Ponedeljak 17. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 15.05.2012.
12:03
J. L. Petković - Vesti A

Svi Srbi na istoj strani

U novom izveštaju generalni sekretar UN, Ban Ki Mun upozorio je Savet bezbednosti da napetost i dalje ugrožava mir i stabilnost na Kosmetu, da tenzije i konfrontacije predstavljaju ozbiljan rizik po stabilnost Kosova, navodeći da su u porastu vandalizam, pretnje i napadi na objekte SPC.

Generalni sekretar UN takođe je upozorio da je smanjen broj povratnika na Kosovo.

Ranđel Nojkić, lider Srpskog pokreta obnove sa Kosmeta, smatra da bi ovakvu situaciju Beograd trebalo da iskoristi i ujedini Srbe na KiM i pomogne im da se izbore za svoja prava i bolje uslove života.

Nije bitno ime


Koliko je za Srbe na KiM bitno ko će biti novi predsednik Srbije?


- Možda i nije tako bitno. Oba kandidata su za saradnju sa međunarodnom zajednicom, za EU integracije i za prihvatanje realnosti na Kosovu.


Ima šanse


Da li Albanci mogu da prihvate da se Srbi vraćaju i da će tu ostati da žive?


- Ako bi se napravila zajednička strategija za političare, to bi se odrazilo i na lokalnu samoupravu na Kosovu da prihvati tu realnost. Srbi na KiM sada imaju šansu da pokrenu inicijativu i da preko međunarodne zajednice naprave pritisak da se strategija sprovede.

Nije prvi put da generalni sekretar upozorava na probleme Srba na KiM. Ima li šanse da se situacija poboljša?


- Mislim da postoji mogućnost da se situacija promeni, da Beograd napravi strategiju zajedno sa Srbima na KiM. Tu mislim na dogovor sa svim Srbima, i onima koji su deo kosovskih institucija, i onima koji su van njih. Da i institucionalnom borbom sinhronizovano činimo sve da poboljšamo stanje. Ne mislim da Beograd treba da bude nalogodavac, već partner u realizaciji plana za bolji život Srba na Kosmetu.


I ranije ste pozivali na takvu akciju, zašto mislite da bi sada mogla da uspe?


- Problem je što Beograd nije prihvatao realnost, što nije hteo da razgovara sa onima koji su deo kosovskih institucija. Pouzdano znam da je bilo određenih kontakata, poput razgovora pojedinih Srba iz kosovskih institucija sa Slavicom Đukić-Dejanović i kontakata sa pojedinim strankama. Važno je da Vlada u Beogradu sa svim Srbima na Kosmetu napravi strategiju, da se promeni i iskoristi situacija koju nam je sada stvorila međunarodna zajednica. Upravo izveštaji poput UN-ovog su bazirani na podacima organizacija sa terena. Sada je pravi trenutak da Srbi reaguju.


Je li moguće da se svi Srbi na KiM slože oko strategije?


- Ne bih rekao da bi mogli da se slože, ali bi mogli da se odazovu pozivu Beograda, da se sedne za zajednički sto i vide koji su problemi zajednice i da se na osnovu toga naprave smernice. Trenutno se razgovara samo o severu, a o situaciji i ljudima južno od Ibra niko ne govori. Čak ni kada su hapsili Srbe južno, niko sa severa nije podigao glas. Za nas kažu da smo ušli u kosovske institucije i da smo se integrisali, ali niko ne pita da li je to zaista tako. Mnogi beže od problema, ali neće nikuda stići. Moramo ih rešiti.  

POVEZANE VESTI

Utorak 15.05.2012. 12:14
Pa Tadici ih nije gledao do sada nece ni sada! Nije ni cudo sto Srbi na KIM ne podrzavaju beogradsku vlast!!
Utorak 15.05.2012. 13:11
Ovaj bi na mala vrata da srbija prizna kosovo. Preko njega i njegovih u siptarskoj vladi on bi da se razgovara o priznavanju . Kakav prevarant.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online