Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
25
Utorak 01.05.2012.
10:39
Press A

Šveđani u masovnoj hajci na Srbe!

Pojedini švedski intelektualci suspenziju voditelja Gerta Filkinga sa Radija 1 nazvali su kukavičkom i, baš kao i on, poistovetili Srbe sa najvećim zločincima.

Gert Filking podstakao Šveđane da pokažu da nisu zaista tako tolerantni i demokratski Evropljani kakvima se predstavljaju
 

Naime, pošto je Filking suspendovan sa stokholmskog Radija 1, pošto je uživo u svojoj emisiji Srbe nazvao Brejvicima, psihopatama, retardima i prokletim svinjama, u njegovu odbranu stali su istaknuti novinari, organizacije i političari koji podržavaju ovaj govor mržnje i čak traže da se Radio 1 izvini Gertu zbog suspenzije, piše “Pres“.


Prema pisanju švedskih medija, tamošnji istaknuti borci protiv rasizma, ksenofobije i netolerancije otvoreno brane govor mržnje švedskog voditelja i dopunjuju ga novim, još otrovnijim optužbama na račun srpskog naroda.
 

Filking u Srbiji?

Predsednik Saveza Srba u Švedskoj Miodrag Krljić kaže da će sa društvom “Sinđelić" iz Švedske doći 25. maja na folklorni festival u Čačku i da će pozvati švedskog voditelja Gerta Filkinga da im se pridruži.

“Predložićemo Gertu da sa nama poseti Beograd, Čačak i ostatak Srbije, pa da lepo vidi ko su ti neprijatelji, poremećeni ljudi, svinje i isterivači muslimana i kosovskih Albanaca“, kaže Krljić.

Lisa Bjurvald, koja je do pre par godina bila članica redakcije “Dagen nihetera“ i “Svenska dagbladet“, a zatim prešla u tabor boraca protiv netolerancije, u autorskom tekstu “Kukavička suspenzija Gerta“ objašnjava da namera voditelja nije bila da uvredi srpski narod u celini nego da pokaže da Brejvikove ekstremne ideje nisu tako ekstremne, već da su široko prihvaćene na mnogima mestima u Evropi.


“To da Srbija nema političku volju da izvede svoje ratne zločince pred lice pravde je više nego poznato, kao i da se ti ratni zločinci veličaju poput heroja i da mnogi smatraju da je genocid mit“, napisala je Bjurvaldova.


Njen kolega, poznati radio i televizijski voditelj i novinar Robert Ašberg, inače glavni i odgovorni urednik lista “Ekspo“, u kolumni naslovljenoj “Smešno preterane reakcije“ poistovetio je Srbiju sa nacističkom Nemačkom i ruga se protestu ambasadora Srbije u Stokholmu Dušana Crnogorčevića.

Utorak 01.05.2012. 10:59
Ма и Швеђани лече своје фрустрације које појачава општа психоза кризе која је захватила ЕУ, јер лакше је рећи да је зло од Срба него рећи има га и у нама Швеђанима.
Utorak 01.05.2012. 11:26
Нисам знао да је шовинизам у Шведској тако изражен!? Свако има право да буде глуп и примитиван, али да ми је неко рекао да шведски ''интелектуалци'' то узгајају код себе као особине којима се диче, е то нисам знао.
Utorak 01.05.2012. 11:03
Bilo bi sjajno da sada naša turistička organizacija Srbije dovede gratis grupu švedskih novinara da se uvere u gostoprimstvo naših ljudi u Srbiji...a onda da sve hotele napunimo gostima iz Švedske..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online