Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 14.05.2012.
14:15
Večernje novosti A

Vernicima tesne eparhije

Srpska pravoslavna crkva sa više od deset miliona vernika organizovana je u svega 46 eparhija. Ovaj odnos najčešće se uzima kao najjači argument za podelu sadašnjih episkopija u Srbiji, regionu i ostatku sveta. U pravoslavnom svetu, a naročito u Grčkoj, standard je da jedan episkop vodi brigu o 250.000 do 300.000 vernika.

Foto: Ilustracija
 


Podela eparhija SPC, i osnivanje novih, tema je koja se u javnosti otvara pred svako zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske crkve. Najkrupniji rezovi povučeni su na prošlogodišnjem zasedanju najvišeg crkvenog tela. Međutim, dve najmlađe eparhije, čija su sedišta u Beču (austrijsko-švajcarska) i Buenos Ajresu (Srednja i Južna Amerika), ni godinu dana od osnivanja nemaju svog vladiku i njima upravljaju administratori.

Pročitajte još: Koje vladike idu u penziju?

Reorganizacija eparhija i pojedina "kadrovska" rešenja mogli bi da se nađu na dnevnom redu i ovogodišnjeg majskog zasedanja Sabora. To podrazumeva da bi neke episkopije mogle biti podeljene, što znači i više vladika u crkvenoj skupštini.


- Na prošlom zasedanju Sabora razmatrani su načini arondacije pojedinih eparhija, ali je donošenje odluke o tome odloženo - kažu u Patrijaršiji SPC. - Tada je najavljeno da će o ovim pitanjima biti reči na sledećim zasedanjima. Šta će se zaista naći na stolu pred vladikama, niko ne može da zna, jer se dnevni red određuje na početku sednice.
Prošlogodišnji Sabor bavio se podelom Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, ali i Raško-prizrenske eparhije. Makaze, međutim, nisu radile. Na listi za moguću deobu je i Sremska, Zagrebačko-ljubljanska, Britansko-skandinavska episkopija...


- Povećanje broja crkvenih jedinica je neminovno, jer, po broju stanovnika, eparhije postaju prevelike za jednog vladiku - kaže naš sagovornik iz SPC. - Iako je oko 200.000 stanovnika u jednoj eparhiji optimalan broj, naše su mnogo veće.

Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka i Eparhija niška imaju po oko milion vernika, a Bačka i Braničevska eparhija premašuju i 600.000 stanovnika.


Usitnjavanje SPC unutar Crkve ima svoje zagovornike, ali i protivnike. U crkvenim krugovima može se čuti i da patrijarh Irinej zasad nije za podelu Beograda, dok se, navodno, vladika raško-prizrenski Teodosije protivi deobi eparhije kojoj je na čelu. Ovo je značajno, jer je uslov za podelu jedne episkopije saglasnost episkopa koji njome upravlja. Krug mlađih i energičnih vladika voleo bi da vidi veći broj crkvenih jedinica.
Druga strana istog pitanja je "kadar" koji bi preuzeo novoosnovane jedinice, ukoliko do toga dođe. Međutim, ovo pitanje trenutno u Crkvi nije prioritetno, jer postoji dovoljan broj vikarnih vladika koje bi mogle da preuzmu nove celine. U krugu ovih arhijereja, po znanju, obrazovanju i sposobnostima, jesu izuzetno cenjeni episkopi Jovan (Ćulibrk), Andrej (Ćilerdžić), Antonije (Pantelić), Porfirije (Perić) i Atanasije (Rakita).

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.05.2012. 17:59
Braćo draga..da je popis radila crkva bilo bi nas najmanje 15 miliona....Koliko vidim i oni bi da imaju više episkopa na sve manje naroda..Ako uvažimo bratski grčki primer..da na 300000 vernika dođe jedan episkop..nama ih treba 33..na nas 10 miliona... A gle čuda neviđenoga! Njih ima 46..i to im je malo! Sveštenstvo mora biti uz narod..mora se mnogo toga crkva odreći da bi se svi mi iskreno vratili crkvi..Veri našoj uvek odani jesmo i bićemo ali da sada u nemaštini i padu nataliteta pravimo na hiljade vladika..to nam niko od naših svetih predaka ne bi dozvolio! Grešni ja..sa mojim skromnim mišljenjem..
Ponedeljak 14.05.2012. 14:22
Ова тема је сродна са предходном у којој се каже да ће неке владике бити пензионисане. Нове ће се оснивати али не са традиционалистима већ са новотарцима на челу. Веома је близу време када ће доћи до брисања Православне вере,и уједињења са католицима! Браћо и сестре Срби Православци останимо доследни своје вере
Ponedeljak 14.05.2012. 15:17
Давно би била извршена подела кад би се Владике држали свог монашког завета.Овако,свак се бори да његов колач буде већи (финансијски).Православна Црква не познаје пензионисање иначе би и Патријарх Павле давних дана био пензионисан,а онако је своју дужност обављао до "задњег дана".Ако не могу додељену функцију да обављају они треба да се повуку у манастире и тамо наставе да живе,а не да се пензионишу.Православље треба и нас вернике,а ми треба да будемо борци,а не слушаоци и обожаваоци.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online