Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.05.2012.
15:32
Smedia A

Ekskurzije: Zarada iz đačkog ranca

Otvara se sezona ekskurzija, podaci pokazuju da čak 75 odsto od 900.000 školaraca ostave turističkim poslenicima između 40 i 50 miliona evra. Putovanja organizuje čak 150 agencija.

Foto: Ilustracija

Najmanje 75 odsto od 900.000 đaka u Srbiji svake godine ide na izlete, nastavu u prirodi ili ekskurzije. Procenjuje se da bi bez đačkih putovanja srpski turizam bio u ozbiljnim problemima, jer one čine čak trećinu čitavog našeg turizma. Godišnje se u organizaciji putovanja učenika „obrne“ između 40 i 50 miliona evra! A upravo je maj mesec kada najviše škola krene na put.

Iako se organizacijom ekskurzija bavi više od 150 agencija u zemlji, poslednjih godina njihov rad prilično je doveden u red. Pravila su stroga, a ko želi da se na duže staze bavi ovim unosnim poslom mora da ih poštuje.

- Svaki autobus pre polaska na put mora da ide na vanredni tehnički pregled. Policija pregleda vozilo, a i vozači moraju na alko-test, kao i da se utvrdi da li su dovoljno odmarali - kaže Velimir Tmušić, načelnih Republičke prosvetne inspekcije. - Nema više noćne vožnje. Makar i da idu u inostranstvu, između 22 i pet ujutru đaci ne smeju da putuju. A već od ponoći nema ni diskoteka. Tada mora da se spava.

Pravila su stroga, a praksa?

Nastavnici na ekskurzijama provode besane noći, stražareći kako bi svi đaci ostali ostali u svojim sobama. Posebno kada vode učenike trećeg i četvrtog razreda srednjih škola. - I sam pomoćnik ministra Zoran Kostić rekao je nedavno da nastavnici ulažu nadljudske napore da danonoćno održe disciplinu na putovanjima - napominje Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija. - Kolege često prikrivaju loše stvari koje se dešavaju na ekskurzijama. A pouzdano, na tim putovanjima dešava se svašta. Gotovo je nemoguće da nastavici brinu o svim učenicima 24 sata dnevno.

Skupa putovanja

Sokić dodaje da je Forum beogradskih gimnazija, kao i Zajednica gimnazija Srbije, protiv putovanja u inostranstvo. Mogla bi, procenjuje, da ostanu eventualno za maturante. On smatra da su ekskurzije odavno izgubile smisao koji treba da imaju i da su se pretvorila u čisto turistička putovanja.

- Ide se na to da deca putuju što dalje i još 70 odsto vremena provedu u autobusu. Kada se pogledaju troškovi, mnogo je skuplja vožnja autobusom, nego smeštaj i hrana - tvrdi Sokić. - Uvek se nude iste destinacije, poput Barselone, Praga, Rima ili Budimpešte, jer su one agencijama najisplativije. Roditelji se žale da ekskurzije mnogo koštaju, ali ipak plaćaju koliko god da im zatraže.

 

Ekskurzije skuplje od aranžmana u agencijama

A ekskurzije su skupe, ponekad skuplje od aranžmana u agencijama, objašnjava Velirim Tmušić, zato što se ne biraju najjeftinije, nego najbolje ponude. Obavezno je da u osnovnoj školi imaju pun pansion, a u srednjoj bar polupansion.

- To je propisano pravilnikom o organizaciji ekskurzija, jer se dešavalo da deca odu u inostranstvo i gladuju jer brzo potroše sav novac - kaže Tmušić. - Nova pravila organizacije ekskurzija su stroga i zato imamo mnogo manje prijava. Obično nam se žale agencije, nezadovoljne što njihova ponuda nije izabrana. A kada zovu roditelji, najčešće imaju prigovor na autobus ili na to što učenici nisu posetili neku znamenitost koja je bila u programu putovanja. Tada ih upućujemo na turističku inspekciju, a agencije su dužne da vrate deo novca.

A ko će organizovati put, odlučuju roditelji, predstavnici svih odeljenja i direktor škole.

Da su pravila za agencije stroga, potvrđuje i Radisav Stanković, predsednik „Jute“. On kaže da tek trećina od oko 500 njihovih članica ispunjava sve potrebne uslove.

- Prigovori su veoma retki i obično je reč o tome da roditelji traže povraćaj dela novca, jer nije ispunjen program putovanja u celosti - navodi Stanković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online