbog kvara na vladinom avionu "falkon", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ministri EU trebalo je da se sastanu sa predstavnicima zemalja pristupajućih EU i država kandidata za članstvo u Uniji.

U poređenju sa zemljama regiona Srbija spada među najskromnije kad je u pitanju vrednost službenog avio parka.


Vlada Republike Srpske, na primer, raspolaže avionom "cesna 525", čija se vrednost procenjuje na gotovo pet miliona američkih dolara i koji spada u kategoriju najsavremenijih modela za VIP letove.


Državni vrh Hrvatske može da računa na luksuzni "čelindžer CL 612", čija je cena bila 18 miliona dolara.


Makedonija, koja je 26. februara 2004. godine izgubila predsednika Borisa Trajkovskog u avionskoj nesrei u BiH, nabavila je 2005. "lir džet 60" iz SAD, koji je platila 11 miliona dolara.

Nakon sticanja statusa kandidata, Srbija je prvi put bila pozvana da učestvuje na takvom važnom sastanku Evropske unije, navodi se u saopštenju.

Problem na vladinom avionu dogodio se i 2. decembra 2010. kada je Cvetković poleteo u službenu posetu Bugarskoj, ali se vratio nakon što je pilot detektovao nedozvoljene potrese na letelici.

Kako je tada objasnila direktor vladine avio službe Aneta Bulatović, vibracije koje su se osetile na avionu "lir džet 31 A" ukazivale su na neispravnost nakon čega je vođa vazduhoplova odlučio da prekine odlazak na navedenu destinaciju i da se vrati na beogradski aerodrom .

Nešto ranije, u novembru te godine, još jedan incident sa "lir džetom" dogodio se prilikom Cvetkovićeve posete Pragu, kada je zbog problema sa uređajima za sletanje po magli delegacija umestu u Prag morala da sleti u Karlove Vari.

Prema poslednjim raspoloživim podacima, avio-služba Vlade Srbije ima na raspolaganju dva aviona - "lir džet 31a", koji je proizveden 1991. i "falkon 50", proizveden 1981. godine. U više navrata kvario se i "falkon".

Avgusta 2010. godine prilikom odlaska ministra odbrane Dragana Šutanovca u Bagdad, uoči poletanja uočen je kvar na motoru "falkona", a pošto je kvar otklonjen delegacija je otputovala u Bagdad.

U martu 2011. ministar spoljnih poslova Vuka Jeremića kasnio je u povratku iz Pariza više od tri sata jer je pilot na pisti uočio kvar koji su mehaničari otklonili.

Ministar Ivica Dačić izbegao je incident u aprilu 2011. godine jer je kvar na "falkonu" otkriven uoči poletanja sa aerodroma u Budimpešti, gde je on boravio u zvaničnoj poseti.

Pročitajte: Ministri se plaše Vladinih aviona.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.05.2012. 15:32
Авиону није ништа!! Слободно настави лет...
Utorak 15.05.2012. 15:50
nije tvoj avion nego drzave srbije ili bolje receno poreznika srbije. A i onako vise nece da ti treba ... ne jauci ...
Utorak 15.05.2012. 15:36
Ovo je naj jadniji lik scene .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online