Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.05.2012.
13:11
B. Simonović - Vesti A

"Milovan Đilas je bio prorok"

Istup Nikole Ivanovića, poznatog novinara i publiciste, na nedavno održanom na naučnom skupu u Nikšiću, posvećenom stogodišnjici rođenja Milovana Đilasa, pobudio je veliku pažnju. Ivanović je sa najpoznatijim komunističkim disidentom u drugoj polovini dvadesetog veka imao pet intervjua.

Iz današnje perspektive Đilasova razmišljanja i odgovori na Ivanovićeva pitanja deluju gotovo proročanski.


Među 110 pitanja na koja je Đilas odgovorio tokom pet vaših razgovora od pre dvadeset godina, bilo je i ono zašto je napustio marksistički projekat?

- Marksizam je istorijska filozofija izrasla iz bolne industrijske revolucije u zapadnoj i centralnoj Evropi 19. vijeka i bolne transformacije ruralnog ka urbanom društvu. Ispostavilo se da je Milovan Đilas, doživljavajući primjenu marksističkog projekta u praksi, spoznao da je marksistička teorija o savršenom društvu - utopija. Ta spoznaja ga pokazuje kao mislioca ispred svog vremena i objašnjava njegovo svjesno, dobrovoljno povlačenje.


Svoje povlačenje Đilas je, kako kaže, doživeo kao oslobođenje od stega diktature nad ljudskim umom, intelektualnom slobodom i slobodom mišljenja uopšte?

- Njemu je do toga bilo najviše stalo i on to izričito navodi upoređujući buržoasku diktaturu Kraljevine Jugoslavije i komunističke Jugoslavije. Razlika je, veli on, samo u tome što su prvi brutalniji prema tijelu, a drugi prema duhu i dodaje da bi se on ipak radije odlučio za kraljevske tamnice "u kojima zatvorenik um i ideju nije osjećao ugroženim i utamničenim".
 

Đilas je jedan od retkih koji su uvideli da je projekat Jugoslavija neodrživ u diktaturi?

- Đilas mi je tim povodom u jednom razgovoru doslovce kazao: "Jugoslovenska ideja je poodavno mrtva. Ona je počela da se gasi takoreći nastankom jugoslovenske države 1918. godine, ali nijesu mrtvi Jugosloveni. Rodiće se nove ideje, ako ni zbog čega, a ono zbog ekonomskih i drugih životnih nuždi."


Da li je pri tom mislio i na neke nove 'jugoslovenske" integracije, čiji smo svedoci?

- Upravo tako! Ko bi, sem Đilasa, pre dvadesetak godina mogao predvidjeti da će, recimo, predsjednik i premijer Hrvatske, Ivo Josipović i Zoran Milanović, prisustvovati 6. januara 2012. godine, na Badnje veče, pravoslavnoj liturgiji u hramu Preobraženja Gospodnjeg u centru Zagreba. Da će ove godine katolički uglednik, dubrovački biskup Mate Uzinić izjaviti da "od pravoslavnih vjernika tražimo samo da nam oproste sve loše što smo im učinili..." Ili, ko je, mogao predvidjeti da će koalicija u Sloveniji, koju predvodi Srbin, gradonačelnik Ljubljane, rodnog mjesta slogana "Srbe na vrbe", imati najveću podršku slovenačke javnosti. Očigledno je da, kako je to predvidio Đilas, prolazi vrijeme predrasuda kojima se, po riječima jednog filozofa, gomila drži zajedno, a kad se sudare glave pune predrasuda, ječi praznina!

Nikola Ivanović i Milovan Đilas
 


Đilas je na vaše pitanje o Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, odgovorio: "Lakrdija!"


- Ako bi se Đilasu možda i moglo prigovoriti za prejaku riječ "lakrdija", brane ga neke činjenice. U Nirnbergu sve presude za ratne zločine izrečene su za godinu dana. Hirohito, japanski car, optužen za ratne zločine, oslobođen je optužbe 24. februara 1948. godine, nakon dvije godine i neki mjesec više suđenja. Šešelju se, međutim, u Hagu sudi četvorostruko duže nego japanskom imperatoru. Da ne govorimo o suđenju Miloševiću i drugima.


Danas se mnogo govori i o četničkom vođi Draži Mihailoviću. I to je bilo jedno od pitanja u Vašim razgovorima sa Đilasom?


- Draža je - doslovce mi je tada kazao Đilas - po analizama naših političkih službi, koje su za one prilike i uslove bile na nivou, važio za jednog od boljih četnika, u smislu da je bio blaži po gledanju i postupanju od većine njegovih komandanata. Za njega se ne može reći da je fašista. Daleko od toga. Nikakvi relevantni podaci o njemu ne govore kao o nekom krvoloku ili kao o nekom svirepom čovjeku koji je bio sadista, koji je uživao u krvi. Ja vam govorim to što su nam govorili prikupljeni podaci o njemu. A što se tiče pogubljenja Draže Mihailovića, mi smo imali u partiji veliki otpor - ako ga ne bismo strijeljali. Ako gledamo unazad, bilo bi pametnije da ga nijesmo strijeljali. A njegovo vezivanje na suđenju sa Dragim Jovanovićem, pronjemačkim šefom policije u Beogradu, bila je konstrukcija da ga što više kompromitujemo... Znam i neke ljude koje je Draža spasavao, a bili su partizani, Marka Vujačića ili Jevta Pavića, recimo. Uz to, on je u svom štabu imao i muslimanskih uglednika poput Mustafe Mulalića...  

Svi putevi vode u Ameriku


x Nikola Ivanović je rođen u Lalevićima, opština Danilovgrad. U Sarajevu je završio Pedagošku školu, grupa za srpsko-hrvatski jezik i književnost, a potom i Filozofski fakultet. Dugo je radio kao novinar i urednik u sarajevskom "Oslobođenju", potom je jedno vreme bio zamenik, pa i sekretar za informisanje u Vladi Crne Gore, zatim direktor i glavni urednik lista "Pobjeda", a onda i čelni čovek Radio Jugoslavije.


Objavio je knjige: "Skupa vlast, jevtina država", "Rečeno ili prećutano", "Vlast i država - Crna Gora i Srbija, kraj ili nastavak fenomena balkanske destrukcije", "Milovan Đilas između politike i zavičaja". Uskoro iz štampe izlazi njegova nova knjiga "Balkanska perestrojka, državice iz reciklaže".


Poslednjih petnaestak godina živi i stvara u Americi. 

 

Za Bosnu nema šanse


U trenucima kada je veliki Sovjetski Savez, odnosno Rusija, pao na kolena, Đilas je predvideo da će se ona uspraviti i opet za 20-30 godina biti druga svetska sila.

 

Ivanović je pre dve decenije pitao Đilasa da li na prostoru Jugoslavije vidi neku ličnost koja bi u dolazećem vremenu mogla odigrati značajniju političku ulogu. Odgovorio je:

 

"Ne da ne vidim takvu ličnost, nego znam da ona i ne postoji."

- Može li Bosna kao država opstati? - bilo je tada jedno od pitanja.

- Ne, samo pod protektoratom - odgovorio je Đilas.

- A Makedonija?

- Može. Slaba, ugrožena, ali može, ako u njoj ne bude rata. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online