Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 14.05.2012.
14:15
Večernje novosti A
Srpska pravoslavna crkva sa više od deset miliona vernika organizovana je u svega 46 eparhija. Ovaj odnos najčešće se uzima kao najjači argument za podelu sadašnjih episkopija u Srbiji, regionu i ostatku sveta. U pravoslavnom svetu, a naročito u Grčkoj, standard je da jedan episkop vodi brigu o 250.000 do 300.000 vernika.
Ponedeljak 14.05.2012.14:22
Ова тема је сродна са предходном у којој се каже да ће неке владике бити пензионисане. Нове ће се оснивати али не са традиционалистима већ са новотарцима на челу. Веома је близу време када ће доћи до брисања Православне вере,и уједињења са католицима! Браћо и сестре Срби Православци останимо доследни своје вере
Ponedeljak 14.05.2012.14:23
ПО БЛАГОСЛОВУ "ЕПИСКОПА" ТЕОДОСИЈА, УЛАЗ У БОГОРОДИЦУ ЉЕВИШКУ У ПРИЗРЕНУ, НАПЛАЋУЈЕ СЕ 3 ЕВРА ПО ОСОБИ !!!!
Ponedeljak 14.05.2012.14:32
Ако је то тачно, то је велика срамота! Али не треба одмах ићи у крајност и критиковати све што је везано за СПЦ. Тачно је да се много греши и не свиђају ми се нови трендови у Цркви, али грешило се увек, па је Црква ипак опстајала и вршила своју функцију! Цркву христову чине све небеске силе, свештеници и верници. Она је један велики организам (тело Христово) који ипак функционише и поред масе болесних "ћелија" у њему. Али највећи део Цркве су њени верници, а не неки свештеници! Сачувајмо веру у народу, боримо се против новотарија и јереси, али не рушимо СПЦ због тога. Ако је народ веран, неће нас нико одвести на погрешан пут, јер би то био његов крај! И после овог Патријарха ће доћи други!
Ponedeljak 14.05.2012.15:14
То је тачно Славиша, али треба боље разјаснити. Ако се настави са оваквим намештањем нових новотарских владика неминовно ће се доћи до једне тачке пуцања, јер ће онда они чинити велику већину у Сабору и доћи ће се у ситуацију да се и тај мањи број владика који буду остали да служе по старом "избаце" (пензионишу, расчине или како ти воља...!) јер ће тај "Сабор" променити садашњу праксу о служењу. Може доћи до тога да тих неколико владика иступе из оваквог "Сабора" и формирају прави Сабор. СПЦ као институција (не обавезно и као народ) ће тада бити условно речено подељена на СПЦ д.о.о. (новотарци) и стару СПЦ (владике које неће одступити од Светог Предања)
Ponedeljak 14.05.2012.15:19
А народ као народ, они који знају суштину своје вере и познају начин служења Литургије ће вероватно наставити да иду тамо где се служи по старом, а они други који Цркву доживљавају само као нешто традиционално где могу упалити свећу и пресећи колач, они ће долазити тамо где су и долазили. То се десило у западној Украјини, Ватикан је преко језуита (Опус Деи) формирао 6 расколничких "цркава" које су отпале од праве РПЦ и данас око 60% верника је наставило да иде у те унијатске цркве, док је око 15% препознало вукове у јагњећој кожи и не иде у те храмове. Службе су идентичне само у једном делу спомињу папу и читају Симбол вере погрешно (део где се помиње Дух Свети!)
Ponedeljak 14.05.2012.16:07
Слажем се с тобом у потпуности, када дође та тачка пуцања, народ који зна шта је вера и служење Богу ће предузети потребне кораке и тада ће расцеп бити неминован. Међутим, не треба још пожуривати народ у тај раскол, који, наравно, није искључен, али за сада још није наступио. Тачка пуцања је уједињавање с јеретицима и признавање првенства папи, као и суштинске измене служења. Преко тога ја мислим 90% срба неће прећи и тога су свесни сви (како кажеш језуити) у СПЦ данас! За сада је раскол одложен јер виде да неће проћи. Треба бити будан, ширити истину у народ, едуковати га и продуховљавати! Тада ће имати све мање шанси на успех. Док је народ веран биће верна и Црква!
Ponedeljak 14.05.2012.18:57
Управо то... уосталом Бог сасвим добро зна који су људи вредни и верно чека сваку такву душу ка познању Истине.
Ponedeljak 14.05.2012.15:17
Давно би била извршена подела кад би се Владике држали свог монашког завета.Овако,свак се бори да његов колач буде већи (финансијски).Православна Црква не познаје пензионисање иначе би и Патријарх Павле давних дана био пензионисан,а онако је своју дужност обављао до "задњег дана".Ако не могу додељену функцију да обављају они треба да се повуку у манастире и тамо наставе да живе,а не да се пензионишу.Православље треба и нас вернике,а ми треба да будемо борци,а не слушаоци и обожаваоци.
Ponedeljak 14.05.2012.16:16
Код владике Амфилохија је одлазак у пензију формалан, да би његова исплата прешла на терет државе, а не Цркве и то ништа не мења у његовом служењу. Оно ће бити као и до сада, као што је до смрти био и блаженопочивши патријарх Павле. Што се тиче православља и народа, народ треба да буде веран Богу и учењу Светих Отаца Источне православне Цркве. Народ треба прво да се бори са својим страстима и живи хришћански и док тако ради, нема зиме за нас. Неће ништа у Христовој Цркви изменити неки посрнули свештеници, већ напуштање вере од народа. Народ треба едуковати и продуховити, да би живели хришћански и ту лежи највећа наша бољка. Ако то успемо, и СПЦ је спашена, а ако не успемо све је узалуд!
Ponedeljak 14.05.2012.17:59
Braćo draga..da je popis radila crkva bilo bi nas najmanje 15 miliona....Koliko vidim i oni bi da imaju više episkopa na sve manje naroda..Ako uvažimo bratski grčki primer..da na 300000 vernika dođe jedan episkop..nama ih treba 33..na nas 10 miliona... A gle čuda neviđenoga! Njih ima 46..i to im je malo! Sveštenstvo mora biti uz narod..mora se mnogo toga crkva odreći da bi se svi mi iskreno vratili crkvi..Veri našoj uvek odani jesmo i bićemo ali da sada u nemaštini i padu nataliteta pravimo na hiljade vladika..to nam niko od naših svetih predaka ne bi dozvolio! Grešni ja..sa mojim skromnim mišljenjem..

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)