Utorak 15.05.2012.
14:43
rts rs

Cvetković: Opet mi se pokvario avion!?

Nesrećni Falkon i nesrećni premijer

Predsednik Vlade Srbije i ministar finansija Mirko Cvetković nije otputovao u Brisel gde je trebalo da učestvuje na sastanku ministara ekonomije i finansija Evropske unije, zbog kvara na vladinom avionu "falkon", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ministri EU trebalo je da se sastanu sa predstavnicima zemalja pristupajućih EU i država kandidata za članstvo u Uniji.

U poređenju sa zemljama regiona Srbija spada među najskromnije kad je u pitanju vrednost službenog avio parka.


Vlada Republike Srpske, na primer, raspolaže avionom "cesna 525", čija se vrednost procenjuje na gotovo pet miliona američkih dolara i koji spada u kategoriju najsavremenijih modela za VIP letove.


Državni vrh Hrvatske može da računa na luksuzni "čelindžer CL 612", čija je cena bila 18 miliona dolara.


Makedonija, koja je 26. februara 2004. godine izgubila predsednika Borisa Trajkovskog u avionskoj nesrei u BiH, nabavila je 2005. "lir džet 60" iz SAD, koji je platila 11 miliona dolara.

Nakon sticanja statusa kandidata, Srbija je prvi put bila pozvana da učestvuje na takvom važnom sastanku Evropske unije, navodi se u saopštenju.

Problem na vladinom avionu dogodio se i 2. decembra 2010. kada je Cvetković poleteo u službenu posetu Bugarskoj, ali se vratio nakon što je pilot detektovao nedozvoljene potrese na letelici.

Kako je tada objasnila direktor vladine avio službe Aneta Bulatović, vibracije koje su se osetile na avionu "lir džet 31 A" ukazivale su na neispravnost nakon čega je vođa vazduhoplova odlučio da prekine odlazak na navedenu destinaciju i da se vrati na beogradski aerodrom .

Nešto ranije, u novembru te godine, još jedan incident sa "lir džetom" dogodio se prilikom Cvetkovićeve posete Pragu, kada je zbog problema sa uređajima za sletanje po magli delegacija umestu u Prag morala da sleti u Karlove Vari.

Prema poslednjim raspoloživim podacima, avio-služba Vlade Srbije ima na raspolaganju dva aviona - "lir džet 31a", koji je proizveden 1991. i "falkon 50", proizveden 1981. godine. U više navrata kvario se i "falkon".

Avgusta 2010. godine prilikom odlaska ministra odbrane Dragana Šutanovca u Bagdad, uoči poletanja uočen je kvar na motoru "falkona", a pošto je kvar otklonjen delegacija je otputovala u Bagdad.

U martu 2011. ministar spoljnih poslova Vuka Jeremića kasnio je u povratku iz Pariza više od tri sata jer je pilot na pisti uočio kvar koji su mehaničari otklonili.

Ministar Ivica Dačić izbegao je incident u aprilu 2011. godine jer je kvar na "falkonu" otkriven uoči poletanja sa aerodroma u Budimpešti, gde je on boravio u zvaničnoj poseti.

Pročitajte: Ministri se plaše Vladinih aviona.

2024 © - Vesti online